Боротьба з "домашнім насильством": на Рівненщині буде як в Європі

Боротьба з
0
Боротьба з "домашнім насильством": на Рівненщині буде як в Європі

Які у вас виникають картинки, коли чуєте словосполучення «домашнє насильство»? Спробую описати те, що зазвичай уявляють. Якщо Ви жінка, то скоріше за все, це чоловік напідпитку (або і ні), який прийшов ввечері додому, де його вже і не чекає особливо дружина та малолітня дитина років 7-8, яка вчить з мамою колядку до Різдвяних свят. І тут заходить батько…гармонія порушена, дитина завмирає і всіма силами намагається стати невидимою. На запитання благовірної про зарплатню (бо ж треба скинутися грошима в школі на солодкий стіл дитині) агресія не забарилася: крики, образи, лайка, дорікання, кулак.

Дружина звикла - саме страшне і небезпечне явище! Коли одружувалися, був нормальний хлопець, роботящий, з квартирою від бабусі. А їй нікуди піти, його рідні скажуть: довела мужика; її рідних вже і не має та і соромно розповідати про вечірні систематичні «війни»; бабусі у дворі: сину потрібен батько! Їй давно прийшло розуміння, що вона одна однісінька у величезному світі. Про дитину пам`ятаєте? Вона досі сидить тихенько і вже судинка в оці лопнула від стресу. Я думаю, що дитина вже і не хоче того солодкого столу в школі, бо через неї почався скандал і тут, важливий момент, дитина починає боятися чогось хотіти, попросити у батьків, дихати. А завтра піде до школи і на деякий час призабуде вчорашню перепалку вдома, отримає двійку за читання, бо не підготувався напередодні (мати прикладаючи лід до губи, геть забула про урок читання). В поліцію вже давно не дзвонить.

Подібні історії стосуються не лише жінок, а і чоловіків, щоправда, там насильство може мати інші форми. І зрештою про форми, все вище написане лише одна маленька частинка того, що є домашнім насильством.

Читайте також:  Проект "ПОЛІНА": на Рівненщині впровадять нову "зброю" проти домашнього насильства

Згідно з новим Законом «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який вступає в дію з 11 січня 2019 року,  домашнє насильство – це діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Якщо раніше домашнє насильство сприймалося як конфлікт між подружжям, то зверніть увагу, в новому Законі поняття значно розширюється. Також розширюється й поняття видів домашнього насильства. Окрім фізичного і сексуального насильства, тепер під відповідальність підпадають економічне та психологічне домашнє насильство. Але про це у наступних дописах.

0
Економіка # патрульна поліція # домашнє насильство # Марія Бурдова # Поліна
Найцікавіші матеріали
Чоловічі кеди для активного міського життя
0
Читати далі
На Рівненщині планують створити інфекційну лікарню
0
Читати далі
У Рівненському районі водій злетів у кювет і загинув
0
Читати далі
Понад 5,5 тисяч школярів Рівненщини взяли участь у другому етапі «Шкільних ліг»
0
Читати далі
На Рівненщині формують фонд житла для вимушених переселенців
0
Читати далі
На Рівненщині двоє чоловіків, перебуваючи у СІЗО, вчиняли шахрайські дії
0
Читати далі
Зеленський підписав закон про лобізм
0
Читати далі
Українці почали читати суттєво більше
0
Читати далі
У Рівненській ОДА вивчали доцільність публічних закупівель
0
Читати далі