Впродовж року на Рівненщині провели 82 перевірки об'єктів водопостачання: що виявили

Впродовж року на Рівненщині провели 82 перевірки об'єктів водопостачання: що виявили
0
Впродовж року на Рівненщині провели 82 перевірки об'єктів водопостачання: що виявили

На Рівненщині кожна третя проба води, досліджена протягом 2021 року, не відповідала державним санітарним нормам. Про це Суспільному в етері Українського радіо Рівне повідомила начальниця відділу безпеки середовища життєдіяльності головного управління Держпродспоживслужби в області Олена Аранчій. На порушників склали 58 приписів.

Що перевіряли протягом року

Впродовж року на Рівненщині провели 82 перевірки об'єктів водопостачання. Перевіряли різні комунальні підприємства, що забезпечують населення питною водою, а також водопроводи закладів освіти, оздоровлення й відпочинку та охорони здоров'я, розповіла Олена Аранчій.

«Порушення вимог санітарних норм і правил встановили на 62 об'єктах. Відсоток невідповідності є досить високим і складає майже 77%. У цьому році ми прицільно приділяли увагу комунальним підприємствам, які забезпечують населення питною водою у містах, селищах і селах», – каже вона.

Перевіряли комунальні підприємства «Комунальник-Студінка» Смизької селищної ради Дубенського району, водопроводи підприємств  «Надія» та «Вишгород» – на території Сарненського району, підприємство «Аква» на території Вараського району.

Які невідповідності виявили

Як пояснила Олена Аранчій, вони проводили лабораторний контроль за показниками якості та безпечності питної води. Загальні коліформи можуть бути присутні у воді й вона вважатиметься якісною, а от перевищення норми вже робитиме цю воду неякісною і небезпечною для людини.

«Якість – це відповідність за санітарно-хімічними показниками: наявність тих чи інших хімічних елементів у питній воді, а безпечність – відповідність за мікробіологічними показниками, коли у ній немає різних збудників інфекційних захворювань або вірусних агентів, які можуть впливати на стан здоров'я населення», – продовжує вона.

При дослідженні води за санітарно-хімічними показниками, з 400 проб невідповідності виявили у 144, це 36%.

«Це свідчить про те, що кожна третя проба не відповідала вимогам санітарних правил і норм. Зазвичай перевищення реєструвалися по вмісту заліза, амонію, каламутності та жорсткості. Також у десяти пробах було встановлено перевищення рівня нітратів у питній воді, призначеній для споживання», – каже Олена Аранчій.

Як зазначила начальниця відділу, на території області підземні води містять підвищений вміст заліза, що впливає на показник жорсткості. Підприємство, що добуває воду з підземних джерел, повинне довести її до норми: доочистити, дезінфікувати або знезалізнити. У воді не може бути й менше якихось показників, ніж передбачено нормою.

Як впливає вода

«Збільшення кількості мікробних чинників або перевищення вмісту хімічних елементів може бути причиною розвитку різних інфекційних і неінфекційних захворювань, тому слід пам'ятати і знати, яку воду ми споживаємо і чи ця вода безпечна і, відповідно, слідкувати за станом свого здоров'я. Оскільки, наприклад, перевищення вмісту нітратів може призвести до водно-нітратної метгемоглобінемії», – продовжує посадовиця.

Вона уточнила, що найбільш чутливі – діти до року, а також люди похилого віку. Можуть відчувати перевищення вмісту нітратів люди з серцево-судинними захворюваннями або захворюваннями дихальної системи.

Відповідальність за забруднену воду

Відповідають за якість і безпечність питної води, що постачають населенню, підприємства, установи та організації, які здійснюють таку діяльність. Представники Держпродспоживслужби підготували 58 приписів до керівників об'єктів водопостачання, а також склали 16 протоколів приблизно на шість тисяч гривень штрафу.

«Зазвичай, коли виявляється порушення, ми інформуємо у приписі керівника підприємства про ті чи інші порушення і даємо термін на його виконання. І лише у тих випадках, коли не виконуються пропозиції, чи не відповідає питна вода за показниками безпечності, ми штрафуємо», – акцентує Олена Аранчій.

Як перевірити й покращити воду

В області воду на якість можна перевірити в акредитованих для таких досліджень лабораторіях:

держпідприємства «Рівнестандартметрологія»;

головного управління «Держпродспоживслужби»;

Рівненського центру контролю та профілактики хвороб.

«Потрібно офіційно звернутися з заявою, тоді будуть відібрані зразки води, буде проведене дослідження і людина отримає результат. Це платна послуга», – зазначає Олена Аранчій.

Вона акцентувала, що Рівненщина – єдина в країні область, яка використовує воду з підземних джерел водопостачання. Попри зафіксовані цьогоріч показники, про вкрай незадовільну якість води говорити не можна. Покращити якість води можна самостійно. Якщо йдеться про криницю, колодязь чи каптаж, то потрібно звертати увагу на їх утримання.

«Має навколо бути облаштований глиняний замок, проведена відмостка. Таке джерело водопостачання має бути закритим, до нього не мають мати доступу птахи, тварини. Його потрібно розміщувати на відстані не менше 25 метрів від вигрібних ям, місць накопичення гною, місць зберігання хімічних добрив», – додає вона.

Для квартир можна використовувати фільтри й системи для очищення доочищення питної води, вони допоможуть покращити її якість.

За матеріалами: UA: Суспільне мовлення 


0
Найцікавіші матеріали
У Вараші внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст
0
Читати далі
Легковий автомобіль, ремонт приміщення ЦНАПу та ліфтів у Рівному: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині затримано правоохоронця, який налагодив схеми уникнення мобілізації
0
Читати далі
росія навряд чи спроможна захопити Харків без додаткових сил, але прагне заволодіти Вовчанськом
0
Читати далі
Чи потрібно українським дітям за кордоном ходити у дві школи: відповідь МОН
0
Читати далі
На Рівненщині затримали агента фсб, який готував ракетні удари по області
0
Читати далі
Спортсмен з Рівненщини здобув дві нагороди на чемпіонаті Європи.
0
Читати далі
На Рівненщині трирічний хлопчик випав із вікна
0
Читати далі
Чи будуть введені обмеження електропостачання в Україні
0
Читати далі