З 1-го січня в Україні змінять шкільне харчування

З 1-го січня в Україні змінять шкільне харчування
0
З 1-го січня в Україні змінять шкільне харчування

В Україні реформують систему шкільного харчування. З 1 січня 2021 року вступає в дію новий санітарний регламент для закладів освіти. Ключовим  є здорове та безпечне харчування дітей.

Цьому питанню була присвячена онлайн нарада під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля за участю дружини Президента України Олени Зеленської.

Від Рівненщини в селекторі взяли участь голова Рівненської ОДА Віталій Коваль, його заступники та керівники структурних підрозділів облдержадміністрації.

Як зазначила Олена Зеленська, харчування в закладах освіти має бути корисним та подобатися дітям. Здорове харчування унів – це здоров’я нашої нації.

«Першочергові кроки з реформування системи шкільного харчування було визначені за результатами обстеження 500 шкіл та онлайн опитування понад чотирьох тисяч учнів та їхніх батьків, проведених у лютому-березні 2020 року. Основні проблеми, на які вказували під час опитування, – несмачна та холодна їжа, одноманітне меню, використання напівфабрикатів та відсутність перших страв, недостатня кількість фруктів і кисломолочних продуктів, поганий санітарний стан деяких шкільних їдалень», – наголосила перша леді.

Для вирішення вищевказаних типових проблем та усунення причин їхнього виникнення робоча група розробила план заходів з реформування системи шкільного харчування, який включає три основні напрямки: оновлення застарілої нормативно-правової бази, підвищення контролю за якістю та безпечністю продуктів харчування та ресурсне забезпечення шкіл.

«Ще торік у листопаді ми запровадити програму «Дітям Рівненської області – безпечне харчування». В її рамках вже оновили обладнання харчоблоків в 98 навчальних закладах. Наразі систематизовуємо правила для впровадження у школах здорового харчування. Наше завдання – безпечна і якісна їжа в кожному навчальному закладі Рівненщини», – відзначив голова Рівненської ОДА Віталій Коваль.

Нові норми харчування враховуватимуть рекомендації дієтологів та технологів щодо калорійності, поживної цінності, розмірів порцій продуктів та частоти вживання для різних вікових груп дітей і підлітків, що допоможе покращити збалансованість та енергетичну адекватність шкільних меню.

Зокрема, у шкільних їдальнях буде заборонено продавати сухарики, чіпси, поп-корн, солодкі газовані та енергетичні напої. У щоденний раціон школярів планується ввести злакові, сезонні овочі та фрукти, молочні продукти.

Вперше врегульовано питання організації харчування дітей з дієтичними потребами: тепер якщо в дитини є довідка від сімейного лікаря або педіатра, власник закладу зобов’язаний організувати окреме харчування для цієї дитини – пояснив головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Також буде посилено постійний моніторинг з боку Держпродспоживслужби постачальників харчових продуктів.

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі