Суд ухвалив остаточне рішення у справі про повернення Коломойським «ПриватБанку»

Суд ухвалив остаточне рішення у справі про повернення Коломойським «ПриватБанку»
0
Суд ухвалив остаточне рішення у справі про повернення Коломойським «ПриватБанку»
Шостий апеляційний адміністративний суд закрив провадження у справі про оскарження рішень органів державної влади про виведення «ПриватБанку» з ринку за участю держави та підтвердив неможливість повернення банку колишнім власникам.
 

Про це 15 листопада повідомивочільник Національного банку України Андрій Пишний.

 

За його словами, суд скасував рішення Окружного адміністративного суду міста Києва, яке той виніс у квітні 2019 року. То був позов олігарха та ексвласника «ПриватБанку» Ігоря Коломойського. Суд тоді визнав протиправними рішення органів влади, зокрема й представників Нацбанку, які займалися націоналізацією.

 

«Сьогодні це судове рішення справедливо скасовано. НБУ діяв в інтересах держави для захисту її фінансової стабільності… Як би це не сердило колишніх власників банку, націоналізація відбулася відповідно до закону. Ми й надалі, якщо знадобиться, відстоюватимемо свою позицію», — додав Пишний.

 

Націоналізація банку

У грудні 2016 року «ПриватБанк» був націоналізований рішенням українського уряду. Компанія Kroll за результатами аудиту повідомила, що колишні менеджери «ПриватБанку» загалом вивели понад 5,5 мільярда доларів. Кредити, які «ПриватБанк» видавав юридичним особам, використовувалися для придбання активів та фінансування бізнесу колишніх акціонерів і груп пов’язаних із ними осіб в Україні та за кордоном. Схема діяла приблизно 10 років.

 

Ігор Коломойський та його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов прямо чи опосередковано володіли понад 91,5% акцій «ПриватБанку». Інші належали міноритарним акціонерам, зокрема менеджменту на чолі з головою правління Олександром Дубілетом.

 

Коломойський неодноразово критикував рішення про націоналізацію «ПриватБанку», називаючи його незаконним. Він намагається оскаржити його в судовому порядку. Зі свого боку вже націоналізований «ПриватБанк» прагнув відсудити в колишніх власників, як він стверджує, незаконно виведені кошти.

 

Як кажуть у «ПриватБанку», розгляд справи за позовом BIRGMINTON INVESTING INC відновили після того, як Касаційний господарський суд закрив провадження у справі за позовом акціонера та ексголови правління «ПриватБанку» Олександра Дубілета про придбання акцій неплатоспроможного банку у лютому 2023 року.


В обидвох справах ключовим був закон № 590, який також називають «антиколомойським». Він остаточно забороняє скасування рішення про націоналізацію, водночас колишнім власникам банку дозволяють вимагати компенсацію, якщо рішення НБУ визнають незаконним.

 

Ухвалення закону було основною вимогою, яку Міжнародний валютний фонд поставив Україні для підписання кредитної програми на 5–8 мільярдів доларів.

 

 

0
ВСЕ - МОЖЛИВО
Найцікавіші матеріали
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі
Україна відступить від зобов'язань у межах Європейської конвенції з прав людини
0
Читати далі
Коли застосовують зубний протез метелик і в чому його переваги: розбираємося в технології
0
Читати далі
У мережі вийшов новий трейлер гри S.T.A.L.K.E.R. 2 — у роковини катастрофи на ЧАЕС
0
Читати далі
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
0
Читати далі