Мобілізація та студенти: кого не призиватимуть, а хто все ж служитиме

Мобілізація та студенти: кого не призиватимуть, а хто все ж служитиме
0
Мобілізація та студенти: кого не призиватимуть, а хто все ж служитиме

Відповідно до закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, призову на військову службу не підлягають, зокрема, здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти. Тож, на студентів заочної форми навчання ця норма не поширюється.

 

Зазначимо, призову також не підлягають науковців, які мають вчене звання або науковий ступінь, педагоги, за умови, що вони працюють у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

 

Проте нещодавно в парламенті з'явилась нова ініціатива, якою пропонується ввести межу за віком - до 30 років. Ця норма в першу чергу стосується здобувачів другої вищої освіти.

 

Так, пропонується в законі вказати, що призову на військову службу не підлягають:

 

студенти, які за денною або дуальною формами здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий у послідовності, визначеній законом України "Про освіту", якщо навчання було розпочато не пізніше року досягнення здобувачем освіти 30-річного віку, а також докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

 

Очільник МОН Оксен Лісовий, коментуючи новий законопроєкт, пояснив, що у запропонованих змінах йдеться про те, що відстрочка не розповсюджуватиметься на чоловіків старше за 30 років, які вступають до закладу освіти й здобувають непослідовну вищу освіту.

 

Крім того, в Раді зареєстрували ще одну законодавчу ініціативу, яка цього разу стосується і студентів, які здобувають першу вищу освіту. Знову ж таки, пропонується внести зміни до норми закону про мобілізацію щодо студентів. Ініціатор законопроєкт пропонує оплачувати навчання в обмін на згоду на мобілізацію.

 

Пропонуються такі зміни:

 

здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти можуть за власним бажанням дати згоду на призов на військову службу під час мобілізації, у такому разі держава забезпечує їм здобуття відповідної освіти без жодних виплат з боку цих громадян.

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі
Україна відступить від зобов'язань у межах Європейської конвенції з прав людини
0
Читати далі
Коли застосовують зубний протез метелик і в чому його переваги: розбираємося в технології
0
Читати далі
У мережі вийшов новий трейлер гри S.T.A.L.K.E.R. 2 — у роковини катастрофи на ЧАЕС
0
Читати далі
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
0
Читати далі