Українські полярники вирушили у 26-ту антарктичну експедицію

Українські полярники вирушили у 26-ту антарктичну експедицію
0
Українські полярники вирушили у 26-ту антарктичну експедицію

24 березня дванадцять українських полярників вирушили на станцію «Академік Вернадський». Вони сформують 26-ту українську антарктичну експедицію і досліджуватимуть крижаний континент приблизно 13 місяців.

Про це повідомили в Національному антарктичному науковому центрі.

Там зазначили, що команда стала наймолодшою серед усіх попередніх експедицій, її середній вік майже 36 років, а наймолодшому учаснику — 25 років. Водночас експедицію очолив один із найдосвідченіших українських полярників — рекордсмен за кількістю зимівок на «Вернадському», учений-геофізик із Харкова Богдан Гаврилюк. Для нього це буде вже дев'ята річна експедиція.

Загалом в експедиції візьмуть участь 7 науковців, лікар, кухар, дизеліст, системний механік та сисадмін. Серед дослідників лише одна жінка — біолог Оксана Савенко, яка вже вдруге їде на зимівлю (раніше жодна жінка в українській експедиції не зимувала там двічі).

У 26-й УАЕ найбільше представників Харківщини – 3, Києва та Чернігівщини – по 2. Також по 1 учаснику з Вінницької, Запорізької, Полтавської, Київської та Львівської областей.

Повний список учасників 26 УАЕ можна переглянути тут або на інфографіці.

Перед відправленням в Антарктиду вся команда пройшла обов’язковий тижневий тренінг, а також задала тести на коронавірус.

Традиційне фото біля пам’ятника Грушевському

Команда біологів: Вадим Ткаченко, Оксана Савенко, Антон Пуговкін


Команда метеорологів: Олександр Надточій та Олександр Афтенюк


Команда геофізиків: Ян Бахмат та Богдан Гаврилюк (бейскомандер)


Лікар Андрій Хитрий та кухар Артем Ігнатенко


Традиційне покладання квітів




Біолог Оксана Савенко


Збір речей


Збір речей


Збір речей


Від’їзд в аеропорт


Від’їзд в аеропорт

Перед відправкою в Антарктиду вся команда пройшла обов’язковий тижневий тренінг, отримавши знання та навички, потрібні для роботи й життя на станції. Починаючи від лекцій про напрями досліджень на «Вернадському» та правовий статус Антарктики і закінчуючи роботою з обладнанням та тренуваннями з пожежної безпеки. Важливою складовою тренінгу також було злагодження колективу під наглядом психологів. 

Майбутні полярники вчилися взаємодіяти між собою в умовах, наближених до станції.

Тренінг перед експедицією

Тижневий тренінг gеред відправкою в Антарктиду
Тренінг перед експедицією


Тренінг перед експедицією


Що досліджуватимуть

Основними завданнями учасників річної експедиції є:

– проведення щоденних вимірювань;

– проведення запланованих досліджень;

– підтримка роботи станції.

Щоденні вимірювання проводяться за низкою напрямів і є безперервними впродовж кількох десятиліть. Частина з них започатковані ще британськими вченими, інші додались в український період.

Наприклад, метеорологічні вимірювання тривають з 1947 року й використовуються як для прогнозування погоди в Україні та світі, так і для глобальних прогнозів змін клімату на планеті.

Один з найдовших рядів спостережень на нашій станції також за концентрацією озону в атмосфері – з 1957-го. Свого часу він дав змогу британським дослідникам відкрити таке явище, як озонова діра, а зараз уже українські вчені проводять постійний моніторинг її стану.

Понад два десятиліття тривають започатковані українськими вченими вимірювання стану іоносфери.

Заплановані дослідження за п’ятьма основними напрямами:

– геокосмічні;

– геолого-геофізичні;

– гідрометеорологічні;

– океанографічні;

– біологічні.

Наприклад, вчені продовжать глобальний моніторинг грозової активності в атмосфері нашої планети, вивчення будови льодовиків із допомогою георадару та дослідження міграцій китів за допомогою фотоідентифікації.

Також буде започатковано низку нових досліджень. Зокрема, з використанням потужного метеорадару вивчатиметься формування хмар та опадів, а у китів вивчатимуть їхні «мови» та «діалекти», записані за допомогою гідрофонів.

Підтримкою роботи станції займатиметься здебільшого команда життєзабезпечення. Оскільки зараз на «Вернадському» триває масштабна модернізація, то троє фахівців – дизеліст, системний механік та сисадмін – поїхали в експедицію на місяць раніше, щоб долучитися до встановлення та налаштування нового обладнання, з яким їм доведеться працювати.

Більша ж частина експедиції вирушила до Антарктиди 24 березня з аеропорту «Бориспіль». Їхній шлях проляже через Туреччину, Бразилію та Чилі, де на команду чекає 2-тижневий карантин. Відтак кораблем вони мають дістатися станції.

Через пандемію COVID-19 й різкий ріст захворювань в Україні перед відправкою полярники максимально обмежили всі контакти та пройшли тести на наявність вірусу, а Центр не влаштовував традиційні урочисті проводи експедиції за участі медіа та інших гостей. Але одну традицію не змінив навіть COVID-19: фото команди біля пам’ятника Грушевському в Києві.

Побажаємо нашим зимівникам легкого шляху до станції та вдалої експедиції! А тим часом в Києві вже очікують на їхніх колег з 25-ї УАЕ, які вже потрохи збираються додому :)

0
ВСЕ - МОЖЛИВО
Найцікавіші матеріали
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі
Іран готується до атаки на Ізраїль протягом найближчих 24-48 годин
0
Читати далі