Небезпечні "сюрпризи" від собак

Небезпечні
0
Небезпечні "сюрпризи" від собак

У кожного другого мешканця Рівненщини є хатній улюбленець. Мова йде про собаку - найкращого друга людини. Що може бути приємнішим, коли після важкого робочого дня слинявий писок треться об твої руки, очі горять шаленим вогнем, і бочком-бочком, за повідок - і, о щастя, на вулицю. Скільки відданості, стільки щирості. І знаємо, знаємо, що Шарики і Бобики - носії глистів, кліщів та інших мікроорганізмів. Але не потрібно забувати й про інші неприємні сюрпризи від вуханів. Маловідомі, але від того не менш важкі захворювання - токсокароз та ехінококоз.

Хворих таки більшає

Як зазначають спеціалісти Рівненського обласного лабораторного центру, на Рівненщині за минулий рік на 69,7% зросла кількість випадків захворювання людей на токсокароз. Найвища захворюваність у Дубровицькому та Рівненському районах та м. Рівне. Також зросла захворюваність на ехінококоз.  Випадки ехінококозу реєструвалися у Здолбунівському, Радивилівському, Березнівському, Володимирецькому, Дубровицькому, Зарічненському, Костопільському, Рівненському, Рокитнівському районах та м. Рівне

А за собаками прибирати то будемо? 


В останні роки актуальність цих гельмінтозів зростає у зв’язку з прогресивним ростом кількості бродячих собак та масивним забрудненням зовнішнього середовища фекаліями, як бродячих так і домашніх собак. Для прикладу: у цивілізованих країнах господарі домашніх тварин збирають фекалії своїх улюбленців під час вигулу, а для тварин, що не мають власників, є притулки. Задумайтесь, що відбувається у нас, де собаки повсюдно справляють свою потребу! Навіть дитячі майданчики та пісочниці часто стають собачим туалетом.

Як убезпечити себе?


З метою попередження зараження людей на токсокароз та ехінококоз слід дотримуватись заходів особистої гігієни, особливо у разі контакту з м’ясоїдними тваринами: не торкатися тварини при вживанні їжі; мити руки з милом перед вживанням та приготуванням їжі, після дотику і погладжування тварини. Також не можна їсти немиті овочі, зелень, фрукти та ягоди і пити некип’ячену воду з природних водойм. Потрібно уникати контакту домашніх тварин зі своїми бездоглядними «співродичами», від яких вони часто заражаються небезпечними для людини захворюваннями. Важливе місце у профілактиці ехінококозу відводиться контролю за забоєм худоби з обов’язковим знищенням уражених міхурцями з личинковою стадією ехінококу органів (спалювання) та недопущення їх згодовування собакам.

0
# гелімінти # токсокароз # ехінококоз # собака
Найцікавіші матеріали
У Рівному затримали наркозбувача
0
Читати далі
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі
Україна відступить від зобов'язань у межах Європейської конвенції з прав людини
0
Читати далі