На Рівненській атомці тривають антитерористичні навчання

На Рівненській атомці тривають антитерористичні навчання
0
На Рівненській атомці тривають антитерористичні навчання

У період з 20 по 23 квітня 2021 року Антитерористичним центром при Управлінні СБУ в Рівненській області спільно з антитерористичним штабом Рівненської АЕС проведено відповідні навчання на об’єктах атомної електростанції та в регіоні її розташування.

Про це повідомляє пресслужба Рівненської АЕС.

За словами начальника штабу координаційної групи Антитерористичного центру при УСБУ в Рівненській області полковника Олександра Пижа, в період з 12 квітня по 2 травня тривають багатоетапні широкоформатні антитерористичні тренування на території всієї області. Такі навчання проводяться у рамках чинного законодавства в умовах, наближених до реальних. План включав і командно-штабні навчання на Рівненській АЕС, також було ухвалено рішення щодо додаткових ввідних та їх відпрацювання в рамках навчань. Зокрема на РАЕС були задіяні усі суб’єкти боротьби з тероризмом: СБУ, Нацполіція, патрульна поліція, Нацгвардія, яка здійснює охорону та оборону РАЕС, підрозділи ДСНС, Державної прикордонної служби, органи місцевого самоврядування.

На РАЕС навчання проводилися у два етапи: раптова ввідна щодо проходження умовних диверсантів, у ролі яких виступили бійці спецпідрозділу НГУ, на один з об’єктів електростанції та «скоєння» терористичного акту на території Вараського району. Відпрацьовувалися приміщення колишніх сільських рад, райвідділу поліції, об’єкту критичної інфраструктури. Основна мета – швидкість виявлення та реагування на загрозу, а також оповіщення та залучення усіх служб боротьби з тероризмом й органів місцевого самоврядування.

«З 2015 року відпрацьовуються і сценарії взаємодії з населенням, зокрема мешканці ставляться до таких навчань з розумінням. Хочу відзначити, що свідомість громадян перебуває на досить на високому рівні, населення розуміє нинішню ситуацію та адекватно реагує. Усі підрозділи успішно виконали поставлені завдання. У рамках навчань перевірено взаємодію антитерористичних підрозділів з органами місцевого самоврядування Вараської, Володимирецької та Полицької ОТГ. Безумовно є напрями для вдосконалення, їх ми визначаємо, коли намагаємось відходити від планових сценаріїв й працюємо відповідно до раптових ввідних для виявлення та усунення усіх можливих недоліків», – підсумував Олександр Пиж.

Як підкреслив заступник генерального директора РАЕС з фізичного захисту та режиму Юрій Петруняк
, у проведених навчаннях з протидії можливим диверсіям та терористичним заходам були задіяні всі служби електростанції, призначені для реагування на надзвичайні події. «На РАЕС діє власний антитерористичний штаб, який планує та проводить роботу спільно з координаційною групою обласного Антитерористичного центру. У навчаннях щодо боротьби з тероризмом задіюються всі суб’єкти. Після кожних навчань ми проводимо детальний розбір дій як умовних терористів, так і служб, які їм протидіють, – наголосив Юрій Петруняк. – Рівненська АЕС є об’єктом критичної інфраструктури нашої держави, тому навчання проводяться на постійній основі задля підвищення протидиверсійної та антитерористичної захищеності об'єкта».

Генеральний директор РАЕС Павло Павлишин
назвав проведені навчання надзвичайно важливими, враховуючи ситуацію в країні та територіальну близькість електростанції до державних кордонів.

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
Україна може стати 33 або 35 членом НАТО
0
Читати далі
Вже 26 виробників з Рівненщини до програми «Національний кешбек»
0
Читати далі
На Рівненщині голову громада та депутата міської ради викрили на хабарі
0
Читати далі
Рівненська ОДА запроваджує щотижневу комунікаційну платформу для діалогу влади з бізнесом
0
Читати далі
Зловмисників, які пошкодили майно ліцею на Рівненщині, затримала поліція
0
Читати далі
Техніка Apple та розумний дім: як «яблучні» девайси полегшують побут?
0
Читати далі
У Рівненському районі на коліях загинув чоловік
0
Читати далі
На Рівненщині більше 30 музеїв при закладах освіти стали зразковими
0
Читати далі
СБУ проводить безпекові заходи у Рівному
0
Читати далі