NASA втратило звʼязок із космічним зондом «Вояджер-2» через неправильну команду

NASA втратило звʼязок із космічним зондом «Вояджер-2» через неправильну команду
0
NASA втратило звʼязок із космічним зондом «Вояджер-2» через неправильну команду
Наприкінці липня американське космічне агентство NASA втратило звʼязок із космічним зондом «Вояджер-2». Це сталося через неправильно надіслану команду на гідролокатор. Вже 1 серпня фахівці отримали сигнал від апарату.
 

Про це йдеться на сайті науково-дослідного центру NASA JPL. 

 

Передбачалося, що зв'язок з «Вояджером-2» буде втрачено у період з 2025 по 2030 рік. У квітні 2023 року, згідно з повідомленням NASA, вчені змогли налаштувати роботу «Вояджера-2» так, що його місія продовжувалась би до 2026 року.

 

Проте понад тиждень тому, 21 липня, авіадиспетчери NASA надіслали неправильну команду на гідролокатор, яка спричинила відхилення антени апарату на 2%. Проте цього було достатньо, щоб повністю обірвати звʼязок із зондом. На той час апарат перебував на відстані 24 мільярди кілометрів від землі. 

В агентстві зауважили, що зміна направлення антени не перервало потоку даних від зонда та до нього, однак команди із Землі не потрапляють на зонд, а дані із зонда не ловлять антени NASA. 

 

На такий випадок передбачене автоматичне скидання налаштувань антени апарату. Воно відбудеться 15 жовтня, що, як сподіваються NASA, поверне зв'язок з апаратом. Оскільки до цього дня ще багато часу, команда управління місією запросила допомогу у всіх, хто може її надати. Так, зв'язок із зондом почали шукати наземні та космічні мережі, які відгукнулися на прохання агентства.

Це все ще не сприяє відновленню зв’язку, але робота передавача — це гарантія того, що зонд перебуває у працездатному стані й контроль над ним може бути відновлений.

 

Про «Вояджер-2»

«Вояджер-2» — це активний автоматичний космічний зонд, який NASA запустили з Флориди в 1977 році для досліджень дальніх планет Сонячної системи. Зокрема це був перший космічний апарат який досяг Урана та Нептуна. Також він відвідав Юпітер і Сатурн.

 

Хоча він ще у 2018 році покинув межі Сонячної системи, космічний апарат продовжує летіти крізь простір. Одним із найголовніших досягнень «Вояджера-2» була вдала спроба зробити докладні знімки супутника Юпітера — Європи з відстані 200 тисяч км. Він також відкрив два супутники — Фіву та Метіду.

 

 

0
Наука і технології
Найцікавіші матеріали
Спортсмен з Рівненщини здобув дві нагороди на чемпіонаті Європи.
0
Читати далі
На Рівненщині трирічний хлопчик випав із вікна
0
Читати далі
Чи будуть введені обмеження електропостачання в Україні
0
Читати далі
В Обарові відремонтують амбулаторію, а в Сарнах - дорогу
0
Читати далі
Житель Рівненського району за образу співмешканки помстився ударом ножа у живіт
0
Читати далі
У Рівному затримали наркозбувача
0
Читати далі
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі