Рада заборонила сигарети з ароматичними добавками та кальяни у ресторанах

Рада заборонила сигарети з ароматичними добавками та кальяни у ресторанах
0
Рада заборонила сигарети з ароматичними добавками та кальяни у ресторанах

Верховна Рада ухвалила закон, який посилює вимоги до виробництва, продажу, реклами та використання тютюнових виробів та електронних сигарет, також запроваджує штрафи за куріння кальянів, електронних сигарет та тютюнових виробів для електричного нагріву (ТІЕН) у громадських місцях та закладах громадського харчування.

За ухвалення документу «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну» проголосували 317 народних депутатів, передає Інтерфакс-Україна.

Закон запроваджує заборону
на куріння електронних сигарет та тютюнових виробів для електричного нагріву (ТВЕН) у громадських місцях, закладах громадського харчування, вокзалах, аеропортах (крім спеціально відведених місць), гуртожитках, готелях, підприємствах усіх форм власності.

Закон також забороняє
виробництво (крім виробництва для експорту), торгівлю та ввезення сигарет із вмістом нікотину в диму однієї сигарети понад 1,0 мг, смоли – 10 мг, монооксиду вуглецю – 10 мг; сигарет із смаковими або ароматичними добавками; сигарет, що «нагадують харчовий або косметичний продукт»; тютюнових виробів, пачка яких рекламує куріння або не містить попереджень про його шкоду здоров'ю

Крім того, виробнику та імпортеру тютюнових виробів забороняється вміщати в упаковку своєї продукції вкладки, що прямо або опосередковано заохочують придбання та вживання тютюну.

Також посилено вимоги до упаковки:
тепер попередження про шкоду вживання тютюну має покривати не менше половини поверхні пачки цигарок, і не менше 65% площі поверхні передньої та задньої сторони пачки.

Документ пропонує встановити штраф
за продаж тютюнових виробів особам до 18 років у розмірі 1 тис. грн, за продаж тютюнових виробів поштучно – 1 тис. грн. За повторне порушення протягом року штраф зростає до 10 тис. грн. Аналогічні штрафи запроваджуються за розміщення або куріння кальяну, тютюнових виробів, електронних сигарет або ТВЕН у приміщеннях та громадських місцях.

За куріння кальяну, тютюнових виробів, електронних сигарет або ТВЕН у приміщеннях закладів ресторанного господарства пропонується штрафувати суб'єктів господарювання на 3 тис. грн., а у разі повторного порушення протягом року – 11 тис. грн.

За рекламу тютюнових виробів передбачається штраф у 30 тис. грн
, а у разі повторного протягом року порушення – 50 тис. грн за кожен факт реклами на окремому рекламному носії або кожний окремий захід з метою стимулювання продажу тютюнових виробів.

Документ також посилює обмеження
до реклами тютюнових виробів у місцях їх продажу, «за винятком одного плаката розміром не більше 40х30 см на одне місце торгівлі, в якому надається текстова інформація чорного кольору на білому тлі про наявні у продажу тютюнові вироби та ціни на них».

Крім того, забороняється реклама тютюнових виробів у соціальних мережах.

Відповідно до тексту документа, забороняється будь-яка реклама та стимулювання продажу електронних сигарет, заправних контейнерів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, знаків для товарів та послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються електронні сигарети.

Закон набирає чинності через 18 місяців з дня його опублікування, за винятком окремих пунктів, для яких встановлено інші строки набрання чинності.

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі