«Вимкнути» депресію: вчені створили імплант для мозку, який допомагає побороти депресію

«Вимкнути» депресію: вчені створили імплант для мозку, який допомагає побороти депресію
0
«Вимкнути» депресію: вчені створили імплант для мозку, який допомагає побороти депресію

Група дослідників з Університету Каліфорнії у Сан-Франциско (UCSF) розробила імплантат, який має допомогти пацієнтам із тяжкою депресією. Пристрій розміром з коробку сірників встановлюють пацієнтам у череп та підключають до мозку. Перша пацієнтка, яка його встановила понад рік тому, каже, що воно змінило її життя.

Про це повідомили в UCSF, а результати дослідження опублікували у Nature Medicine.

Дослідники зазначають, що змогли успішно вилікувати 36-річну пацієнтку з важкою депресією за допомогою пристрою, що посилає електричний імпульс, коли виявляє нервову активність, пов'язану з ірраціональними думками.

Науковці розповіли про відкриття нейронного біомаркера ㅡ особливого патерну мозкової активності, що вказує на початок симптомів депресії. Імплантат науковці налаштували так, щоб він реагував тільки тоді, коли розпізнає цей патерн. Потім пристрій стимулює іншу область мозку, створюючи своєрідну «негайну терапію».

Сама пацієнтка на ім'я Сара розповіла BBC, що невеликий пристрій розміром з коробку сірників у її голові завжди увімкнений, але дає імпульс лише тоді, коли відчуває, що він може їй знадобитися.

Через рік після операції жінка відчуває себе здоровою та каже, що не має побічних ефектів. «Пристрій стримував мою депресію, дозволяючи мені повернутися до кращого стану і відновити життя», ㅡ сказала вона.

Перед тим, як погодитися на експериментальну операцію, Сара вже кілька років боролася з депресією, спробувавши різноманітні варіанти лікування: антидепресанти, електросудомну терапію тощо. Утім вони не дали значного результату, а жінка скаржилася, що її життя стало дуже обмеженим.

«Коли імплантат було вперше включили, моє життя одразу пішло вгору, стало знову приємним. Протягом кількох тижнів думки про самогубство зникли», ㅡ розповіла Сара.

Наразі вона єдина, хто випробував такий спосіб лікування. Утім дослідники кажуть, що ця методика має бути успішною і серед інших пацієнтів.

За матеріалами: Громадське

0
Наука і технології
Найцікавіші матеріали
Житель Рівненського району за образу співмешканки помстився ударом ножа у живіт
0
Читати далі
У Рівному затримали наркозбувача
0
Читати далі
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі