В Україні вперше почнуть виробляти біометан

В Україні вперше почнуть виробляти біометан
0
В Україні вперше почнуть виробляти біометан

В Чернігівській області в квітні 2023 року компанія Галс Агро ввела в експлуатацію біометановий модуль на біогазовому заводі, який виробляє біометан. Потужність заводу - до 3 млн кубометрів біометану на рік.

Біометан - це екологічний газ, який отримують шляхом очищення біогазу, що, у свою чергу, виробляється з відходів харчової промисловості й тваринництва. Біометан можна закачувати в українську ГТС та використовувати як природний газ.

 

Базовою сировиною для заводу в Чернігівській області є жом цукрового буряку після виробництва цукру, бурякова патока, рослинні залишки, силос енергетичних рослин, відходи харчових та комбікормових виробництв, послід ВРХ.

 

Першочергово проект заводу передбачав виробництво електроенергії для енергосистеми України. За три роки роботи потужність заводу сягнула 6,9 МВт. Уся вироблена електроенергія реалізується через ДП «Гарантований покупець» за зеленим тарифом.

 

Потенціал України з виробництва біометану, за оцінкою Біоенергетичної асоціації, – близько 10 млрд кубометрів на рік. Це третина довоєнного споживання газу в Україні.

 

За словами Голови Комітету з питань енергетики та ЖКП Андрія Геруса, оскільки  Україна має великий потенціал вирощування сировини для біогазових заводів, продаж біометану може стати новим експортним напрямком.

 

Також передбачається запровадження механізму розвитку ринку біометану, який спрямований на використання можливостей української ГТС, яка пов’язана з ГТС європейських країн.

 

 

0
Економіка
Найцікавіші матеріали
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі