На Рівненщині підтвердили випадок поліомієліту

На Рівненщині підтвердили випадок поліомієліту
0
На Рівненщині підтвердили випадок поліомієліту

На Рівненщині підтвердили випадок поліомієліту у півторарічної дитини. Про це Суспільному 6 жовтня повідомив головний санітарний лікар області Роман Сафонов. Для остаточного підтвердження у дитини діагнозу – паралітичний поліомієліт, має пройти 60 днів.

«Поліовірус підтвердили у дитини в одному з сіл, недалеко від Рівного. Півторарічний малюк з багатодітної родини захворів першого вересня й батьки звернулися до сімейного лікаря. Уже третього вересня дитина потрапила у лікарню з симптомами парезу ніг», – повідомив Роман Сафонов.

«Медки спрацювали, повідомили, що є випадок гострого в'ялого паралічу. Є різні причини такої симптоматики, в тому числі – певні штами поліовірусів. Тому в дитини взяли біологічний матеріал, який був направлений до столиці, і референс-лабораторія ЦГЗ підтвердила, що хвороба викликана дериватом вакцинного штаму поліовірусів другого типу», – сказав головний санлікар області.

Він уточнив, що дитина знаходиться удома. Малюка не вакцинували через релігійні переконання батьків.

Санлікар також зазначив, що у Національному центрі громадського здоров’я їм запропонували низку заходів, які вже відпрацьовують.

«
Постійно на контакті з батьками, відпрацьовуємо, де вони ходили, з ким контактували. Відбираємо біологічний матеріал і сьогодні-завтра відправимо на дослідження. Найсуттєвіше з того, що маємо зробити – охопити максимально щепленням дітей до п'яти років в області, щоб убезпечити надалі від захворювання», – повідомив Сафонов.

Він зазначив, що це рідкісний випадок для України в цілому. Поліомієліт передається від людини до людини через слину, фекалії, брудні руки. Можуть бути інфіковані також їжа та вода. Тому важливо вакцинуватися у перші місяці життя.

Роман Сафонов уточнив, що переважно 70% дітей хворіють без будь-яких симптомів, лише одна дитина на 200 має параліч й інші важкі прояви.

Що відомо

За даними МОЗ у більшості випадках хвороба спершу протікає непомітно, що погіршує шанси хворого на одужання, потім з’являються різні ознаки, що залежать від форми вірусу. Інкубаційний період хвороби – 2–35 діб, частіше 7–14 діб.

Види хвороби несуть суттєву загрозу для нещепленої людини та спричиняють незворотні процеси, які можуть призвести до смерті пацієнта.

Рівень охоплення щепленнями від поліомієліту (дітей до 1 року, поліо-3) в 2021 році є недостатнім, за 8 місяців 2021 року — 53,0 %. Рівні в областях: у Рівненській — 48,9 %, в Херсонській — 40,7 %, Івано-Франківській — 42,2 %, Закарпатській — 43,1 %, Запорізькій — 46,2 %, Харківській — 46,5 %, в Одеській та Київській областях — 47,5 %. У Чернівецькій та Львівській — по 48,5 %.

За матеріалами: UA: Суспільне мовлення

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
Житель Рівненського району за образу співмешканки помстився ударом ножа у живіт
0
Читати далі
У Рівному затримали наркозбувача
0
Читати далі
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі