Смерть президентів та удар по Москві: у Пентагоні, схоже, розглядали чотири «дикі» сценарії перебігу війни в Україні

Смерть президентів та удар по Москві: у Пентагоні, схоже, розглядали чотири «дикі» сценарії перебігу війни в Україні
0
Смерть президентів та удар по Москві: у Пентагоні, схоже, розглядали чотири «дикі» сценарії перебігу війни в Україні
«Злиті» документи Пентагону свідчать, що Сполучені Штати розглядали чотири сценарії перебігу російсько-української війни у разі непередбачуваних подій.


Про це повідомляє New York Times із посиланням на аналіз секретних документів США, що опинилися в мережі.

 

У Пентагоні розглядали чотири «дикі» сценарії та як вони можуть вплинути на війну в Україні. У документі також йдеться, що війна, ймовірно, буде затяжною.

 

Так, Сполучені Штати розглядали можливість смерті президента росії володимира путіна та Президента України Володимира Зеленського, усунення керівництва росії збройними силами рф та удар України по Кремлю. До кожного з цих сценаріїв розвідка Міноборони США описувала можливі наслідки: ескалація конфлікту, припинення війни завдяки переговорам або відсутність впливу на перебіг війни.

 

Один із чотирьох сценаріїв розглядав удар України по Кремлю. У Пентагоні припускали, що це може призвести до безлічі наслідків. Наприклад, путін може відреагувати на суспільний резонанс і розпочати повномасштабну мобілізацію для ескалації або використати тактичну ядерну зброю. З іншої сторони, налякане суспільство росії може змусити путіна припинити війну.

 

Як вказують журналісти, Білий дім особливо стурбований саме ударом України по Москві через можливу ескалацію. Таке побоювання є однією з причин, чому США не передають Києву далекобійні ракети.

 

У документі немає оцінки ймовірності чотирьох сценаріїв. Американські чиновники відмовилися прокоментувати, чи справжній цей документ.

 

Журналісти пишуть, що опис різних сценаріїв є типовим продуктом для американських спецслужб. Такі документи розробляють, щоб допомогти офіцерам, політикам і законодавцям враховувати можливі результати масштабних подій та оцінювати свої дії.

 

На документі є позначка «RELIDO», тобто рішення про оприлюднення інформації ухвалюють певні посадовці. Документ, який аналізували журналісти, датований 24 лютого. Аналіз проводили через рік після повномасштабного вторгнення росії.

 

У Мін'юсті США проводять розслідування щодо витоку секретних документів. А Пентагон перевіряє обсяг і масштаб поширення, а також вплив цього витоку. Наразі остаточно невідомо, чи «злиті» документи є справжніми.

 
«Злиті» документи

New York Times 6 квітня повідомило, що у Twitter і Telegram «злили» засекречені військові документи про плани США і НАТО щодо нарощування спроможностей української армії перед запланованим контрнаступом.

 

У документах не зазначено, як, коли і де Україна планує розпочати контрнаступ, але прописані американський та український погляди станом на 1 березня щодо того, що може знадобитися ЗСУ для цієї кампанії. В Офісі Президента України цей витік інформації назвали блефом росії.

 

Водночас аналітики помітили, що документи, схоже, були змінені в деяких частинах. Зокрема, на одному зі слайдів ідеться про те, що в окупантів загинуло 16–17,5 тисячі солдатів, а в Україні — нібито 71,5 тисячі. Однак Пентагон та інші аналітики нарахували, що росія має втрати близько 200 тисяч убитими та пораненими.

 

А вже 7 квітня у New York Times виявили, що в соцмережах з'явилася нова партія секретних документів, які нібито розкривають секрети американської безпеки щодо України, Близького Сходу та Китаю. Масштаб витоку разом із конфіденційністю самих документів може завдати значної шкоди.

 

В Офісі Президента України зазначили, що метою витоку даних є відвернення уваги, зародження сумнівів і розкол. 

 

Більше новин читайте у нашому Telegram-каналі: https://t.me/vse_rv 

0
Політика
Найцікавіші матеріали
У Вараші внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст
0
Читати далі
Легковий автомобіль, ремонт приміщення ЦНАПу та ліфтів у Рівному: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині затримано правоохоронця, який налагодив схеми уникнення мобілізації
0
Читати далі
росія навряд чи спроможна захопити Харків без додаткових сил, але прагне заволодіти Вовчанськом
0
Читати далі
Чи потрібно українським дітям за кордоном ходити у дві школи: відповідь МОН
0
Читати далі
На Рівненщині затримали агента фсб, який готував ракетні удари по області
0
Читати далі
Спортсмен з Рівненщини здобув дві нагороди на чемпіонаті Європи.
0
Читати далі
На Рівненщині трирічний хлопчик випав із вікна
0
Читати далі
Чи будуть введені обмеження електропостачання в Україні
0
Читати далі