В уряді вважають, що Україна буде готова до членства в ЄС за 2 роки

В уряді вважають, що Україна буде готова до членства в ЄС за 2 роки
0
В уряді вважають, що Україна буде готова до членства в ЄС за 2 роки
Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина вважає, що Україна буде готова до членства в ЄС у найближчі два роки, хоча перебіг війни буде визначати політичні рамки ухвалення цього рішення.
 

Про це Стефанішина сказала в інтерв'ю «Голосу Америки».

 

«Я думаю, що в НАТО ми зможемо вступити швидше, тому що ми очікуємо перемоги, завершення війни», — сказала Стефанішина.

Вона вважає, що Україна здатна навіть в умовах війни здійснювати кроки необхідні для вступу в Європейський Союз. А єдиною перешкодою для членства в НАТО є сама війна, тож Стефанішина передбачає швидкий вступ в Альянс, коли Україна переможе.

 

Також посадовиця вважає, що внутрішні реформи Євросоюзу, які в Брюсселі називають необхідними для успішної інтеграції нових членів, не є передумовою для вступу України.

 

«Україна вже значною мірою, навіть в умовах війни, є частиною європейської економіки. Ми є серед 20 найбільших імпортерів різних видів продукції, ми є найбільшим ринком на території Європи і відповідно маємо угоди про всі можливі торгові лібералізації з ЄС. Тому, власне, з цієї точки зору готовність України найвища серед інших країн. Тому рішення щодо України може бути ухвалене раніше. І це не потребує, як такої, реформи ЄС», — сказала Стефанішина.

 

Утім, вона визнала, що є низка елементів політики ЄС, на які вступ такої великої держави як Україна мав би відчутний вплив, і аграрна політика «вже показала свою проблематичність».

 

 

Вступ України в ЄС

У червні Європейська комісія оголосила свою першу усну оцінку Україні як країні-кандидату в члени Євросоюзу. Рада ЄС вважає, що поки Україна виконала два кроки з семи, які запропонувала Єврокомісія.

 

У ЄС вважають, що Україна вже здійснила реформу судової системи зі створенням Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів, «які вже працюють, із процесом відбору на основі заслуг». Також українська влада привела законодавство про ЗМІ в повну відповідність до європейської директиви.

 

Крім того, Україна досягла значного прогресу в реформі Конституційного Суду. Тут українська влада «виконала більш ніж половину потрібної роботи». Щодо інших чотирьох кроків, то Україна, за оцінкою ЄК, виконала поки менш як половину потрібної роботи. Ідеться про боротьбу з корупцією, боротьбу з відмиванням грошей.

 

Тоді Стефанішина зазначила, що Україна розраховувала на вищу оцінку від Єврокомісії. А втім, віцепрем’єр-міністерка вважає, що для Єврокомісії визнання менш ніж за рік після набуття статусу кандидата будь-якого прогресу є безпрецедентним.


Уже в жовтні Єврокомісія має надати звіт з оцінкою виконання Україною семи кроків на шляху до вступу в ЄС. В уряді прогнозують, що закрити всі сім блоків на 100% не вдасться, але Україна матиме «солідний бекграунд» по кожному з них.

 

 

0
Політика
Найцікавіші матеріали
Житель Рівненського району за образу співмешканки помстився ударом ножа у живіт
0
Читати далі
У Рівному затримали наркозбувача
0
Читати далі
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі