Він нагадав, що в одному з іноземних медіа поширили інформацію, що Катар нібито оголосив про угоду з Україною та росією про так званий обмін дітьми.

 

Насправді жодної угоди ніхто не укладав. Це виглядає, як відверте просування російських наративів.

 

Лубінець наголосив, що Катар виступає як посередник саме у поверненні незаконно депортованих і примусово переміщених українських дітей. Водночас Україна нікого не викрадала та не утримувала на своїй території. Натомість наша країна ніколи не перешкоджала, щоб російські діти повернулися в росію, якщо вони перебували у нас.

 

Міжнародне гуманітарне право не передбачає такого процесу як обмін дітьми. До якого цинізму треба дійти, щоб запропонувати подібний механізм повернення українських дітей з депортації?

 

Нагадаємо, вранці 27 вересня видання LeMonde писало, що Катар нібито оголосив про угоду з Києвом і москвою щодо обміну під його егідою тринадцятьох дітей, які були переміщені внаслідок війни.

 

Катарський чиновник начебто розповів виданню, що дев’ять неповнолітніх і один дорослий “возз’єднаються зі своїми сім’ями в Україні”. Він уточнив, що ще “четверо неповнолітніх” повернуться до росії.