На Гощанщині двомісячна дитина отруїлася водою з колодязя, і потрапила в реанімацію

На Гощанщині двомісячна дитина отруїлася водою з колодязя, і потрапила в реанімацію
0
  • На Гощанщині двомісячна дитина отруїлася водою з колодязя, і потрапила в реанімацію
  • На Гощанщині двомісячна дитина отруїлася водою з колодязя, і потрапила в реанімацію

   В Гощанському районі Рівненської області зареєстрований черговий випадок водно-нітратної метгемоглобінемії. Про це повідомляє Рівненський обласний лабораторний центр.
   11 серпня 2019 року родичі двомісячної дитини звернулися за допомогою в Гощанську ЦРЛ, після чого її направлено та госпіталізовано в реанімаційне відділення Рівненської обласної дитячої лікарні.
На наступний день, після проведених реанімаційних заходів дитина переведена в відділення патології новонароджених Рівненської ОДЛ.
   Отруєння наступило в результаті використання води з індивідуального колодязя для приготування дитячого харчування. Вміст нітратів у якій перевищував у 12 разів – 608 мг/л (при нормі 50 мг/л).


Нітрати — це солі азотної кислоти, багато з яких під назвою «селітри» широко використовуються як мінеральні добрива у сільському господарстві, а також у промисловості. Крім того, нітрати є природним продуктом колообігу азоту в біосфері та головною формою неорганічного азоту в ґрунті. На жаль, у результаті нераціональної та непоміркованої діяльності людини виникло порушення його екологічного балансу, яке спричинило накопичення нітратів у рослинних продуктах, питній воді. А це, у свою чергу, призвело до різкого збільшення нітратного навантаження на організм людини.


   Нітрати добре всмоктуються в шлунково-кишковому тракті, швидко потрапляють у кров і розносяться по всьому організму. Саме тому при надходженні в організм людини нітратів у дозах, які перевищують допустимі, виникає клінічна картина гострого або хронічного нітратного отруєння.
Вода, забруднена ними, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо для немовлят у перші місяці життя. Якщо дитині віком до 3 місяців розвести дитячу суміш водою, яка містить 80—100 мг/л нітратів, у неї може виникнути гостре отруєння.


   Сьогодні, практично, не існує ефективних методів видалення нітратів із води в умовах децентралізованого водопостачання. Тому для запобігання виникненню водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей заборонено вживати забруднену нітратами питну воду.
Чи можна уникнути небезпечної дії нітратів? Так, можна, але за умови, що ви візьмете до уваги наші поради і дотримуватиметесь їх. Якщо вміст нітратів у воді перевищує допустиму норму (50 мг/л), не використовуйте її для пиття та приготування їжі. Особливо це стосується дітей до трьох років і вагітних жінок. Пам’ятайте, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність.
Майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах — чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна на смак. Нехай це не вводить вас в оману.


   Ніколи не розводьте дитячу суміш колодязною водою, якщо не впевнені в її якості. Забруднену нітратами воду можна використовувати для миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях тощо.

 
   Варто також зауважити, що у Рівненській області зазвичай перевищення вмісту нітратів у питній воді спостерігається у сільській місцевості, забезпечення якої здійснюється, в основному, за рахунок джерел децентралізованого водопостачання (колодязів, каптажів).


   Якщо ви піклуєтесь про своє здоров'я та здоров'я рідних і вас цікавить якості питної води, яку споживаєте - звертайтеся до ДУ «Рівненський ОЛЦ МОЗ України» за адресою м. Рівне вул Котляревського 3 або до структурних підрозділів у своїх районах, де спеціалісти нададуть кваліфіковану консультацію та в найкоротший термін проведуть дослідження води.

 

Фото ілюстративне

0
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі