ООН розглядає серйозні поступки в санкціях проти рф для розблокування «зернової угоди»

ООН розглядає серйозні поступки в санкціях проти рф для розблокування «зернової угоди»
0
ООН розглядає серйозні поступки в санкціях проти рф для розблокування «зернової угоди»
ООН нібито пропонує росії серйозні поступки в запроваджених проти неї санкціях, намагаючись домовитися про коридори для експорту українського продовольства.
 

Про це пише німецький таблоїд Bild із посиланням на «секретний лист генсека ООН Антоніу Гутерріша до міністра закордонних справ рф сергія лаврова».

 

За даними видання, у листі до лаврова Гутерріш пропонує «чотири конкретні наріжні камені угоди між Секретаріатом ООН і рф», яка має «призвести до відновлення Чорноморської ініціативи».

 

Йдеться, зокрема, про дозвіл перепідключення державного «Россільгоспбанку» до міжнародної платіжної системи SWIFT через спеціально засновану дочірню компанію «RSHB Capital S.A.». Цей пункт був і серед офіційних вимог росії перед тим, як вона односторонньо вийшла із «зернової угоди».

 

Bild заявляє, що звернувся до Єврокомісії і там підтвердили, що «ЄС висловив росії через ООН свою відкритість для пошуку більш постійного, конструктивного рішення» через «дочку» «Россільгоспбанку».

 

Окрім того, за даними Bild, ООН хоче «застрахувати російські кораблі від українських атак» в Азовському та Чорному морях. Як зазначається, глава ООН у листі пише: «Страхова компанія, що фінансується ООН для російського експорту продовольства та добрив, може почати працювати з Lloyd’s протягом 4-6 тижнів».

 

Пропонується не лише «страхування вантажів для російського експорту продовольства та добрив», але також страхування «каско та P&I», тобто комплексне страхування від зовнішніх впливів на судна, що використовуються для транспортування, та страхування за збитки, завдані третім особам.

 

Третім пунктом, за даними Bild, є допомога з розмороженням активів російських компаній з виробництва добрив у Європейському Союзі. У листі генсек ООН начебто просить подати список конкретних рахунків чи активів та вказує, що російські компанії з виробництва добрив мають звернутися до відповідних національних органів ЄС за відповідними «винятками».

 

Окрім цього, Гутерріш начебто пропонує дозволити швартуватися в портах країн ЄС російським кораблям, які перевозять харчові продукти та добрива через швидкі портові дозволи.

 

У Єврокомісії сказали Bild, що санкції ЄС передбачають «цілеспрямовані винятки, щоб дозволити російським кораблям доступ до портів ЄС, якщо це необхідно для закупівлі, імпорту або транспортування сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, включно з пшеницею та добривом».

 

Тож видання припускає, що ООН працює над спрощенням складних «винятків» для російських кораблів, які хочуть подорожувати до Європи з харчами та добривами.

 

Bild зазначає, що звернувся до офісу генсека ООН по коментар, але залишився без відповіді.

 

Неназваний український посадовець сказав таблоїду, що пропозиції Гутерріша є «неймовірною образою», а український уряд «за жодних обставин» не повернеться до «зернової угоди» з росією за цих умов. Україна також не відмовиться від свого права атакувати російські військово-морські кораблі та незаконно побудовані споруди, наприклад, Кримський міст, щоб продовжувати наступ.

 

Зрив «зернової угоди»

17 липня росія офіційно виступила проти продовження «зернової угоди». Президент Володимир Зеленський запропонував Туреччині та ООН продовжити роботу «зернової угоди» або її аналога в тристоронньому форматі.

 

Згодом Міноборони росії заявило, що у зв'язку з припиненням «зернової ініціативи» окупанти з 20 липня будуть розглядати всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря до українських портів, як «потенційні перевізники вантажів військового призначення». Українське Міноборони дало дзеркальну відповідь.

 

Президент росії володимир путін зібрав саміт з африканськими лідерами, де пообіцяв замінити українське зерно, поставити Буркіна-Фасо, Зімбабве, Малі, Сомалі, ЦАР та Еритреї по 25-50 тисяч тонн зерна та забезпечити безплатне доставлення. А втім, представники Африканського Союзу закликали відновити «зернову угоду», яка дозволяла експортувати українську продукцію морем.

0
Політика
Найцікавіші матеріали
Житель Рівненського району за образу співмешканки помстився ударом ножа у живіт
0
Читати далі
У Рівному затримали наркозбувача
0
Читати далі
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі