Зеленський хоче «перехопити» Байдена до зустрічі з Путіним

Зеленський хоче «перехопити» Байдена до зустрічі з Путіним
0
Зеленський хоче «перехопити» Байдена до зустрічі з Путіним

Президент Володимир Зеленський пропонує президенту США Джо Байдену зустрітися «у будь-якому місці планети» до переговорів із лідером РФ Володимиром Путіним 16 червня.

Про це він розповів в інтерв'ю Axios.

«Розумію, що через попередні плани та жорсткий графік у Байдена, (зустріч, ред.) може не відбутися, але цей вибір може зробити лише він. Як гарант Конституції України я готовий захищати державу в будь-який момент і будь-якому місці планети, і я готовий обговорити всі деталі перед зустріччю «Байдена і Путіна»», — сказав Зеленський.

Він додав, що впевнений, що «якийсь контакт» між ним і Байденом «цілком можливий».

У Білому домі планували запросити Зеленського у Вашингтон на зустріч із Байденом до переговорів із Путіним, сказало Axios джерело в адміністрації Байдена. Однак від планів відмовилися після зміни керівництва «Нафтогазу». У Вашингтоні занепокоєні, що такі зміни можуть свідчити про відмову у боротьбі з корупцією.

Зустріч Байдена і Путіна має відбутися 16 червня у Женеві.

Зеленський також заявив, що під час телефонної розмови з Байденом американський президент надавав «прямі сигнали» про те, що США готові завадити будівництву «Північного потоку-2». Однак згодом Зеленський був «декілька разів здивований» рішенню США не посилювати тиск на «Північний потік-2». Імовірно, йдеться про рішення США не запроваджувати санкції проти компанії-оператора «Північного потоку-2».

За словами Зеленського, про таке рішення він дізнався з медіа і йому довелося послухати брифінг пресслужби Білого дому. Також президент зазначив, що він «позитивно налаштований» на те, що Байден усе ще може зупинити будівництво трубопроводу. «Усе зараз у руках президента США. Впевнений, що він та його команда це розуміють», — сказав Зеленський.

Що треба знати про «Північний потік-2»?

Газопровід «Північний потік-2» будує російський «Газпром» разом із провідними енергетичними компаніями Німеччини, Франції та Австрії. Прокладання труб у водах Німеччини поновили з 5 грудня 2020-го. До того будівництво майже рік було на паузі через санкції США щодо європейських підрядників.

Європарламент закликав зупинити будівництво газопроводу, а німецькі природоохоронні організації подавали скарги, щоб заморозити прокладання труб. Але в Німеччині кажуть, що не можуть зупинити процес, адже проект будівництва схвалили багато років тому, а його скасування загрожувало б судами проти країни.

24 січня будівництво «Північного потоку-2» поновилось у водах Данії. Наразі «Північний потік-2» готовий на понад 95%. 4 червня Путін заявив про завершення будівництва на одній з двох ниток газопроводу.

У разі завершення проекту Росія отримає можливість постачати весь свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу в декілька мільярдів доларів на рік.

0
Політика
Найцікавіші матеріали
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі
Україна відступить від зобов'язань у межах Європейської конвенції з прав людини
0
Читати далі
Коли застосовують зубний протез метелик і в чому його переваги: розбираємося в технології
0
Читати далі