Рівнянин відправиться на Північний полюс у складі 27-ї антарктичної експедиції

Рівнянин відправиться на Північний полюс у складі 27-ї антарктичної експедиції
0
Рівнянин відправиться на Північний полюс у складі 27-ї антарктичної експедиції
Визначено склад зимувального загону 27-ї Української антарктичної експедиції, який в березні вирушить на станцію «Академік Вернадський» і працюватиме там понад рік. У цій команді буде більше науковців, ніж зазвичай, 3 жінки та один з наймолодших учасників за всі роки.
 

До складу учасників Експедиції обрали представника від Рівненщини — це житель Мізоча Рівненської області Олег Курус, який увійшов до складу 27-ї антарктичної експедиції 2022-2023.

 

Експедиція триватиме більше року. Олег Курус буде брати в ній участь як кухар. Це вже друга його зимівля на станції «Академік Вернадський».

 

«За час українських антарктичних експедицій кількість зимівників змінювалась від 10 до 15 людей, але останніми роками відбирали саме 12 – п’ятеро з команди життєзабезпечення станції та семеро науковців. Цього ж разу ми вирішили посилити наукову частину команди, тож у 27-й УАЕ буде 14 учасників: 9 вчених, по 3 на кожен напрям – геофізика, метеорологія, біологія, та традиційно лікар, кухар, дизеліст, механік і сисадмін», – розповів директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

 

Він пояснив, що збільшення кількості вчених дозволить Україні розвивати наукові дослідження в Антарктиці, які зараз є особливо актуальними для всього світу. За останні роки було значно посилено можливості досліджень на станції: модернізовано біологічну лабораторію, встановлено низку нових приладів для метеорологічних та геокосмічних вимірювань. Ці нові можливості зумовили необхідність розширити наукову групу.


Зокрема, одним із завдань метеорологів 27-ї УАЕ є участь у великому міжнародному проекті «Рік полярних передбачень», про який докладно можна прочитати тут. Інше завдання експедиції – розширення програми спостережень озонового шару, оскільки останній рік виявився аномальним і «озонова дірка» вела себе непередбачувано.

 

Також на рішення збільшити склад зимівлі вплинули кліматичні зміни, адже тепер весна на «Вернадському» починається раніше, ніж туди може дістатись літній сезонний загін науковців, тож значно зростає навантаження на біологів-зимувальників.

 

Очолить 27-му УАЕ один з найдосвідченіших українських полярників – геофізик Юрій Отруба. Він уже 6 разів зимував на «Вернадському», а в 25-й УАЕ не лише проводив дослідження, а й був бейскомандером, тобто керівником експедиції.

 

Серед 14 учасників 11 чоловіків та троє жінок – дві метеорологині та одна біологиня. Відтоді, як 2018-го НАНЦ відновив можливість участі жінок у річних експедиціях після майже 20-річної перерви, це буде найбільша кількість учасниць на зимівлі. До цього в 24-й УАЕ працювали дві жінки – науковиця та лікарка, а в 25-й та 26-й – по одній науковиці: в галузі геофізики та біології відповідно.

 

Середній вік членів 27-ї УАЕ – 36 років: найстаршому виповнилося 50, а наймолодшому – 21. Наразі він є одним із наймолодших учасників усіх українських антарктичних експедицій (до цього був лише один полярник, що вирушив на станцію в 21 рік). З 14 майбутніх зимівників 6 уже працювали в річних експедиціях на «Вернадському», а для 8 це буде перший такий досвід.

 

Повний склад 27-ї УАЕ на сайті НАНЦ.

 

Нагадаємо, для відбору учасників 27-ї УАЕ влітку 2021 року було оголошено відкритий конкурс. На нього подалися 137 охочих. Відбір проходив у кілька етапів, й у підсумку конкурсною комісією було визначено 24 кандидати для основного та запасного складів експедиції. Усі разом вони пройшли злагодження та навчання в грудні минулого року.

0
ВСЕ - МОЖЛИВО
Найцікавіші матеріали
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі