На Рівненщині відкрилась унікальна виставка князя Острозького

На Рівненщині відкрилась унікальна виставка князя Острозького
0
  • На Рівненщині відкрилась унікальна виставка князя Острозького
  • На Рівненщині відкрилась унікальна виставка князя Острозького
  • На Рівненщині відкрилась унікальна виставка князя Острозького

Кожного року, наприкінці лютого, в Національному університеті «Острозька академія» різними мистецькими акціями та заходами вшановують пам'ять засновника навчального закладу князя Василя-Костянтина Острозького. Документи свідчать, що князь народився на Громницю (15 лютого за новим стилем) 1526 року, але це не точна дата, тому що термін «о громніце», що вживається у документі, може означати період до і після свята.

У вівторок, 27 лютого, у Мистецькі галереї відбулось урочисте відкриття виставки «За мурами замків князів Острозьких». У цьому році працівники Музею історії НаУОА вирішили розповісти про будівельну діяльність князів Острозьких. поставили собі завдання не просто проілюструвати якими були збудовані князівським родом замки, а ознайомити відвідувачів з процесом їх створення, показати з чого вони будувалися, які матеріали використовувалися і розповісти як виготовлялись ці матеріали та інше.

На виставці представлено низку автентичних експонатів, які люб’язно були надані ДІКЗ м. Острога, їх під час відкриття презентував Олександр Ананійович Бондарчук. Завдяки співпраці двох музеїв, відвідувачі мистецької галереї мають унікальну можливість побачити цеглу, яку виготовляли в Острозі понад 500 років тому, справжні острозькі кахлі, що прикрашали помешкання містян, абсолютно унікальну плитку з підлоги Єзуітського костелу, який побудувала остання пряма спадкоємиця роду Острозьких – Анна-Алоїза Ходкевич, не менш цікавими є фрагменти острозької черепиці. Усі ці предмети виготовленні в у нашому місті 15-16 ст., тому, виставка також презентує й ремісниче життя тогочасного Острога.

 
 
 
 
 

 

 

Як зауважила директор Музею історії НаУОА Анастасія Хеленюк, для того, аби виставка була максимально цікавою для різних категорій відвідувачів, її вирішили зробити інтерактивною. Завітавши до Мистецької галереї, кожен може не лише порозглядати унікальні експонати, дізнатися їх історію, а й цікаво та пізнавально провести час. На виставці для дітей та дорослих працівники музею пропонують скласти пазл картин Юрія Нікітіна «Острозький козак Мамай», власноруч побудувати Острозький замок із дерев’яного конструктора, знайти наше місто на карті 16 ст., розмалювати візерунки кахель та спробувати себе у ролі археолога .

 

0
Найцікавіші матеріали
Житель Рівненського району за образу співмешканки помстився ударом ножа у живіт
0
Читати далі
У Рівному затримали наркозбувача
0
Читати далі
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі