На Рівненщині думають, як ще допомогти ВПО

На Рівненщині думають, як ще допомогти ВПО
0
На Рівненщині думають, як ще допомогти ВПО

На Рівненщині думають, як ще допомогти ВПО 

 

Соціалізація ВПО, їх працевлаштування, умови для тимчасового проживання та надання соцпослуг.

 

Про це йшлося під час Координаційного штабу з питань реалізації прав і свобод внутрішньо переміщених осіб під головуванням Віце-прем’єр-міністра України – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук.

 

Рівненщину представляли заступниця голови Рівненської ОДА Людмила Шатковська та керівниці профільних департаментів та служб.

 

«Маємо спільно забезпечити потреби ВПО. Зокрема, безкоштовним проживанням і соціальними гарантіями. Проте маємо зробити все, аби люди не ставали «професійними ВПО». Працевлаштування є одним із наріжних каменів інтеграції. Нехай і тимчасової, але інтеграції людей, які приїхали і які потерпають. На сьогодні 66% ВПО залишилися без роботи. З них 70% – жінки. Ми зробили вибірку, подивилися. Це величезна, катастрофічна цифра. Зараз у нас є програма «єРобота» – це урядова ініціатива, вона має шість напрямків зайнятості населення, фінансується урядом. Окрім того, в кожній області вже розроблені та прийняті регіональні комплексні програми підтримки ВПО», — сказала Ірина Верещук.

 

Під час наради обговорили низку обов’язкових заходів обласних цільових програм з підтримки внутрішньо переміщених осіб.

 

Як зауважила Людмила Шатковська, в області така програма вже затверджена. Серед основного – це заходи, спрямовані на соціальний і медичний захист, реалізацію житлових та майнових прав, працевлаштування, забезпечення реалізації освітніх, молодіжних і культурно-просвітницьких ініціатив, а також залучення інститутів громадянського суспільства.

 

В свою чергу, начальниця ГУ Національної соціальної сервісної служби у Рівненській області Юлія Шигорева наголосила, що документ був складений з урахуванням пропозицій організацій громадянського суспільства.

 

«До розробки програми активно долучили організації громадянського суспільства. Така співпраця є дуже продуктивною. Це цікавий досвід. Раніше наші ініціативи були націлені на практичні дії, а тепер працюємо пліч-о-пліч і над документами. Всі напрацювання цих організацій у поєднанні з діяльністю влади – це сучасна практика, яка дає справжні результати», — підсумувала Юлія Шигорева.

 

Серед іншого учасники наради обговорили питання реалізації проекту «Прихисток», яким передбачена компенсація тим, хто безоплатно розміщує в себе внутрішніх переселенців.

 

В Мінреінтеграції зазначили, що фінансується проєкт за кошти ТЧХУ. Як повідомив представник цієї організації, виплата компенсації громадянам за житлово-комунальні послуги за березень-квітень розпочалася з 20 липня.

 

Директорка департаменту соціальної політики Рівненської ОДА Роза Слободенюк розповіла, що нині на Рівненщині проживає 52 300 внутрішньо переміщених осіб. З них, понад 27,6% - це діти, 4,3% - особи з інвалідністю та майже 15% - пенсіонери. Також в області продовжують роботу 73 місця колективного проживання ВПО.

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
У Вараші внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст
0
Читати далі
Легковий автомобіль, ремонт приміщення ЦНАПу та ліфтів у Рівному: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині затримано правоохоронця, який налагодив схеми уникнення мобілізації
0
Читати далі
росія навряд чи спроможна захопити Харків без додаткових сил, але прагне заволодіти Вовчанськом
0
Читати далі
Чи потрібно українським дітям за кордоном ходити у дві школи: відповідь МОН
0
Читати далі
На Рівненщині затримали агента фсб, який готував ракетні удари по області
0
Читати далі
Спортсмен з Рівненщини здобув дві нагороди на чемпіонаті Європи.
0
Читати далі
На Рівненщині трирічний хлопчик випав із вікна
0
Читати далі
Чи будуть введені обмеження електропостачання в Україні
0
Читати далі