На Рівненщині відтворюють повстанську криївку

На Рівненщині відтворюють повстанську криївку
0
На Рівненщині відтворюють повстанську криївку

В урочищі Гурби на Рівненщині завершують реконструкцію повстанської криївки. У місці, де відбувся найбільший бій між бійцями УПА і військами НКВС, у 40-х роках минулого століття була справжня криївка.

На початку 2000-х її відтворили у дереві, але кілька років тому розібрали як аварійну. Основа нової криївки – бетонна. Відкрити її планують 14 жовтня на Покрову. Директор Здолбунівського музею, дослідник, історик та краєзнавець Олег Тищенко розповів та провів екскурсію Суспільному криївкою.
Криївка у Гурбах
— Історичний вхід в криївку був саме такий, крутий, достатньо глибокий і з мінімальною площею для тих, хто туди потрапляв. Цей люк вже зроблений за сучасними вимогами, – каже Олег Тищенко.
Криївка у Гурбах
Металевий люк приховають під травою чи мохом, за правилами повстанської конспірації. І вставлять драбину для спуску в криївку, – пояснює директор музею.

Над криївкою приблизно 5-6 тонн землі, – додає дослідник.
Криївка у Гурбах
Глибиною ця криївка на цей момент – уже біля 4-х метрів. Відтворено за розмірами і за виглядом повноцінну повстанську криївку із 40-х років 20-го століття, – зазначив Олег Тищенко.
Криївка у Гурбах

– Будуть стіл, лави, меблі інші, але все теж буде суворо, скромно, аскетично. Звісно, всі бетонні частини будуть зашиті деревом, – каже історик.

Криївка у Гурбах

– Отак вентиляційна шахта виглядатиме в завершеному вигляді, – каже Олег Тищенко.

За словами директора, електричне освітлення буде в старих лампах – «летючих мишах», лампочки будуть сховані.
Криївка у Гурбах
Безумовно, будуть керосинки, все те, що повинно бути в криївці. Але це вже буде більше декор. Тому що тут буде встановлена пожежна сигналізація. І навіть грубка, яка буде стояти для опалення, вона буде більш для декору, — зазначив Олег Тищенко.

Висота від підлоги до стелі в криївці – 2,5 метри. Загальна площа – майже 60 квадратів. Окрім штабного приміщення, тут облаштують кухню, а в суміжній кімнаті місця для спання.

— Тут будуть двоповерхові нари... прості, примітивні, із солом'яними матрацами. Все, як було колись. Звичайно, що цей дерев'яний декор буде побілений, – розповів історик.
Криївка у Гурбах
У криївці передбачили також санітарну зону і ще один вихід.

— Як для об'єкту «Криївка» це буде пожежний вихід. А взагалі, якщо брати історичну канву – це запасний вихід для відступу, для повстанців, – каже Олег Тищенко.
Криївка у Гурбах
Краєзнавець пояснює, чому в цій реконструкції його облаштували саме так:

Звісно, що ця криївка – реконструкція. І такий доступний вхід до підпільного колись об'єкту. Саме тому, щоб був доступ для людей з обмеженими можливостями. Це інклюзивний вхід.
Криївка у Гурбах
Двері планують стилізувати під дровітню, а насипи обабіч вкриють 12-сантиметровим шаром ґрунту і засіють травою.
Криївка у Гурбах
— Натягується георешітка і буде засипатися землею, щоб не з'їжджала земля. Бо, як бачите, тут обсувається, – розповів будівельник Дмитро Сташук.
Криївка у Гурбах
Цей вхід-вихід зліва від повстанського пантеону ледве помітний за деревами, – наголошує Олег Тищенко. І додає, що вентиляційні труби над криївкою теж замаскують:

– Стовбур буде розпущений навпіл, буде вибрана середина. Стовбур зшиють і надінуть. І це буде як вирізана лісова галявина.
Криївка у Гурбах
Облаштування криївки вартістю понад мільйон гривень профінансувала Здолбунівська райрада, – зазначає Олег Тищенко. І пояснює, чому основу реконструкції зробили бетонною:

— Попередня криївка УПА, яка була виготовлена на початку 2000-х в дереві, на жаль, впала. І було вирішено відтворити криївку в бетоні. Це буде повноцінний музейний об'єкт: безпечний, доступний і, я сподіваюся, що перший в Україні такого плану. Швидше за все, що на День захисника України сюди потраплять перші відвідувачі.

Нагадаємо, День захисника України відзначають на Покрову, 14-го жовтня.

Читайте також: Коли у Рівному стартує опалювальний сезон: відома дата

Читайте також: В Україні новий рекорд по захворюваності на COVID-19

Читайте також: У Рівненській обласній лікарні розпочали «Велике будівництво»

 

 

 

0
VSE по туризму
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі