Прозоро про мікрокредити: розвінчуємо міфи

Прозоро про мікрокредити: розвінчуємо міфи
3
Прозоро про мікрокредити: розвінчуємо міфи

Кредит під 2%* 

*730% річних

Ех ці мікрокредитні організації! Знайомий моєї знайомої колись розказував, про ці нелегальні компанії, які дурять людей, забираючи 30000 грн замість 300 грн, і це все супроводжується погрозами з боку колекторів.

Ви теж так уявляєте МФО?

Насправді, все не зовсім так, а точніше - зовсім не так. У цій статті розвінчуємо міфи про кредити на карту та мікрокредитні організації.

 

 Міф №1 - Шарлатани-шахраї

Чомусь багато людей вірять у те, що МФО працюють нелегально, і можуть обдурити своїх позичальників, бо їм нічого за те не буде.

Правда - Легальні компанії

Діяльність МФО регламентується Законом України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг". Вони мають право кредитувати населення, так само, як і банки. Крім того, МФО зобов’язані надавати правдиву та прозору інформацію щодо умов, відсотків і додаткових комісій

 

Міф №2 - Переплата 1000%

Поширений міф, що взявши 2000-3000 грн, доведеться віддавати у сотні разів більше.

Правда - Переплата вища, ніж середня

Звісно, МФО отримують комісію з кожного оформленого кредиту, що може становити приблизно 0.01%-2%. І так, математично це виходить до 730% річних. Проте МФО не дають кредит на рік (зазвичай, на термін до одного місяця), тому ніяких 730% бути не може. А враховуючи популярну опцію більшості МФО “Перший кредит під 0/0.01%), комісія до сплати буде мінімальна.

Лайфхак: шукайте нові МФО, щоб оформлювати кредит по найвигідніших ставках - 0 або 0,01%.

 

Міф №3 - Кредити на карту для всіх

Ті, кому ніколи не відмовляли у кредиті, вірять у їх масову доступність. Складається враження, що МФО дають кредити будь-кому: починаючи безробітними та закінчуючи бездомними.Правда - Тільки після оцінки платоспроможності

Правда - Тільки після оцінки платоспроможності

Кожна МФО розробила свої методики визначення надійності та платоспроможності позичальника, які нічим не поступаються банківським. Якщо за якимось параметром позичальник виявиться неплатоспроможним, заявка на мікрокредит буде відхилена.

При оцінці платоспроможності враховується платіжна дисципліна: якщо платежі були вчасними, а прострочки відсутні - ймовірність видачі мікрокредиту досить висока. У випадку переоцінки власних фінансових можливостей, система спрацює, і видасть меншу суму кредиту, ніж у запиті. Якщо в позичальника одночасно наявна велика кількість кредитів, це негативно вплине на рішення МФО по запиту.

 

Міф №4 - Постійні погрози збоку колекторів

Дехто вірить, що після оформлення мікрокредиту розміром 5000 грн, обов’язково прийдуть колектори, які в неприпустимій манері “вибиватимуть” з позичальника суму. Причому відбудеться це наступного дня і точно страждатимуть від телефонних дзвінків та візитів рідні та знайомі.

Правда - Лише в рамках закону

МФО лояльно ставляться до своїх позичальників, оскільки бажають отримати постійних клієнтів. Тому, якщо сума сплачується вчасно, колектори нікого не потурбують. За умови виникнення боргу варто чекати нагадування про сплату, адже такі умови “гри”. Проте навіть у такому випадку залякування неприпустимі.

 

 Міф №5 - Для найбідніших

Значна частина населення думає, що послугами мікрокредитування користуються лише нужденні, яким не вистачає на продукти харчування.

Правда - Для людей із середнім рівнем доходу

Як показує статистика МФО, кредити в основному беруть люди із середнім рівнем доходу.

Отже, не варто розглядати МФО у негативному світлі, вони цілком законні та вирішують нагальні проблеми населення (якщо ви не “підсіли” на “швидкі гроші” сумнівних компаній). Користуйтеся послугами мікрокредитування грамотно та обирайте лише перевірені організації.

 

 
3
Наука і технології
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі