Рівненський онкоцентр добудують за державні кошти: у Рівненській ОДА заручилися підтримкою Президента

Рівненський онкоцентр добудують за державні кошти: у Рівненській ОДА заручилися підтримкою Президента
0
Рівненський онкоцентр добудують за державні кошти: у Рівненській ОДА заручилися підтримкою Президента

На сьогодні Рівненський обласний протипухлинний центр надає високоспеціалізовану онкологічну допомогу населенню не лише Рівненської області, а й сусідніх. Тому у планах створити на його базі Північно-західний регіональний центр онкології.

Учора з його роботою ознайомився Президент України Володимир Зеленський.

Як розповів Главі держави головний лікар Григорій Максим’як, в області щороку виявляють майже 3 тисяч онкохворих. Наразі на диспансерному обліку перебуває майже 24 тисяч пацієнтів зі злоякісними новоутвореннями.

– І це не лише жителі Рівненщини. Фактично 25 % з них – це мешканці з інших регіонів. Тому є необхідність перетворити заклад на Північно-західний регіональний центр. Для того, щоб пацієнти ефективно отримували медичну допомогу, необхідно розширити майновий комплекс закладу, – розповів Григорій Максим’як.

При цьому він додає, що можливості для цього онкоцентр має.

На сьогодні – це єдина установа у північно-західному регіоні країни, яка має корпуси, типові для подібних закладів європейського зразка, високотехнологічне обладнання та висококваліфіковані кадри для проведення майже всього циклу лікування пухлинної патології.

З медичною реформою покращилося й фінансування закладу. Так, від Національної служби здоров’я України медпрацівники отримали премії у розмірі 3 тисяч гривень. І це дуже доречно. Адже наразі на персонал лягає велике навантаження через збільшення кількості пацієнтів з інших областей.

Головний лікар розповів, що будівництво нових корпусів обласного протипухлинного центру розпочалося ще у 1992 році. Наразі для лікувального закладу вкрай необхідне завершення третьої черги будівництва і введення в експлуатацію цілісного майнового комплексу центру, на що потрібно орієнтовно 180 млн грн. Йдеться, зокрема, про добудову хірургічного та патологоанатомічного корпусів.

Все це дасть змогу створити на базі закладу північно-західний регіональний центр онкології. Таким чином покращаться показники якості та обсяги спеціалізованої онкологічної допомоги, а центр зможе лікувати людей не лише з Рівненської області, а й із сусідніх регіонів.

– Ми неодноразово порушували питання про добудову корпусу протипухлинного центру. З цією метою ми запрошували й Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Верховної ради України до нас в область. На сьогодні для добудови потрібно близько 180 мільйонів гривень. Тому і презентували протипухлинний центр Президенту України. Глава держави підтримав нас. Домовилися про те, що усі документи надішлемо до Офісу Президента і будівництво ІІІ-ї черги включать у національну програму, – зазначив голова Рівненської ОДА Віталій Коваль.

В свою чергу, Володимир Зеленський зазначив, що в нашій державі потрібно розвивати систему ранньої діагностики онкологічних захворювань. Адже багато співвітчизників часто нехтують незначними симптомами та не звертаються до лікарів на перших етапах хвороби.

– Можна врятувати тисячі життів щороку, якщо ранньої діагностики буде більше. Одним із ключових завдань медичної реформи має бути можливість забезпечувати доступне лікування навіть найскладніших захворювань для всіх українців, – сказав Президент.

0
ВСЕ - МОЖЛИВО
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі