Рятівна соломинка субвенції: чи вистачить грошей від Кабміну на зарплати медикам Рівненщини?

Рятівна соломинка субвенції: чи вистачить грошей від Кабміну на зарплати медикам Рівненщини?
0
Рятівна соломинка субвенції: чи вистачить грошей від Кабміну на зарплати медикам Рівненщини?

Вчора, 19 листопада, на Рівненщину надійшла медична субвенція. Так називають кошти, які спрямовані з Державного бюджету на конкретно зазначені цілі. Відтак, обласна казна отримала додатково 59 932 400 гривень. Однак, чи вистачить цих коштів - розбирались сайт "ВСЕ".

Медицина України нині знаходиться на стадії реформування. Процеси складні й однозначно потребують терпіння та розуміння усіх причетних до бюджетоутворення органів місцевого самоврядування. Адже з приходом реформи децентралізації райони області отримали додаткові кошти та суттєву долю видатків. Відтак, Кабмін поступово приймав рішення за умови співфінансування закривати деякі витрати на медицину. Проте, також поставив чіткі умови - зробити оптимізацію лікувальних закладів і долучатись до співфінансування. 

Райони області здебільшого віднеслись до такого рішення дуже болісно, адже це означало зменшити кількість ліжок у певних відділеннях, або ж навіть віддалені територіально зачинити. Навіть не зважаючи на те, що Уряд обіцяв підсилити первинну ланку медицини, особливо у селах. 

Відтак, чітко виконали вимогу лише у Здолбунівському та Костопільському районах. Хоча рішення давались дуже болісно, подекуди навіть з бійками в ОМС та судовими тяганинами. В інших районах чи то не бачили чітких перспектив, чи просто побоялись робити рішучі кроки. Також, у районах причинами називають ймовірне розширення повноважень лікувальних установ після повноцінної розбудови госпітальних округів, й втримують свої заклади для подальшого на їх думку розвитку. Про політичні маніпуляції говорити - не будемо.

Однак, Кабмін поставив завдання і на нерішучість не зважав. Вкотре надійшла медична субвенція, що показала - грошей на зарплати медикам не вистачить. 

Читати: Чому медикам Рівненщини заборгували 174 мільйони гривень зарплати і до чого тут оптимізація?

Також, місяць тому почався колапс з закупівлею препарату інсулін. Попередньо наданих Державою грошей не вистачило. Все тому, що в Постанові Уряду чітко прописано: частину фінансують місцеві бюджети. Однак, безліч депутатів сподівались, що гроші ще надійдуть з Держави й закриють цю проблему без місцевої казни.

 

 

Втім, трохи помізкувавши кошти таки почали виділяти, аби вберегти життя хворих на цукровий діабет. 

Вчора надійшла остання цього року субвенція, що була призначена для тимчасово окупованих територій України. Її рівноцінно розподіляли поміж районами області на оплату праці з нарахуваннями, на лікування хворих на хронічну ниркову недостатність методом гемодіалізу та хворих на цукровий та нецукровий діабет, в тому числі на оплату праці з нарахуваннями працівникам закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу внутрішньо переміщеним особам, не допускаючи утворення кредиторської заборгованості з таких виплат.

 

 

Однак, вистачить її далеко не усім. Відтак, через чвари в ОМС Дубенщини медики не отримували зарплатні. Заступниця голови ОДА Світлана Богатирчук - Кривко пояснила причини надскладної ситуації в цьому регіоні: 

 

 

Схожа ситуація за словами депутатки Людмили Мариніної може очікувати і Сарненщину:

 

 

"Я просто благаю додати коштів з обласної казни на Сарненщину. На виплату заробітної плати медпрацівникам не вистачає понад 8 мільйонів гривень, крім того нарахування на заробітну плату та медичні програми. З бюджету районної ради вже було виділено 10 млн. Це рекордна для районів сума. На заробітну плату, на інсулін передбачили із місцевих бюджетів понад 1 млн. Лише м.Сарни виділили 600 тисяч та на гемодіаліз 30 тисяч. Люди готові по прикладу Дубнівського району теж бастувати, адже ті, хто вийшли на дорогу отримали найбільшу суму для погашення заборгованостей,- коментує депутатка Рівнеоблради із Сарн, пані Людмила.

Минулого року питання зарплат вирішилось затягнутими поясами медиків. Місцеві бюджети частково перекривали найважливіши видатки в тих районах де не оптимізували закладів. Однак, до прикладу, Здолбунівщина, що провели належну оптимізацію цього року отримає повну і вчасну виплату оплати праці працівників закладу без суттєвих затрат місцевої казни. 

В ОДА запевняють, лікувальні заклади повинні терміново укладати договори з Національною службою здоров`я України, адже в іншому випадку тягар фінансування закладів впаде повністю на плечі місцевих коштів. Й на жаль, у майбутньому чвари депутатів, котрі благально просять коштів на медицину району - не допоможуть. 

 

0
Політика Наука і технології # Олексій Муляренко # бюджет # Світлана Богатирчук-Кривко # реформа медицини # реформа охорони здоров'я # уляна супрун
Найцікавіші матеріали
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі