Суд на росії знайшов «держтаємницю» у відео про бункери в москві

Суд на росії знайшов «держтаємницю» у відео про бункери в москві
0
Суд на росії знайшов «держтаємницю» у відео про бункери в москві
«роскомнагляд» закликав YouTube заблокувати на своїй платформі відео лекції про «секретні урядові бункери» у Москві, посилаючись на рішення суду, який знайшов там «держтаємницю».
 

Про це пише російське видання «Медуза» із посиланням на витік листування співробітників російського держпідприємства «Головний радіочастотний центр». У листопаді 2022 року група білоруських хакерів «Кіберпартизани» заявила про злам ГРЧЦ та отримання доступу до документів та робочої пошти працівників організації. Цими даними поділилися зі ЗМІ.

 

З них випливає, що у грудні 2021 року Московський міський суд визнав незаконною інформацію у лекції про державні бункери Москви, яку виклали на YouTube. Лекцію проводив Дмитро Юрков — засновник та науковий керівник російського Музею сучасної фортифікації.

 

У лютому 2022 року, за тиждень до повномасштабного вторгнення в Україну, «Роскомнагляд» відправив YouTube листа з проханням обмежити доступ до лекції, пригрозивши блокуванням всього сервісу.

 

Як зазначається, у повідомленні посилалися на судове рішення і дали такий опис відео: «Розміщена інформація, що містить відомості, які становлять державну таємницю, визнана забороненою на території рф».

 

У відповідь служба юридичної підтримки YouTube попросила надіслати їм «скановану копію рішення відповідного органу» як підтвердження. З витоку даних відомо, що 24 лютого співробітники департаменту ведення реєстрів забороненої інформації почали обговорювати, чи варто надсилати YouTube копію відповідного судового рішення, якого навіть не було у публічному доступі на сайті суду.

 

У результаті 28 лютого там вирішили відмовити YouTube заявивши, що суд розглянув справу в закритому режимі. За даними ЗМІ, на початку березня 2022-го «Роскомнагляд» відправив YouTube додаткове повідомлення з вимогою видалити лекцію. Утім вона досі у відкритому доступі.

 

Невідомо, які саме дані із лекції хотіли обмежити у росії. Вона записана на основі книги лектора, а та — створена на основі розсекречених документів архівів і на момент лекції вже була опублікована.

 

Проте, за словами колишнього співробітника Музею сучасної фортифікації, після виходу книги та відкриття експозиції з прокуратури надішли офіційні листи: відомство попереджало, що проводить перевірку щодо поширення відомостей, які містять державну таємницю.

 

0
Події
Найцікавіші матеріали
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі
Іран готується до атаки на Ізраїль протягом найближчих 24-48 годин
0
Читати далі
Пташки для понтонно-мостового полку передали депутати Рівного
0
Читати далі
Для відновлення лікарень Рівненщини виділять понад 800 млн грн
0
Читати далі
США передали Україні зброю, конфісковану в Ірану
0
Читати далі
кремль посилює фейки про атаки на ЗАЕС
0
Читати далі