Проект "ПОЛІНА": на Рівненщині впровадять нову "зброю" проти домашнього насильства

Проект
0
Проект "ПОЛІНА": на Рівненщині впровадять нову "зброю" проти домашнього насильства

Проблема домашнього насильства завжди була актуальною. Кількість звернень до Національної поліції щороку збільшується. За 10 місяців 2018 року надійшло понад 97 тис. заяв та повідомлень про вчинені правопорушення та інші події, пов’язані з домашнім насильством, з яких 1177 – подано особисто дітьми.

На Рівненщині – майже 3,5 тисячі таких звернень (48!!! – подано дітьми). 

На жаль, як показує статистика, лише 10% осіб які постраждали від такого злочину звертаються за допомогою до органів влади. Однак, до останнього часу поліція не мала законних механізмів допомоги таким постраждалим.

Для підвищення ефективності роботи у сфері запобігання та протидії домашньому реалізується пілотний проект, пов’язаний з роботою мобільних груп з реагування на факти вчинення такого насильства «Поліна».

«Поліна» - це ПОЛІція проти НАсильства. Цей проект започаткований після прийняття Верховною Радою України «революційного» Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який набрав чинності 8 січня 2018 року. Та базується на досвіді вивчення різних іноземних країн у цій сфері.

 

Такі мобільні групи вже у першому кварталі наступного року запрацюють у всіх обласних центрах держави. Наразі проходить процес спеціалізованого навчання учасників «Поліни» на базі Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, Львівського державного університету внутрішніх справ та Національної академії внутрішніх справ  за підтримки Офісу Координатора проектів ОБСЄ в Україні та Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні.

Читайте також: Боротьба з "домашнім насильством": на Рівненщині буде як в Європі

На виконання прийнятого Верховною Радою України 07 грудня 2017 року Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» розроблено ряд нормативно-правових актів:

  • постанова КМУ № 658 «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі»;
  • постанова КМУ № 654 «Про затвердження Типового положення про мобільну бригаду соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі»;
  • наказ Міністерства внутрішніх справ України № 654 «Про затвердження Порядку винесення уповноваженими підрозділами органів Національної поліції термінового заборонного припису стосовно кривдника», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 27.08.2018 за № 965/32417;

          Але це лише «сухі» нормативні документи. Я ж хочу на прикладах і доступно розповісти, що насправді змінюється у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. Як тепер буде захищено жертву і можливості покарання кривдника. І ще багато чого корисного, що стане вам у пригоді. Адже поінформований – значить озброєний.

0
Економіка # патрульна поліція # домашнє насильство # сім`я # Марія Бурдова # Поліна
Найцікавіші матеріали
У Рівному викрили та затримали наркозбувача
0
Читати далі
Чоловічі кеди для активного міського життя
0
Читати далі
На Рівненщині планують створити інфекційну лікарню
0
Читати далі
У Рівненському районі водій злетів у кювет і загинув
0
Читати далі
Понад 5,5 тисяч школярів Рівненщини взяли участь у другому етапі «Шкільних ліг»
0
Читати далі
На Рівненщині формують фонд житла для вимушених переселенців
0
Читати далі
На Рівненщині двоє чоловіків, перебуваючи у СІЗО, вчиняли шахрайські дії
0
Читати далі
Зеленський підписав закон про лобізм
0
Читати далі
Українці почали читати суттєво більше
0
Читати далі