Як студент-юрист з Острога став власником будівельних компаній-переможців тендерів на Рівненщині і до чого тут Ундір?

Як студент-юрист з Острога став власником будівельних компаній-переможців тендерів на Рівненщині і до чого тут Ундір?
5
Як студент-юрист з Острога став власником будівельних компаній-переможців тендерів на Рівненщині і до чого тут Ундір?

Реформа у сфері охорони здоров’я дала поштовх для змін у галузі та переформатування ключових акцентів у лікуванні пацієнтів. Одним із таких стала доступна медицина на селі. Реформа первинної ланки передбачає будівництво невеликих амбулаторій у селах, де якість медичних послуг залишають бажати кращого. Однак поспіх у будівництві, "родичі й друзі" чиновників, які сіли на бюджетні потоки можуть значно зменшити ефективність тих змін, на які так зачекалися мешканці Рівненщини. Журналісти сайту "ВСЕ" та активісти громадської ініціативи "За чесний тендер" спробували розібратися - хто і куди поспішає витрачати бюджетні кошти, які передбачені на покращення якості медичного обслуговування сільського населення.

Етап проектування – усі свої

Перші ніж почати будь-яке будівництво необхідно виготовити проект. Департамент будівництва та архітектури ОДА обирав проектантів уникаючи тендерних процедур. Кругленьку суму на проектування усіх 34 об’єктів віддали, по суті, одним людям. Детальніше про вибір проектантів і їх зв’язки читайте тут:

Рівненська ОДА замовила проектування "амбулаторій Президента" у пов'язаних між собою фірм

Лише пригадаємо, що частина проектувальників взагалі не мали відповідних сертифікатів, які дають право на виконання таких робіт. Як пояснив тоді один із проектантів ФАПів - Едуард Таборовець - працівників з сертифікатами вони наймають у підряд за цивільно-правовими угодами.

На запит громадської ініціативи «За чесний тендер» до обласного УКБ чиновники відповіли–що, ніби-то, не можуть надати копі сертифікатів проектантів, з якими уклали угоди.

Неконкурентний вибір проектантів керівник обласного управління архітектури та будівництва Ярослав Мазярчук пояснив наступним чином:

«Моя задача аби ми почали будівництво. В Україні ми одні із перших почали будувати. Для того аби робити розслідування є спецслужби. Я хочу аби коли пройде рік в Рівненській області щось було. Я дам вказівку для себе зрозуміти цю ситуацію, раз вам її хтось замовив»,- пояснив Ярослав Мазярчук.

Рівненська ОДА постійно акцентує на свою першість у будівництвах:

Після виготовлення проектно-кошторисної документації перейшли до етапу вибору будівельників на 34 амбулаторії. За місяць виросла амбулаторія у Заборолі, не без проблем.

Погані проекти?

19 та 23 березня  Департамент з питань архітектури та будівництва Рівненської ОДА додав на три будівництва амбулаторій суму більше, як у півтора мільйони гривень. В обґрунтування таких витрат Департамент зазначає:

"В процесі виконання підрядником договірних зобов’язань виник ряд додаткових робіт, які початково не були включені до проектно-кошторисної документації, але завершення будівництва та введення в експлуатацію об’єкту без їх виконання є неможливим."

Для амбулаторії в Шпанові (де виконавцем є фірма "Прогрес девелопменткомпані") додали понад 460 тис. грн. на встановлення електричних керамічних опалювальних панелей та терморегуляторів, влаштування додаткових точок підключення електрообладнання та електроосвітлення, додаткове медичне та технологічне обладнання амбулаторії…

Для амбулаторії в с. Плоске Острозького району (виконавець "Компанія Барбакан") додали понад 547 тис. грн. додали на цілий перелік додаткових робіт, серед яких і мурування зовнішніх стін, і  влаштування елементів даху, і заповнення віконних та дверних прорізів…

Як в початковому проекті не передбачили мурування зовнішніх стін – варто запитати в проектантів і тих чиновників, які їх обрали без тендеру.

Для амбулаторії у с.Зірне Березнівського району (виконавець ТзОВ "Рівнебудконсалт") додали 703 тис.грн. на в т.ч. вертикальну гідроізоляція фундаментів, монтаж металопластикових дверних блоків, вогнезахисну обробка дерев’яних конструкцій, влаштування системи блискавкозахисту,  влаштування вентиляційних шахт тощо.

Як без цього написали первинний проект?  Яка якість проектувальних робіт і хто за неї відповість?

Усі додаткові кошти виділяли без тендерів, застосовуючи переговорну процедуру. Наскільки це було законно – запитуємо у юриста ГІ «За чесний тендер» Мирославу Примак.

"Щоб застосувати переговорну процедуру з підстав виникнення додаткової потреби у закупівлі в того самого підрядника, відповідає юристка, - слід обов’язково дотриматися вимог ст. 35 Закону про публічні закупівлі, а отже такі чотири умови:

  • 1) з’явились додаткові роботи
  • 2) відсутність їх в проекті
  • 3) роботи через непередбачувані обставини необхідні для виконання проекту
  • 4) документальне підтвердження наявності таких робіт (посилання на експертні, нормативні, технічні та інші документи, що підтверджують наявність умов застосування процедури закупівлі)

В оприлюднених на Прозорро документах департаменту архітектури та будівництва складно побачити наявність цих обставин, тому є підстави вважати безпідставність укладення таких договорів" - коментує експертка ГІ "За чесний тендер" Мирослава Примак.

Дивним виглядає також факт, коли за кілька днів після підписання додаткової угоди ФАП у Зірному уже урочисто відкривають.  Тобто, проекти довелось корегувати і додавати кошти на уже виконані послуги. На думку активістів це незаконно. 

Також, проанонсоване відкриття й ФАПУ у с. Плоске, що теж днями отримають додаткових півмільйона гривень. Варто зазначити, дане будівництво на Острожчині виявилось тісно пов`язане з заступником очільника Рівненської ОДА Віталієм Ундіром.

Родичі у бізнесі

У тендері на будівництво у селі Плоске, що на Острожчині перемогла ТОВ "Компанія Барбакан" на тендері спустивши ціну приблизно на півмільйона, а потім отримавши додатково без тендеру 547 тисяч гривень.

Власником «Барбакану», компанії зі статутним капіталом у 1000 гривень є Валентин Мандрицький з села Семидуби Дубенського району, донедавна студент правничого факультету Острозької академії та знавець історії.Правник, який став будувати.

Також він є власником фірм - «НБК-Рівне» та «Укрекотеплосервіс». Ці компанії за нетривалий період існування уже отримали з бюджету на різноманітні будівництва понад 65 мільйонів гривень. Кажуть, що Ізраїль країна стартапів. Подивіться на Рівненщину!

Основним замовником робіт є Рівненська ОДА. Проаналізувавши тендери, де вони брали участь бачимо, що не завжди вони пропонували найкращу ціну, частенько їх конкуренти відхилялися після аукціонів.

Наприклад, тендер на будівництво житлового будинку сімейного типу в Олександрії

… чи фасади в Діагностичному:

Або ж капремонт будівлі під центр соціально-психологічної допомоги КЗ «Рівненський центр соціально-психологічної допомоги» Рівненської обласної ради

На непередбачувані роботи там ще було додано без тендеру 1,344 млн.

Або утеплення школи в Шумську

На тендері по закупівлі робіт з утеплення Оженинського ліцею було відхилено п’ять дешевших пропозицій фірм, конкурентів «Барбакану»:

Поки ви читали цей матеріал Відділ освіти прямим договором докинув на покрівлю Ліцею фірмі "НБК-Рівне» ще 600 тисяч гривень.

Що об’єднує усі попередні об’єкти? Вірно, соціальна сфера.

Соцбудівельник

Успішність перелічених компаній спонукає шукати секрет успіху стартапу по-рівненськи. Можливо відповідь вас розчарує й удача згаданих фірм полягає в тому, що в «НБК-Рівне» Мадрицького працює дружина першого заступника голови Рівненської облдержадміністрації, в минулому директора обласного департаменту соціального захисту Віталія Ундіра - Наталія Ундір.

 

«Працювала по спеціальності, - коментує свою причетність до фірми Наталія Ундір.  - на даний момент я в декреті. Взагалі, не маю права розголошувати iнформацiю про компанiю. Про дiяльнiсть мого чоловiка я знаю значно менше, нiж Ви. Здебiльшого з ФБ i радiю його успiхам. Успiхкомпанii  (НБК-РІВНЕ – ред.) вимiрюється певними показниками, якi менi не вiдомi. Щоб отримати конкретнi вiдповiдi, треба ставити конкретнi  запитання вiдповiдним особам," –резюмує пані Наталія.

Прозорро ж дає можливість кожному побачити відповіді на конкретні успіхи компаній, які беруть участь у публічних закупівлях.

Компанія Барбакан, уклавши 12 договорів на виконання робіт по об'єктах, що фінансуються з бюджету, отримала 55,3 млн. Крім того, працювали на субпідряді у «Фіалки» (зокрема, по будівництву відділення обліку бездомних осіб та надання послуг з харчування та облаштування на нічліг, які не мають житло по вул. Ж.Кюрі, 21)
Ще 10,6 мільйонів за даними Прозорро взяла фірма НБК-Рівне, де власником з серпня 2017 року став Валентин Мандрицький (на тендерах з 2016 року).

Пригадуючи «тендери» на будівництва ФАПів:

«Під час будівництва ФАПу у Плоске додатково необхідні кошти на роботи, які не були враховані у проекті. Наразі відбувається переговорна процедура і сума буде становити близько 498 тисяч»,- повідомляє пан Валентин.

Стверджує, що не знає про те, що в одній із компаній якою він був власником донедавна, працює дружина заступника очільника ОДА Наталія Ундір. 

Острозька академія є улюбленим навчальним закладом кількох депутатів і в тому числі острожанина Віталія Ундіра. Це неабияк сприяє відкриттю обдарованих молодих людей, що одразу по закінченню навчання стають власниками успішних будівельних компаній з мінімальними затратами, беруть на роботу родичів чиновників і безперешкодно отримують мільйони бюджетних коштів. 

Висновки робіть самі....

Ольга Ферар

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Сприяння прозорості влади у Західній Україні, що реалізовується ГО «РЦСП», за фінансової підтримки NED. Використані фото з особистих сторінок у Фейсбуці Валентин мандрицький, Наталія Ундір, РОДА, Проорро, youcontrol. Головне фото-коллаж авт. Юрій Дюг.

5
Політика Наука і технології # Острозька академія # Віталій Ундір # ТОВ «КОМПАНІЯ БАРБАКАН» # НБК-Рівне # Укрекотеплосервіс # Валентин Мандрицький
Читайте також
7747
Кортеж президента у Рівному не такий як у його попередників
0
Читати далі
2314
Комунальне приміщення «швидкої» у Острозі передумали здавати в оренду
1
Читати далі
2722
У Острозі відбулася урочиста посвята у студенти
У Національному університеті «Острозька академія» відбулася традиційна інавгурація майбутніх першокурсників.
0
Читати далі
1489
Рівненщина приймала Всеукраїнський тенісний турнір "OA open"
Всеукраїнські змагання з великого тенісу серед студентів відбулися в Острозі. У турнірі «OA open» брали участь 15 представників закладів вищої освіти. А тривав турнір упродовж 25–26 травня на кортах Національного університету «Острозька академія».
0
Читати далі
6297
На Рівненщині вчителі можуть залишитися без грошей через повільну оптимізацію шкіл
0
Читати далі
1674
З нагоди 25-річчя до «Острозької академії» завітає Митрополит Епіфаній
0
Читати далі
Найцікавіші матеріали
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі