На Рівненщині створили п’ять нових туристичних маршрутів давніми городищами

На Рівненщині створили п’ять нових туристичних маршрутів давніми городищами
0
На Рівненщині створили п’ять нових туристичних маршрутів давніми городищами

На Рівненщині популяризують давні городища часів Русі шляхом створення туристичних маршрутів «Міста Погориння» і вже розробили 5 нових туристичних маршрутів. Про це ШоТам повідомили організатори проекту.

Проект реалізується у межах партнерської програми «Культура.Туризм.Регіони» за підтримки Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму. Більшість городищ є пам’ятками археології, проте сьогодні вони потерпають від людської діяльності (розорювання земель, пограбування чорними копачами, забудова), а тому потребують захисту та збереження.

Зазначається, що громади, на території яких розташовані городища, досить часто недооцінюють їхнє важливе історико-культурне значення та туристичний потенціал.

Що таке городища?

Городища – це залишки давніх укріплень часів Русі, що відповідали потребам кругової оборони та були оточені земляними валами з ровами. Городища будувалися переважно у важкодоступних місцях – на високих мисах та останцях.  Збереглися до нашого часу у вигляді високих пагорбів різної величини, з яких відкриваються красиві краєвиди.

Погорина або Погоринські міста  – городища та територія навколо них, що  знаходилися у басейні річки Горинь та які неодноразово згадувались у літописах. Саме Погоринські міста у давнину маркували кордон між Київським та Волинським князівствами. Археолог Богдан Прищепа у своїй монографії «Погоринські міста в Х-ХІІІ ст.» описав 99 давньоруських городищ на Рівненщині.

Під час реалізації проекту та розробки туристичних маршрутів «Міста Погориння», ключовими атракціями маршрутів обрано 18 давніх городищ Рівненщини: Басівкутське, Башинське, Білівське, Білокриницьке, Варковицьке, Глинське, Глинківське, Горбаківське, Гощанське, Грушвицьке,  Дорогобузьке, Жорнівське, Кунинське перше, Кунинське друге, Новомильське, Хотинське, Шпанівське та Ясининицьке.

Про туристичні маршрути «Міста Погориння»

Туристичні маршрути для велосипедних/пішохідних прогулянок прокладено другорядними дорогами та стежками. Подорожувати ними зможуть туристи різного рівня підготовки: від початківців до досвідчених мандрівників, адже створено маршрути різної протяжності: від 50 км – Хотинський до 101 км – Гощанський. Для сімейних подорожей туристи зможуть скористатися автомобільними треками, які також розроблено у межах проекту «Міста Погориння».

Кожен туристичний маршрут бере свій початок у Рівному від Басівкутського городища та парку історичної реконструкції «Оствиця». Окрім давніх городищ мандрівники можуть відвідати понад 80 цікавих локацій: пам’ятки архітектури та природні джерела, заказники та заповідні урочища.

Подорожувати розробленими маршрутами буде доволі зручно, адже усі вони ознаковані табличними знаками згідно з вимогами ДСТУ 7450, а поблизу городищ розміщені інформаційні щити проекту «Міста Погориння».

Маршрут №618. Хотинське городище

Пролягає через місто Рівне, екостежку, ботанічний заказник «Вишнева гора» та поєднує три городища.

Маршрут пролягає трьома давніми городищами: Басівкутське, Хотинське та Шпанівське, насичений цікавими атракціями, оглядовими майданчиками, місцями для відпочинку, природними урочищами та заказниками з красивими краєвидами та унікальною рослинністю.

Значна частина маршруту № 618 «Міста Погориння. Хотинське городище» пролягає територією міста Рівне, що дозволить мандрівникам познайомитись із сучасним та історичним містом: Басівкутським городищем, парком історичної реконструкції «Оствиця», озером Басів Кут та Меморіалом Слави, дитячою залізницею та мозаїчними скульптурами рівненського гідропарку.

Маршрут прокладено безпечними другорядними дорогами, Валериною екостежкою та спеціально облаштованою велодоріжкою вздовж дороги Зозів-Шпанів, що робить цей маршрут доступним для сімейних велопрогулянок і відпочинку з дітьми.

Переважна частина маршруту пролягає рівнинною територією з невеликими підйомами та спусками й підходить для пересування велосипедом або пішки. Дорожнє покриття маршруту різнопланове: асфальт, ґрунтові польові та лісові стежки.

Маршрут №619. Гощанське городище

Радіальний 101 км маршрут високого рівня складності, що пролягає дорогами другорядного значення Рівненської області.

Найдовший та найскладніший велосипедний маршрут, що підходить для досвідчених велосипедистів. Включає найбільшу кількість давніх городищ: Басівкутське, Башинське, Гощанське, Горбаківське, Дорогобузьке, Білокриницьке та Глинківське.

Під час мандрівки окрім давніх городищ турист має змогу відвідати архаїчний млин-вітряк (с.Красносілля) та водяний млин ХІХ ст. (смт.Гоща), садибу Ленкевичів-Валевських та один з найстаріших парків України XVIII ст. (смт.Гоща), руїни каплиці-костелу Задемських (с. Симонів), вікові дерева – Башинський дуб (с.Башине) та залишки Угілецької тополі (с.Угільці), заказник «Агатівка» та Колоденський ентомологічний заказник.

Надзвичайно мальовничими є ділянки маршруту, які проходять вздовж Горині. На шляху чимало водойм, річок та джерел. Дорожнє покриття маршруту – переважно ґрунтові стежки та асфальтована дорога.

Маршрут №620. Кунинське городище

Радіальний 85 км маршрут високого рівня складності, що дозволить відчути максимальний драйв від катання на велосипеді, адже містить кілька крутих підйомів та спусків.

Маршрут насичений цікавими локаціями: пам’ятками археології (Басівкутське, Новомильське, Кунинське перше та Кунинське друге городищами), заказниками (Кунинська дача, Корнинський, Коршівський) та заповідними урочищами (Спасівське, Дівоча гора), пам’ятками архітектури (руїни палацу у с.Урвенна, костелу та замку у с.Тайкури) та популярними туристичними локаціями ( лавандове поле у с.Уїздці, джерело св.Миколая у с. Гільча Перша).

Незабутнє враження від подорожі залишить ділянка на 31 кілометрі дистанції, адже подолати крутий підйом у селі Кунин – під силу тільки тренованим велосипедистам. Дорожнє покриття маршруту включає як асфальтовані дороги, так і ґрунтові стежки. Вагома частина маршруту пролягає дорогами з грейдерним покриттям.

Маршрут №621. Варковицьке городище

Радіальний маршрут середнього рівня складності. Переважна частина маршруту пролягає рівнинною територією з невеликими підйомами та спусками.

Туристичний маршрут № 621 «Міста Погориння. Варковицьке городище» поєднує п’ять давніх городищ: Басівкутське, Грушвицьке, Жорнівське, Варковицьке та Глинське. Під час мандрівки, окрім давніх городищ, побачите залишки чеської архітектури початку ХХ століття: Римо-католицький костел святого Вацлава (с.Грушвиця Перша), чеське пожежне депо (с.Дібрівка) та залишки чеського пивоварного заводу Шмоліка (с.Глинськ).

На маршруті рекомендуємо відвідати Грушвицький ентомологічний заказник, гору Топір, урочище Ляхівщина. На шляху чимало водойм, річок та джерел, де можна набрати води та покупатися. Дорожнє покриття маршруту переважно ґрунтове та асфальтоване, проте зустрічаються і ділянки, що викладені бруківкою.

Маршрут №622. Білівське городище

Радіальний маршрут середнього рівня складності з незначним набором висот. Подорож маршрутом дозволить максимально відчути історію часів Давньої Русі, адже у парку історичної реконструкції Оствиця та культурно-археологічному центрі Пересопниця можна побачити відтворені давньоруські помешкання, одяг, посуд та укріплення давньоруських часів, покататися на реконструйованих човнах та човнах-довбанках.

На маршруті відвідаєте три давні городища: Басівкутське, Білівське та Ясининицьке. Досить цікавою туристичною локацією на цьому маршруті є Новожуківське замчисько з красивими краєвидами на ставки. А любителям цікавих світлин варто відвідати (особливо навесні) бузковий тунель у с.Дядьковичі. Маршрут проходить другорядними дорогами, а дорожнє покриття – ґрунтове та асфальтоване (з короткими ділянками бруківки).

Для промоції проекту «Міста Погориння» створено зручний двомовний сайт mp.ostvytsya.com.ua, де можна звантажити треки для мандрівок велосипедом та автомобілем, ознайомитися з описами п’яти маршрутів, переглянути фото та відео матеріали з городищ та інших туристичних локацій, що розташовані на маршрутах.

0
VSE по туризму
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі