Про це заявив начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль.


«У нас 40% територій покрито лісами, ми другі за кількістю заготовленої деревини. Тому в стратегії розвитку Рівненщини визначили меблевий кластер. Зараз маємо багато підприємств, що займаються деревообробкою і виготовленням меблів. Також до нас релокувалося 7 таких компаній», - розповів Віталій Коваль.


За словами очільника області, на сьогодні у галузі працює понад 10 тисяч жителів регіону. А за останні три роки в меблеву деревообробку залучено понад 400 мільйонів інвестицій компаній «Кроноспан», «Хйорт Кнудсен» і «Морган Феніче». Також у планах - спільне виробництво із представниками меблевого кластеру Польщі.

 

Віталій Коваль наголошує, що мова йде про експорт саме готових меблів. Рівненщина зараз експортує не кругляк, а готову продукцію, що дає можливість збільшити додану вартість.

 

«Зараз ми позиціонуємо Рівненщину як меблеву столицю. За останні декілька років ми зайняли лідерську позицію тут і будемо її нарощувати. Цифри говорять самі за себе: підприємства Рівненщини забезпечують 62% загальноукраїнського виробництва фанери, 43% - деревостружкових плит, 72% - окремих видів меблів», - розповідає Віталій Коваль.

 

Також 32,4% всього експорту нашої області – це деревообробна й меблева промисловості. І попри те, що загалом в Україні у 2022 році був спад експорту товарів на 35,1%, у нашій області - зріст на 5,7%. Тобто, фактично фокус на експортний потенціал області – додана вартість у деревообробці й меблях.

 

За матеріалами: Голос України