Нещеплені – без роботи: від завтра в Україні запрацює постанова про обов’язкову імунізацію

Нещеплені – без роботи: від завтра в Україні запрацює постанова про обов’язкову імунізацію
0
Нещеплені – без роботи: від завтра в Україні запрацює постанова про обов’язкову імунізацію

Керівники органів виконавчої влади, місцевих держадміністрацій, а також закладів освіти з понеділка, 8 листопада, зобов’язані відстороняти від роботи без збереження зарплати працівників, які не мають сертифікату про вакцинацію проти COVID-19 або довідки про протипоказання до щеплення.

На якій підставі відстронять?

Першим нормативним актом, який передбачав обов’язкову вакцинацію представників низки професій, став наказ Міністерства освіти № 2153 від 4 жовтня.

Згідно з документом, на період дії карантину, з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби, зробити щеплення були зобов’язані працівники:

– центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів;

– місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів;

– установ вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, установ спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

«Педагоги та працівники органів влади щодня взаємодіють із великою кількістю людей, а тому ризикують інфікуватися коронавірусною хворобою. Майже всі, хто потрапляє до лікарні COVID-19, невакциновані. Це рішення покликане захистити життя та здоров’я українців та їхніх близьких, створивши безпечне середовище у навчальних закладах та державних установах», — пояснив наказ міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Кабінет міністрів пізніше затвердив порядок відсторонення людей від роботи. У постанові № 1096 від 20 жовтня зазначено, що відповідальність за недопущення на робоче місце покладається на керівників держорганів, підприємств, установ та організацій, зазначених у наказі МОЗ.

Невакцинованих працівників усувають наказом чи розпорядженням керівника та сповіщають їх про це.

Передбачено відсторонення чиновників та освітян від роботи без збереження заробітної плати, підкреслив на брифінгу 4 листопада головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Фразу з постанови про те, що термін відсторонення обчислюється до усунення його причин, за словами Кузіна, слід розуміти так: після першого щеплення працівник може повернутися до виконання обов’язків.

Чи можна працювати без щеплення?

Тільки за наявності протипоказань. Міністр Ляшко говорив, що вони фактично обмежуються наявністю гострої алергічної реакції на вакцину чи якийсь із її компонентів.

Насправді все трохи складніше. Згідно з рекомендаціями МОЗ, вакцинацію слід перенести у таких випадках:

– гостре захворювання із температурою вище 38,5 °C — варто відкласти вакцинацію на 14 днів (небезпеки для пацієнта вакцинація під час хвороби не становить, але вакцина може втратити ефективність — при цьому легкий нежить без температури не є перепоною для щеплення від COVID-19);

– лікування моноклональними антитілами або реконвалесцентною плазмою (вакцинація може бути проведена через 90 днів після закінчення терапії);

– введення вакцин проти інших інфекційних хвороб — крім інактивованої вакцини проти грипу, яку можна вводити незалежно від отримання антиковідної вакцини (в інших випадках вакцинація COVID-19 може бути проведена через 14 днів після введення вакцини проти інших інфекційних хвороб);

– проба з туберкуліном або аналіз крові на туберкульоз (IGRA) — вакцинація має бути відкладена до завершення оцінки проби/IGRA.

Медичну довідку про те, що щеплення протипоказане, працівникові видає його сімейний лікар.

Кого ще можуть відсторонити?

Одразу після оприлюднення наказу в МОЗ заговорили про розширення переліку професій, для яких імунізація стане обов’язковою на період дії в країні карантину.

«До цього переліку додатково будуть включені соціальні працівники, працівники держпідприємств, установ та організацій, а також співробітники критично важливих сфер для функціонування економіки країни», — говорив 22 жовтня Віктор Ляшко.

Голова комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький припускав, що до списку включать також співробітників пошти.

При цьому відсторонення медпрацівників у разі відсутності щеплення не планується.

За матеріалами: Новое время

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі