Рівненську «шевченківську хату» воскресили

Рівненську «шевченківську хату» воскресили
0
Рівненську «шевченківську хату» воскресили

На Рівненщині завершують реконструкцію хати, якій понад півтори сотні років. Її з Рівного у етнорезиденцію «Ладомирія» у Радивилові перевезли у вересні і планували реставрувати до кінця осені. Про особливості процесу відтворення Суспільному розповів голова ГО «Центр дослідження і відродження Волині» Володимир Дзьобак.

Реконструкцію хати, яку у вересні перевезли з вулиці Шевченка, 65 у Рівному в «Ладомирію», майже завершили. За словами Володимира Дзьобака, залишилось зробити останні штрихи, зокрема, змурувати автентичну піч.

Найважче у процесі відновлення було домовитися, щоб забрати хатину на реконструкцію, – зізнається Володимир Дзьобак.

В певних організацій, державних структур, буди певні побоювання, тому що ту хату можна було і занехаяти. Тому я їхні побоювання розумію. Нам важко було переконати, що ми налаштовані її реконструювати. Цей процес зайняв півтора року, – зізнається він.

Не менш складним виявився й пошук майстрів, які б виконали реконструкцію старої хати. Врешті, зайнялися цим майстри з Івано-Франківщини, які вже мають досвід відтворення у своєму музеї. Їх Володимир Дзьобак називає ентузіастами, прискіпливими до кожної деталі.

Уявіть, майcтер, який тільки три рази їздив в Пирогово. Тому зайти таких людей, які би не просто вміли з деревом працювати, а хотіли би зробити максимальне відтворення – це було складно. Мені подобається їхня робота. Уявіть собі – вікна тричі переробляли. Тому що не так було, як нам здалося – не так по кольору, не так по формі, не так по технології. А зараз мені подобається, – каже керівник центру дослідження Волині.

Оцінити, який відсоток елементів з перевезеного будинку довелося замінити, пан Володимир не береться. Даху, каже, не було повністю – замість сучасного шиферу його перекрили очеретом. Однієї стіни не було взагалі. Дубові колоди підмурівку теж згнили, тому їх замінили.

Після реконструкції він робить висновок, що хаті приблизно 170-180 років.

За той період часу, якщо 25 років – одне покоління, там жило зо шість поколінь. Кожне покоління під себе робить ремонт і постаралось щось внести від першопочаткового. Тому нам треба було все це відчистити від нашарувань і cпробувати максимально надати хаті первісного вигляду. Не можу сказати, що нам це вдалося на 100%, тому що ми не знаємо, яким той чи інший елемент був на самому початку, відтак, йдемо за аналогією, – пояснює Володимир Дзьобак.

Для цього спілкувалися зі спеціалістами, їздили у Пирогово. У результаті вдалося зрозуміти, де першопочатково в хаті міг бути вихід на горище. Перенесли також піч, бо вона не могла бути у місці, де її востаннє змурували, – пояснює Володимир Дзьобак.

Тобто кожен елемент – він вже сам по собі є ексклюзив. Тому це класно. По-перше, в мене такого досвіду не було, саме в хатах, а тут цей досвід. Місили глину в автентичний спосіб, перекриття очеретом – саме таке, як було колись. Майстри додали один елемент зверху, я такої технології не знав. Тобто, звертаємо увагу на найменші нюанси, – каже пан Володимир.

Щоб повністю завершити процес – мають змурувати піч. Вона буде теж оригінальною, через особливості своєї конструкції. Такі були притаманними нашому регіону у той період.

Ми знайшли конструкцію таких і по аналогії хочемо відтворити. У Ладомирії ще відтворюємо так звану кліть – це холодна комора, швидше за все 2-ї половини 19-го століття, – розповідає Володимир Дзьобак.

Відтворені в етнорезиденції об'єкти він планує презентувати назагал у грудні. Суму, в яку обійшлася реконструкція саме перевезеної з Рівного хати, керівник центру дослідженні Волині не називає. Каже лише, що дуже дорого, оскілки робили саме автентичне відтворення.

 

Читайте також: На що витратили більшу половину ковід-фонду

Читайте також: Пікселі вже не важливі: як роблять фото сучасні смартфони

Читайте також: В Україні набули чинності зміни до правил дорожнього руху

0
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі