Відсьогодні в Україні легалізовано медичний канабіс

Відсьогодні в Україні легалізовано медичний канабіс
0
Відсьогодні в Україні легалізовано медичний канабіс

Сьогодні, 16 серпня, в Україні починає діяти закон щодо легалізації медичного канабісу, який регулює обіг рослин роду коноплі Cannabis.

 

Ліки на основі медичного канабісу дозволені у 56 країнах світу, в тому числі в державах Європейського Союзу, Великій Британії, США та Канаді.

 

У складі рослини наявні речовини канабіноїди, здатні впливати на фізіологічний стан людини, а саме вони мають знеболювальну та заспокійливу дію, покращують травлення.

 

Препарати на основі медичного канабісу не мають побічних ефектів, як інші наркотичні знеболювальні (опіоїди) або психотропні препарати - звикання чи необхідність збільшити дозування при тривалому використанні.

 

Ліки на основі медичного канабісу можуть випускати у вигляді олії, нашкірних пластирів, гідроназальних спреїв, електронних цигарок (без специфічного запаху й «наркотичного» ефекту).

 

У світі медичний канабіс успішно застосовують для усунення побічних ефектів хіміотерапії при раку, при хронічному болю, глаукомі, анорексії, розсіяному склерозі, синдромі Туретта, шизофренії, епілепсії, різноманітних психозах, фантомних болях, нейропатичному болю тощо.

 

В Україні дискусія щодо легалізації канабісу для медичного застосування тривала впродовж щонайменше кількох років. І лише після опитування під час виборів 2020, що показало позитивне ставлення суспільства (65% респондентів) наступного року був розроблений відповідний законопроект, але тоді Верховна Рада його не підтримала.

 

Ще більшої актуальності питання легалізації канабісу набуло з початком повномасштабної російської агресії, адже знеболювальний та заспокійливий ефекти препаратів на основі медичного канабісу можуть допомогти при лікуванні посттравматичних стресових розладів (ПТСР), тривожних станів, при ампутаціях кінцівок та полегшенні наслідків інших травм війни.

 

Виходячи з цього, закон 3528-IX має на меті державне регулювання в Україні обігу рослин роду коноплі Cannabis - їх смоли, екстактів, настойок, а також тетрагідроканабінолу, його ізомерів і їх стереохімічних варіантів:

  • у медичних цілях
  • у промислових цілях
  • у науковій та науково-технічній діяльності

 

Приблизно 6 мільйонам пацієнтів (включаючи військових, поранених і цивільних з проблемами ПТСР, онкохворих, осіб з хворобою Паркінсона, епілепсією та іншими) потребують використання у лікуванні медичного канабісу.

 

Закон передбачає, що кожна рослина, партія продуктів перероблення, одиниця фасованої продукції, пакування лікарського засобу на основі канабісу маркуватиметься унікальним електронним ідентифікатором.

 

На всіх етапах діяльності з медичним канабісом дані щодо цього вноситимуться до спеціально створеної єдиної електронної системи обліку (йдеться про облік від насіння до відходів).

 

Контролюватиме ці всі дії Національна поліція, яка має погоджувати видачу ліцензій на культивування та використання рослин, режим охорони ділянки, місця зберігання рослин, транспортування партій товару тощо.

 

Тобто для того, щоб здійснювати діяльність, пов'язану з вирощуванням, імпортуванням/експортуванням, виробництвом, перевезенням, зберіганням тощо медичного канабісу, суб'єкт господарювання зобов'язаний отримати ліцензію.

 

Вирощувати рослини роду коноплі Cannabis в Україні дозволяється юридичним особам - з дотриманням належних умов - у теплицях із цілодобовим відеоспостереженням та доступом до нього Нацполіції.

 

Згідно із законом, відпуск лікарських засобів на основі медичного канабісу є можливим виключно за електронним рецептом лікаря - відповідно до медичних показань пацієнта.

 

Аптекам також необхідно отримати спеціальну ліцензію на реалізацію таких препаратів.

 

Перевозити й зберігати ліки на основі медичного канабісу пацієнти отримують право лише у кількості, визначеній одним рецептом.

0
ВСЕ - МОЖЛИВО
Найцікавіші матеріали
До 15 років за ґратами загрожує батькові за убивство сина на Рівненщині
0
Читати далі
У Рівному внаслідок ДТП загинув мотоцикліст
0
Читати далі
У Києві відкрили Меморіал пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу
0
Читати далі
Оновлення котелень та ремонт вулиць: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На півночі Рівненщині досі не ліквідували пожежу
0
Читати далі
На Рівненщині дівчина танцювала під російську музику біля портретів загиблих військових
0
Читати далі
Середня зарплата в Україні зросла до 21 тисячі
0
Читати далі
На Рівненщині побільшає шкільних автобусів
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця ТЦК за 13 тисяч доларів допомагала військовозобовʼязаному уникнути мобілізації
0
Читати далі