В колодязях на Рівненщині виявили нітрати: головний санлікар розповів, яка ситуація в області

В колодязях на Рівненщині виявили нітрати: головний санлікар розповів, яка ситуація в області
0
В колодязях на Рівненщині виявили нітрати: головний санлікар розповів, яка ситуація в області

Контроль за якістю води у колодязях на Рівненщині лежить на власниках колодязів. Аналіз води сім'ї, у яких зростають діти до трирічного віку, можуть зробити безкоштовно, — повідомив головний санітарний лікар області Роман Сафонов. Він розповів, скільки саме колодязів знаходиться в області та назвав ймовірні причини забруднення питної води.

Чому вода забруднена

Головний санітарний лікар області Роман Сафонов в програмі «Сьогодні.Головне» повідомив Суспільному: ситуація з забрудненням питної води в колодязях — типова не лише для Рівненщини, а й для усієї країни в цілому.

«Раніше такі проблеми вирішувались роботою комісій по благоустрою при кожній селищній раді чи міській раді. Зараз ці комісії не працюють. Людям доводиться з елементарним питанням звертатися через суди, які тривають багато років, замість того, щоб це оперативно вирішувати», — зазначив Роман Сафонов.

Спеціаліст сказав, що кожен третій колодязь не відповідає нормам за вмістом нітратів та кожен третій колодязь забруднений бактеріально. Також він уточнив, що вода в більш ніж половині колодязів області — небезпечна для здоров'я.

«А причина очевидна. Якщо по-науковому – антропогенна діяльність людини: вигрібні ями, туалети надвірні, септики, місця утримання худоби домашньої. Це все забруднює горизонт. Не обов’язково джерело забруднення повинне бути за 10 метрів, за 20, навіть розташоване за 200-300 метрів джерело забруднення і все одно поверхневий шар водоносний, буде забруднений», — розповів головний санітарний лікар.

Окремо він назвав причиною забруднення і сільськогосподарську діяльність, внаслідок якої хімікати потрапляють до води.

«Особливо небезпечна ситуація, коли є повінь весняна, тому що забруднений ґрунт потрапляє в колодязі, які не мають захисту – так званого глиняного замка, кришки. Вимог облаштування колодязів половина власників не дотримується. Тим більше весняний період і восени в дощовий період — це найбільш ризикований час», — сказав санлікар.

Хто проводить перевірки

Наразі на Рівненщині не проводять планових перевірок індивідуальних систем водопостачання, — повідомив Роман Сафонов. Проте за громадськими криницями, якими користуються п'ять та більше людей і які мають статус громадських колодязів у сільських рад, контроль здійснює Держпродспоживслужба.

«Зараз жодна із сільських рад не підтвердила наявність громадських колодязів на їхніх територіях – це треба брати на баланс, обслуговувати. Коли досліджується вода, вона не відповідає нормативам, – а це у нас кожен третій колишній громадський колодязь, – то треба вживати певні заходи. Тому це зручно – не брати на баланс і не обслуговувати», — зазначив Роман Сафонов.

І додав: за станом води, ґрунту та повітря повинні слідкувати і підприємства, на територіях яких або поруч з якими розміщені колодязі. Проте, сказав санітарний лікар, такі перевірки зазвичай не проводять.

«Мають контролювати контролюючі органи, які планомірно і багато років цілеспрямовано з боку наших законодавців робилися імпотентними. Все законодавче поле, всі зміни до законодавства були направлені на те, щоб унеможливити вплив державно-архітектурного будівельного контролю, наприклад, у випадках несанкціонованого облаштування різних споруд, в тому числі вигребів, джерел забруднення», — уточнив він.

Куди звертатися по аналіз

Контроль за якістю води у колодязях – це прерогатива власників та користувачів колодязів, — каже головний санітарний лікар області. Він уточнив, що Рівненський лабораторний центр безкоштовно проводить дослідження води з індивідуальних колодязів сім'ям, у яких ростуть діти віком до трьох років.

«При потребі, якщо треба зробити аналіз води, можна принести воду з власної криниці. Якщо немає маленьких дітей, то це можна зробити платно. Я рекомендую взяти 2-3 показники найбільш проблемних та спеціалісти підкажуть – ми знаємо характеристики. 2-3 означає нітратну групу, мікробне забруднення і це буде в декілька разів дешевше і люди будуть знати, чи є забруднення чи ні», — розповів Роман Сафонов.

Він наголосив, що власники вододжерел повинні щороку відкачувати воду з колодязів, чистити їх. Як це робити — проконсультують спеціалісти. Також потрібно проводити санацію води через втрату нею властивостей.

Що відомо

Роман Сафонов повідомив: 15 років тому статус громадських на Рівненщині мали 12 тисяч колодязів. Наразі у області таких офіційно немає.

Вода в половині колодязів області не відповідає нормам. Найбільше норма нітратів у воді перевищена у колишніх Гощанському районі — у 12 разів, Березнівському — у 6 разів, Дубровицькому — у 8 разів, у Корецькому — втричі.

Щороку до Рівненського обласного лабораторного центру звертаються більше тисячі людей, які виховують дітей віком до трьох років. Всього в області нараховується близько 13 тисяч сімей з дітьми такого віку.

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
Легковий автомобіль, ремонт приміщення ЦНАПу та ліфтів у Рівному: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині затримано правоохоронця, який налагодив схеми уникнення мобілізації
0
Читати далі
росія навряд чи спроможна захопити Харків без додаткових сил, але прагне заволодіти Вовчанськом
0
Читати далі
Чи потрібно українським дітям за кордоном ходити у дві школи: відповідь МОН
0
Читати далі
На Рівненщині затримали агента фсб, який готував ракетні удари по області
0
Читати далі
Спортсмен з Рівненщини здобув дві нагороди на чемпіонаті Європи.
0
Читати далі
На Рівненщині трирічний хлопчик випав із вікна
0
Читати далі
Чи будуть введені обмеження електропостачання в Україні
0
Читати далі
В Обарові відремонтують амбулаторію, а в Сарнах - дорогу
0
Читати далі