Оксфордський словник назвав слово 2021 року

Оксфордський словник назвав слово 2021 року
0
Оксфордський словник назвав слово 2021 року

Оксфордський словник англійської мови обрав слово 2021 року. Цього року ним стало слово vax (тобто «вакцина», «вакцинація», «вакцинувати»).

Поняття вакцини (vaccine) існує в англійській мові з кінця 1790-х років – приблизно тоді англійський лікар Едвард Дженнер виявив, що коров'ячу віспу можна використовувати для вакцинації людей проти смертельного вірусу віспи.

Згідно з прес-релізом на сайті видавництва Оксфордського університету, слово vax станом на вересень 2021 року використовували у 72 рази частіше, ніж у 2020-му.

«Vax – наше слово року у 2021 році. ... Немає слова, яке краще відображає атмосферу цього року, ніж vax», – йдеться на сайті.

Словник також відзначив прискорення поширення похідних цього слова. Наприклад, таких як vaxxie (фото, зроблені під час вакцинації, за аналогією з «селфі»), anti-vaxxer (противник вакцинації), double-vaxxed (людина, вакцинована двома дозами).

За даними Оксфордського словника, тенденція до більш частого вживання аналогів слова vax спостерігається і в інших мовах. Так у Португалії сьогодні це слово звучить у 10 разів частіше, ніж 10 років тому, а у французькій мові тепер практично завжди говорить саме про щеплення проти COVID-19.

Раніше Оксфордський словник не зміг визначити слово 2020 року. Експерти відзначили, що 2020 рік неможливо описати одним словом.

А у 2019 році в Україні словом року обрали слово «діджиталізація».

Довідково:
Оксфордський словник або великий Оксфордський словник вважається головним історичним словником англійської мови. Його видає видавництво Оксфордського університету в Англії. Словник відстежує історичний розвиток англійської мови, а також описує застосування мови в багатьох її варіаціях у всьому світі. Ним користуються науковці та академічні дослідники.

За матеріалами: УНІАН

0
ВСЕ - МОЖЛИВО
Найцікавіші матеріали
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі
Іран готується до атаки на Ізраїль протягом найближчих 24-48 годин
0
Читати далі
Пташки для понтонно-мостового полку передали депутати Рівного
0
Читати далі