Польща залучить 10 тисяч військових до охорони кордону з Білоруссю

Польща залучить 10 тисяч військових до охорони кордону з Білоруссю
0
Польща залучить 10 тисяч військових до охорони кордону з Білоруссю
Польський уряд планує збільшити кількість військових для охорони кордону з Білоруссю до 10 тисяч. А також планує закрити всі прикордонні пункти і рух залізницею, якщо глава Білорусі Олександр Лукашенко продовжить провокації.
 

Про це заявили міністр оборони Маріуш Блащак в інтерв’ю Polskie Radio Jedynka та заступник глави Міністерства внутрішніх справ Мацей Вонсік в коментарі PAP.

 

Зі слів Блащака, чотири тисячі військовослужбовців будуть допомагати польським прикордонникам, ще шість тисяч будуть у резерві. Він зазначив, що збільшення кількості військових покликане «налякати агресора, щоб він не наважився напасти» на Польщу.

 

Блащак заявив, що протягом двох років в Польщі буде «найсильніша сухопутна армія Європи» за умови, що процес її зміцнення продовжиться. 

Міністр наголосив, що порушення польського повітряного простору білоруськими вертольотами не варто недооцінювати, оскільки, за його словами, кожна провокація Білоруси узгоджується з рф. 

 

«Багато відомих опозиційних активістів вважають, що ми закуповуємо занадто багато техніки, але краще витратити гроші на польську армію, ніж на іноземну», — додав міністр.

 

Закриття прикордонних переходів з Білоруссю 

Поміж іншим, заступник глави МВС Польщі повідомив, що його країна закриє всі прикордонні пункти й переходи з Білоруссю, зокрема залізничні, якщо триватимуть провокації Лукашенка.

 

Він покликався на висновки з розмови голови Міністерства внутрішніх справ і зв'язку Польщі Маріуша Камінського з литовською колегою Агне Білотайте щодо механізму, який передбачає одночасне спільне закриття прикордонних з Білоруссю переходів. 

 

«Якщо Білорусь дозволяє собі занадто багато, якщо ці провокації стають все більш і більш настирливими, то ми повинні реагувати разом — і, я сподіваюся, Латвія також приєднається, адже литовці повинні розмовляти з латвійцями з цього приводу для того, щоб домогтися повної ізоляції Білорусі», — сказав він.

 

Заступник очільника МВС акцентував увагу на закритті залізничних переходів. Він пояснив, що цим залізничним шляхом, зокрема, транспортуються товари з Китаю. 

 

«Я думаю, що китайці повинні будуть надіслати правильний сигнал Лукашенку, щоб він не робив дій, від яких вони постраждають», підкреслив Вонсік.

 

У PAP додали, що Польща на кордоні з Білоруссю наразі має автомобільний перехід у Тересполі, де відбувається пасажирський рух, вантажний перехід у Кукуриках, але лише для перевізників із країн ЄС, та залізничні переїзди.

 

Наразі призупинена, зокрема, робота прикордонного переходу в Кузниці. Його закрили понад два роки тому через міграційний тиск, спричинений діями режиму самопроголошеного президента Лукашенка. 

 

Також Польща призупинила роботу прикордонного пункту «Бобровиці» у відповідь на ув'язнення до восьми років активіста польської меншини в Білорусі, журналіста Анджея Почубота.

 

Що передувало?

Після невдалої спроби «заколоту», на території Білоруси почали дислокуватися найманці російської ПВК «Вагнер». У Білорусі оголосили спільні військові навчання з бойовиками ПВК на полігоні «Брестський» поблизу кордону з Польщею.


Самопроголошений президент Білоруси Олександр Лукашенко «пожартував» про плани ПВК «Вагнер» піти «на екскурсію» до Польщі, але згодом заявив, що йому Сувальський перешийок «тисячу років не треба».

 

На початку серпня жителі польського села Біловежа Підляського воєводства, що на кордоні з Білоруссю, бачили, як над їхнім населеним пунктом пролетіли два білоруські гелікоптери. 

 

У Міністерстві оборони Польщі спершу спростовували інформацію про те, що гелікоптери Білоруси порушили повітряний простір, але згодом підтвердили це. У Мінську наголосили, що розглядають повідомлення Міноборони Польщі у стилі «одна бабка сказала».

 

На тлі цього конфлікту президент Литви Ґітанас Науседа заявив, що найманці російської ПВК перемістилися близько до литовського кордону. 

 

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак наказав збільшити кількість військ на сході країни. Міністри внутрішніх справ Польщі та Литви також узгодили реакцію на можливі загрози. Литва також планує скерувати на кордон більше офіцерів.

 

Загрози через розміщення «вагнерівців» у Білорусі обговорювали також командувачі України та Польщі.

 

0
Політика
Найцікавіші матеріали
У Рівному затримали наркозбувача
0
Читати далі
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі
Україна відступить від зобов'язань у межах Європейської конвенції з прав людини
0
Читати далі