На Рівненщині вчителі можуть залишитися без грошей через повільну оптимізацію шкіл

На Рівненщині вчителі можуть залишитися без грошей через повільну оптимізацію шкіл
0
На Рівненщині вчителі можуть залишитися без грошей через повільну оптимізацію шкіл

Днями на Острожчині розгорівся скандал у сфері освіти. Педагогічні працівники району дізнались, що суми їх зарплат можуть суттєво зменшитись. Вони активно почали звертатись до влади області, аби висловити своє обурення. Сайт "ВСЕ" розбирались куди поділись гроші, які раніше нараховувались вчителям за престижність праці.

 

Брак субвенції

Щороку, до районного бюджету з державної казни надходить субвенція. Це цілеспрямовані кошти які можна використовувати лише за певним призначенням. Відтак, до освітньої субвенції входить заробітна плата працівників галузі з усіма можливими надбавками. Це перевірка зошитів, категорія викладача, класне керівництво та ін. Також в цю суму включена надбавка за престижність праці. Згідно з нормативними актами, що це регулюють вона може становити від 5% до 20% загальної суми зарплати.

Цьогоріч до районного бюджету надійшло 68 мільйонів гривень такої субвенції. Втім, як виявилось цієї суми замало для виплати усіх можливих максимальних надбавок. Все тому, що субвенцію розраховують з розрахунку на 1 учня, а не кількості педагогів. У порівнянні з іншими районами області, кількість учнів у школах Острожчини є невеликою, а це 3200 учнів. Вчителів на Острожчині 617, а відтак на 1 викладача припадає всього 5 учнів. Хоча середній показник повинен бути щонайменш 10-12 учнів на вчителя.

Чому так вийшло?

Причиною такого дефіциту є неоптимізовані школи. До прикладу, у сільській школі навчається 50 учнів. Однак, вона розрахована на 350 дітей. Викладачі є у кожному класі де вчиться по 2-3 дитини. Однак, виходячи з розрахунків, навчання такого учня обходиться значно дорожче. Адже вчитель навчає 2 дитини, замість повноцінного класу де повинно бути 25 учнів. Втім, субвенцією порахована середня вартість навчання 1 дитини і якщо таких шкіл багато, то коштів усім вчителям суттєво бракуватиме. 

Медики без зарплати?

Влада району намагається віднайти додаткові кошти до районної казни, аби додавати їх на зарплати, надбавки й втримати скорочення закладів. Однак, тоді без платні можуть лишитись медичні працівники району:

 

" У 2017 році ми понизили у ступені 3 школі з І-ІІ до І ступеня, у 2018 році одну школу закрили. На 20% престижності нам вистачило тільки на 3 місяці. Надалі ми не можемо виплачувати більше 5%. У грудні 2018 року на сесії районної ради було прийнято рішення про зміну місцезнаходження (юридичної адреси) 6 комунальних закладів, які фінансуються з районного бюджету, з м. Острог до сіл Острозького району. Це дало можливість залучити додаткові кошти до районної казни, однак не вистачає і медичної субвенції. Це вже питання навіть не надбавок, а зарплати медичним працівникам, яка до слова є порівняно низькою. Тому в першу чергу ми вимушені закрити ту недостачу, - коментує очільник Острозької РДА Богдан Турович
 
Оптимізація
 
Влада на місцях зараз в дуже непростому становищі, адже дефіцити в районній казні негативно відзначаються на рейтингах політиків. Однак, реформи передбачають рішучих кроків. Ключове завдання у галузі освіти, це - повноцінні знання у повноцінних класах. Не витрати на утримання великих напівпорожніх шкіл, а об`єднання і тоді наповнення комп`ютерами, технічною базою та ін. Доїзд до таких опорних закладів де пройшли болючі кроки оптимізації буде організовано шкільними автобусами.
 
Однак, пояснити це людям у змозі далеко не всі. Саме тому, замість конкретики можновладці роздають доручення і тим самим вводять в оману освітян району:
 
 
 
Вихід є
 
Розв`язання проблеми є, хоч і не просте. Вчителям на жаль, доведеться поступитись надбавкою до листопада - грудня. Саме тоді буде перерозподіл нової субвенції. Є певні сподівання, що можливо надбавка за престижність тоді буде збільшена. Однак, певні заклади освіти все ж доведеться закрити. Звісно, для мешканців району це непростий виклик, адже безліч батьків переймаються за перспективи своїх дітей. Втім, не завжди невідоме погіршує стан речей. 
 
Приклад болючої оптимізації у Рівненському районі з очевидним результатом. Читати: У Рівненському районі батьки "воювали" за школу, а отримали ще й автобус та дорогу
 
Варто додати, цьогоріч понад 15 мільйонів гривень надійшло до обласної казни на купівлю шкільних автобусів. Заклади, що оперативно проведуть оптимізацію, мають шанс вже найближчим часом отримати новенький транспорт для довозу діток в опорний заклад. Однак, це вже залежатиме від спільного рішення влади та мешканців району.
 
 
Головне фото Юрій Вознюк, звернення до депутата Володимира Муляра, Богдан Турович з особистої сторінки, скрін зі сторінки Віталія Ундіра.
0
Політика Наука і технології # Острог # вчителі # Віталій Ундір # реформа освіти # надбавка за престижність # Богдан Турович # Григорій Таргонський
Найцікавіші матеріали
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі