На Рівненщині схрони зі зброєю, ворожі ДРГ і безпечні люди

На Рівненщині схрони зі зброєю, ворожі ДРГ і безпечні люди
0
На Рівненщині схрони зі зброєю, ворожі ДРГ і безпечні люди

Минуло вже три роки від початку війни Росії проти України. За цей час: окуповано близько 9 відсотків українських територій, тисячі загиблих, сотні тисяч біженців, в країні сталось десятки терористичних актів. А у Рівному чоловік з предметом схожим на автомат спокійно прогулюється майданом Незалежності.

Людина з «калашом»

Чоловік вийшов з машини на стоянці навпроти «Укртелекому». Одягнутий в джинси, цивільну куртку кольору «хакі». Відкрив задню дверку авто і дістав звідти… автомат. Закинув «Калашнікова» на плече, поставив машину на сигналізацію і пішов у напрямку майдану Незалежності.

Була якраз обідня пора і на центральній площі міста було людно. Хтось відпочивав на лавочці, гуляли мами з колясками, пенсіонери чекали на тролейбус чи вели політичні бесіди біля агітаційних наметів двох політичних партій. Чоловік спокійно гуляв, час від часу поправляючи небезпечну іграшку, яка постійно намагалась сповзти з плеча.

Підійшов до агітаційного намету, взяв газету, і підійшов до іншого. «Розбагатівши» на агітаційні матеріали, чоловік «зробив» дугу і пішов до «вагончика» з чаєм-кавою, який стояв біля кінопалацу «Україна». Двоє дівчат стояли, курили і про щось весело пліткували.

Чоловік підійшов і попросив зробити чаю. Здавалось дівчата взагалі ніяк не відреагували на дивний, для мирного міста, предмет на плечі чоловіка. Пропонували різні види чаю. А потім бідкались, що не знайдеться здачі з двохсот гривень. Врешті-решт одна з дівчат вирішила піти розміняти до найближчого магазину, поки інша готує чай.

«А що, у вас може є дозвіл на зброю? Чого ви його так носите». – підійшов із запитанням молодий чоловік, спортивної статури з татуюванням на плечі. «А чого вас це цікавить?». – запитав чоловік з автоматом. «Ну просто тут люди ходять, діти граються. Ви їх лякаєте». – обурювався чоловік.

Тим часом до вагончика підійшло ще кілька людей: молода парочка, яка зазвичай продає на майдані парфуми. І молодий чоловік з мобільним, який запитав у «автоматника»: «Що, може продаєш?»…

Дівчина принесла здачу і віддала клієнту. Спокійно поправивши автомат на плечі, чоловік взявши паперовий стакан з чаєм пішов далі, у напрямку «Алеї Чайки». Назустріч йому рухався наряд патрульної поліції. Було видно, що «копи» трохи нервують і тримають руку на кобурах з табельною зброєю. Чоловік розвів руки в сторони. В одній він тримав склянку з чаєм, а в іншій – політичні агітаційки.

Обстановка розрядилась, коли з-за кущів вийшов відео оператор з камерою і у фірмовому жилеті телеканалу «Рівне 1». Власне все це був соціальний експеримент проведений знімальною групою телеканалу. Щоб з’ясувати, як реагуватимуть рівняни на людину зі зброєю. І як швидко зреагують працівники правоохоронних органів і спецслужб.

Ворожі ДРГ і схрони зі зброєю

Людина звикає до всього. Ще кілька років тому ми навіть не могли припустити, що Україна воюватиме. Тим більше не могли й подумати, що на нас нападе Росія. Принаймні більшість пересічних громадян… Та вже три роки йде війна і люди до цього звикли. Звикли до щоденних повідомлень про обстріли позицій української армії, про поранених та загиблих солдат. Звикли хоронити героїв і до словосполучення «ветеран війни», яке застосовується до молодих чоловіків. А не до стареньких дідусів, які воювали ще з німцями.

Люди звикли до того, що в кафе вибухають гранати. І до того, що з гранатометів стріляють по будівлі патрульної поліції чи польському консульстві. Люди звикли і почуваються в безпеці. Чи правильніше сказати – безпечно. Нам здається, щ війна, це не про нас і це десь в телевізорі. Втім, як виявилось, війна зовсім поруч.

За словами працівників спецслужб, за весь минулий рік на Рівненщині вилучено більше 1200 одиниць вогнепальної зброї. А за три місяці вже цього, 2017 року більше 1300 стволів… А ще, за три роки війни, було знайдено і знешкоджено в нашій області схрони зі зброєю і ворожі диверсійно-розвідувальні групи.

– Різними шляхами в область потрапляє зброя для дестабілізації в подальшому ситуації, для використання її диверсійними групами. Такі схрони і навіть групи виявлялись в ході оперативних заходів як Служби безпеки так і спільно з національною поліцією. – розповів помічник начальника Управління з координації антитерористичної діяльності СБУ у Рівненській області Олександр Пиж.

Щоправда, за словами пана Олександра, не вистачає пильності і уважності самих громадян. Як приклад, працівник СБУ навів історію, коли в одному з торгово-розважальних комплексів, в рамках навчань, підкинули макет бомби. Люди проходили повз, дивились, заглядали і йшли далі. За сорок хвилин до нього кілька разів підійшла прибиральниця. Зрештою вона привела адміністратора закладу. І вони прийняли рішення винести бомбу і… викинути в смітник.

– Я сидів в машині, спостерігав на це все і просто був в шоці. А якби бомба була справжня? – обурюється працівник спецслужби.

І додає, що в умовах, коли країна воює потрібно, "м’яко кажучи" бути більш відповідальними і уважними. Якщо щось помітили підозріле – викликати поліцію.

Не гратись в Рембо!

Повертаючись до експерименту журналістів, з’ясувалось що за той час коли чоловік з автоматом гуляв центральною площею Рівного на телефон «102» зателефонувало аж… дві людини. Хоча правоохоронці кажуть, що це вже прогрес і набагато більше ніж це було в минулі роки. Тут варто зазначити, що до журналіста зі зброєю, раніше за патрульних, підійшов працівник СБУ. Завів розмову і вже зблизька переконавшись, що автомат не бойовий – відійшов. Чоловік показав своє службове посвідчення вже тоді коли прибули патрульні.

Переглядаючи відзняте відео вже з працівниками поліції і Служби Безпеки України отримали кілька порад і зауважень від силовиків.

По-перше: якщо ви побачили людину зі зброєю, якщо ви не Рембо, в жодному разі не підходьте. Оскільки можете спровокувати агресію і потрапити в неприємності.

– Якщо бачите людину, яка у відкриту ходить зі зброєю, в жодному разі не підходьте до неї. Відійдіть чим подалі від ймовірної зони обстрілу і зателефонуйте «102». Справа у тому, що дуже ймовірно, що людина знаходиться в неадекватному стані і будь-яка дія може спровокувати її на агресивні дії. – радить заступник начальника патрульної поліції у місті Рівному Андрій Крутень.

Його слова підтверджують й у Службі Безпеки України.

– Ви ж розумієте, що диверсант не буде отак просто відкрито гуляти зі зброєю вулицями міста. Тому якщо щось подібне бачите, то скоріш за все тут справа зовсім в іншому. Людина може бути в стані афекту чи алкогольного або наркотичного сп’яніння. І тут треба в першу чергу подбати про власну безпеку і обов’язково повідомити поліцію або нас. – каже помічник начальника Управління з координації антитерористичної діяльності СБУ у Рівненській області Олександр Пиж.

Та й взагалі, варто пам’ятати, що наша безпека залежить перш за все від нас самих. Як кажуть в народі: «Береженого й Бог береже». А ще потрібно не лінуватись набрати «102» на телефоні, якщо бачите щось підозріле, бійку чи ще щось, що варте уваги правоохоронців. Бо можливо, якщо ви зараз допоможете кому, то хтось допоможе і не полінується подзвонити «куди треба» коли допомога буде потрібна вам

0
Суспільство Відео все # Війна на Донбасі # патрульна поліція # Служба Безпеки України
Найцікавіші матеріали
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі