Україна відключиться від енергосистем Росії та Білорусі в лютому, — Шмигаль

Україна відключиться від енергосистем Росії та Білорусі в лютому, — Шмигаль
0
Україна відключиться від енергосистем Росії та Білорусі в лютому, — Шмигаль

Прем'єр-міністр Шмигаль готує українську енергосистему до відокремлення від радянської.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, «Укренерго» завершило всі випробування, необхідні для підключення енергосистеми України до європейської системи ENTSO-E.

Україна дотримується лінії повної інтеграції з європейською енергетичною системою, яка дозволить відокремитися від енергосистем Російської Федерації та Білорусі. Це дозволить зменшити вплив Росії як на енергетичну сферу всередині нашої країни, так і на європейські країни, сказав прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час виступу у Верховній Раді.

«Робота з інтеграції енергосистеми України з європейською системою ENTSO-E — так званий «енергетичний безвіз» — триває. Крім безпеки, така інтеграція позитивно вплине на стійкість української енергосистеми та посилить ринковий потенціал за рахунок збільшення конкуренції та демонополізації ринку електроенергії», – наголосив Шмигаль.

У грудні 2021 року «Укренерго» внесло до НКРЕКП зміни до кодексу систем передавання енергії, вони необхідні для процесу входження України до ізольованого від Росії та Білорусі режиму. Усі потокові роботи із синхронізації української та європейської енергосистем завершено, й Україна до неї повністю готова.

За словами прем'єр-міністра, в лютому 2022 року заплановано тестову роботу енергосистеми України в ізольованому режимі, під час проходження зимових максимумів навантажень на електромережі. У цей період чекають системні планові випробування енергосистем України та Молдови в складі єдиного блоку.

Випробування пройдуть в ізольованому від країн СНД і балтійських держав режимі, уточнив Шмигаль.

Нагадаємо, Україна повністю відмовиться від імпорту російської електроенергії до 2023 року. Наразі, через підключення до колись спільної радянської енергосистеми, Україна змушена закуповувати електроенергію у Білорусі та Росії.

Раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль прогнозував, що до кінця зими 2022 року «віялових відключень» електроенергії в Україні не буде.

Водночас, українські лінії енергопередач необхідно модернізувати, інакше це призводитиме до втрат 20 млрд гривень щороку через втрати в мережі з технічних причин.

0
Економіка
Найцікавіші матеріали
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі