Сьогодні українські держслужбовці вперше складуть іспит на знання державної мови

Сьогодні українські держслужбовці вперше складуть іспит на знання державної мови
0
Сьогодні українські держслужбовці вперше складуть іспит на знання державної мови

Із 19 липня в Україні розпочалось проведення іспитів на рівень знання української мови для державних службовців та охочих здобути громадянство. Перевірка пройде відповідно до норм закону про державну мову, що вступили в дію з 16 липня. Як скласти іспит на знання з української мови розбиралося Суспільне.

Іспити на знання української мови, як державної, проводитиме Національна комісія зі стандартів державної мови (НКСДМ). На перший іспит вже зареєструвалися 348 осіб. Для складання всім зареєстрованим пропонується прийти у вказаний час на іспитовий майданчик НКСДМ.

У Києві щодня відбуватимуться 3 іспитові сесії: з 9:30 до 11:30, з 12:30 до 14:30 і з 15:30 до 17:30. У регіонах іспитові майданчики працюватимуть за окремим графіком, залежно від кількості охочих. Усі локації будуть функціонувати із дотриманням санітарних норм та правил в умовах пандемії.

Станом на сьогодні скласти іспит можна буде в Києві, Полтаві, Вінниці, Чернігові, Житомирі, Черкасах, Луцьку, Івано-Франківську, Чернівцях, Кропивницькому, Миколаєві, Херсоні та Рубіжному. Комісія буде постійно оновлювати перелік іспитових майданчиків на сайті.

Як пояснила в ефірі Українського радіо членкиня Національної комісії зі стандартів державної мови Ольга Шевчук-Клюжева, іспит та сертифікат для громадян України є безкоштовними, не громадяни України — зобов'язані заплатити до 500 гривень.

Водночас вона зазначає, що якщо чиновник зараз не подається на конкурс, то йому не потрібно підтверджувати володіння державною мовою:

«Але якщо людина планує змінювати свою кар'єру і переходити з посади на посаду, наприклад, прагне бути високопосадовцем, то їй потрібно мати цей сертифікат».

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі
Україна відступить від зобов'язань у межах Європейської конвенції з прав людини
0
Читати далі
Коли застосовують зубний протез метелик і в чому його переваги: розбираємося в технології
0
Читати далі