«Армія – лише на добровільній основі»: Зеленський скасує обов’язковий призов строковиків і офіцерів запасу до 2020 року

«Армія – лише на добровільній основі»: Зеленський скасує обов’язковий призов строковиків і офіцерів запасу до 2020 року
2
«Армія – лише на добровільній основі»: Зеленський скасує обов’язковий призов строковиків і офіцерів запасу до 2020 року

В 2020 році Президент України Володимир Зеленський скасує обов’язковий призов строковиків і офіцерів запасу, сформувавши контрактну армію на добровільній основі. Замість призовників Збройні сили України будуть посилені системою територіальної оборони і силами резерву постійної готовності. Такий висновок можна зробити з останніх заяв команди Зеленського і аналізу його військової доктрини. Детальніше про це розкажуть у Юридичному порталі України

Розвіємо міфи і розглянемо реальні юридичні наслідки скасування весняного і осіннього призову на строкову службу для призовників до 27 років і військовозобов’язаних (офіцерів запасу після військової кафедри), з урахуванням правових норм чинного законодавства і Конституції України.

– Коли скасують призов і чи можуть його несподівано відновити?

– Чи мають право після скасування призову притягти до кримінальної відповідальності за ухилення від попередніх призовів?

– Чи можна знятися з обліку у зв’язку зі скасуванням призову?

– Чи будуть скасовані навчальні збори військовозобов’язаних (до 60 років)?

Які правила військового обліку скасовуються разом із призовом:

– відвідування військкомату для виписки-прописки військовозобов’язаних і призовників (тільки зі штампом РВК);

– обов’язкове направлення на проходження медкомісії при практично будь-якому візиті до військкомату;

– вимога про особисте повідомленні військового комісара про зміну адреси проживання та перебування, сімейного положення, стану здоров’я, місця навчання, роботи і посади (на практиці цих вимог ніхто не дотримується).

Скасування призову в Україні

Щоб скасувати щорічні весняні та осінні призови до армії з 2020 року Президенту України Зеленському не потрібно вносити жодних змін в закони. Для скасування призову в Україні Зеленський повинен просто перестати видавати щорічний Указ про проведення призовів громадян до 27 років на строкову службу в армію.

Зі скасуванням призову офіцерів запасу складніше – Накази про призов офіцерського складу в запасі видає Міністр оборони України і ці документи ніколи не публікуються (носять гриф «ДСК»: для службового користування), тому відстежити факт і строки призовів офіцерів запасу неможливо. Втім, ніщо не заважає застосувати цей підхід і до призову строковиків. Але це так, думки вголос…

Можливість відновлення призову

Щоб відновити призов до армії Володимиру Зеленському не потрібно багато часу і якихось додаткових умов. Єдина формальність, яку необхідно дотриматись – видати Указ Президента про відновлення призову на строкову військову службу в Україні. При цьому важливо розуміти, що такий Указ може бути підписаний сьогодні, а початися призов може вже завтра. Додаткові дії для відновлення примусового призову в ВСУ не потрібні, а Указ Зеленського про скасування призовів не позбавляє його права відновити призови строковиків будь-якої миті.

Відповідальність за ухилення

Призначення покарання призовнику і офіцеру запасу за статтею 335 Кримінального кодексу за ухилення від військового обов’язку і військової служби може відбуватися незалежно від скасування або проведення призову. Єдиний фактор, який впливає на можливість притягнення до кримінальної відповідальності «ухилянтів-призовників» (після 27 років) і офіцерів запасу (після 43 років) – це «термін давності». Він становить 3 роки і починає обчислюватися з моменту досягнення граничного призовного віку.

Розшук військовозобов’язаного, призовника призупиняє перебіг строку давності притягнення до кримінальної відповідальності за ст. 335 КК. При розшуку ухильника перебіг давності відновлюється тільки з дня явки з повинною або затримання призовника/військовозобов’язаного. У цьому випадку громадянин звільняється від кримінальної відповідальності через закінчення термінів давності, якщо з часу ухилення від військової служби пройшло не менше п’ятнадцяти років (ч. 2 ст. 49 Кримінального кодексу України).

Облік в РВК після скасування призову


У зв’язку зі скасуванням щорічних обов’язкових призовів до армії порядок військового обліку в Україні не змінюється, а обов’язки призовників та військовозобов’язаних перед військкоматами зберігаються в повному обсязі. Це випливає з аналізу чинного законодавства та досвіду попередніх відмін призову.

Таким чином, факт скасування примусового осіннього і весняного призову не є підставою для зменшення обсягу обов’язків перед РВК і зняття з обліку у військовому комісаріаті. Громадяни України віком від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані під час оголошення чергової хвилі мобілізації, а призовники до 27 років и офіцери запасу до 43 років – в разі поновлення призову.

Проведення військових зборів


Виклик військовозобов’язаних на навчальні (військові) збори жодним чином не пов’язаний з відміною Президентом України призову в армію строковиків. Рішення про проведення навчальних зборів військовозобов’язаних громадян віком до 60 років приймається Міністерством оборони за графіком, який затверджується Генеральним штабом. Накази Міноборони про проведення зборів не публікуються, тому відстежити факт їх оголошення досить важко.

Більш того, побудова сил територіальної оборони і створення резерву постійної готовності, які викладені у військовій доктрині Володимира Зеленського (разом зі скасуванням обов’язкового призову) передбачає, крім іншого, і формування ефективного мобілізаційного ресурсу військовозобов’язаних. Такий підхід є логічним і єдино можливим при скасуванні системи примусових призовів.

2
Найцікавіші матеріали
Житель Рівненського району за образу співмешканки помстився ударом ножа у живіт
0
Читати далі
У Рівному затримали наркозбувача
0
Читати далі
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі