Новини вітаміну D

Новини вітаміну D
0

Представляємо вашій увазі другий номер D3-Дайджесту, який присв'ячено таким темам, як підтримка оптимального рівня вітаміну D в організмі та його ролі в профілактиці різноманітних застудних захворювань, появі розсіяного склерозу, а також необхідності підвищення рівня вітаміну D при вагітності. Крім того, в цьому номері на вас чекає ексклюзивне інтерв'ю доктора медичних наук, професора медицини, фізіології та біофізики, директор Геліотерапевтичного дослідницького центру Бостонського університету Майкла Ф. Холіка, який є одним із винахідників вітаміну D3.

Dивовижний вітамін

Оптимальний рівень вітаміну D в організмі (28.8–43.2 нг/мл) відграє позитивну роль у підтриманні найкращого функціонального стану організму. Рецептори Вітаміну D (РВД) є в усіх тканинах та основних органах людини. Отож вітамін D взаємодіє з понад 3 000 генів.

Підвищення рівня вітаміну D в організмі людини до норми 36 нг/мл може вплинути на покращення здоров’я та сприяти профілактиці захворюваності серед населення.

Підтримання рівня вітаміну D у рамках норми веде до зниження ризику виникнення таких захворювань чи клінічних станів:

«Ви щодня з легкістю можете приймати 5000 МО вітаміну D аж до кінця свого життя. Я, зазвичай, рекомендую приймати від 1 000 до 2 000 МО вітаміну D на день, це оптимальна доза. Особисто я приймаю 1 400 МО вітаміну D на день. Навесні, влітку та восени я в певний період часу катаюся на велосипеді без жодного захисту від сонця, а лише згодом застосовую захисні засоби.

Як відомо з медичної літератури, Ви можете приймати аж до 10 000 МО вітаміну D на день протягом, принаймні, 5 місяців без шкоди для організму. Передозування та інтоксикація вітаміном D — це одне з найрідкісніших захворювань у всьому світі».

Майкл Холік (Бостон, США), доктор медичних наук, професор медицини, фізіології та біофізики, директор Клініки здоров’я кісткової тканини, директор Геліотерапевтичного дослідницького центру Бостонського університету.

За матеріалами Спілки вітаміну D (https://www.vitamindsociety.org/benefits.php)

Майкл Холік: Я раджу всім українцям додатково приймати вітамін D

Що повинні знати українці про вітамін D, які тяжкі хвороби викликає його дефіцит та як його уникнути й бути здоровими, розповів у інтерв’ю ЕНЦИКЛОПЕДІЇ ВІТАМІНУ D доктор медичних наук, професор медицини, фізіології та біофізики, директор Геліотерапевтичного дослідницького центру Бостонського університету Майкл Ф. Холік, який є одним із винахідників вітаміну D3.

ЕНЦИКЛОПЕДІЯ ВІТАМІНУ D: Професоре Холік, скажіть, будь ласка, наскільки важливим є вітамін D для організму людини?

Майкл Ф. Холік: Вітамін D достатньо популярний у США і в багатьох країнах світу. Передусім слід зазначити, що вітамін D впливає на здоров'я кісткової тканини, а також попереджає розвиток рахіту у дітей.

Однак рахіт — це лише верхівка айсбергу тих хвороб, до яких може призвести дефіцит вітаміну D. Остеомаляція, яка супроводжується болями у кістках; цукровий діабет, розсіяний склероз, ревматоїдний артрит, захворювання серцево-судинної системи і рак — ось неповний перелік захворювань, які асоціюються з дефіцитом вітаміну D.

ЕНЦИКЛОПЕДІЯ ВІТАМІНУ D: Хто сьогодні знаходиться у зоні ризику розвитку дефіциту вітаміну D?

Майкл Ф. Холік: Кожен із нас. На сьогодні доведено, що майже 80% населення світу страждає від дефіциту вітаміну D, враховуючи також результати дослідження у Європі.

ЕНЦИКЛОПЕДІЯ ВІТАМІНУ D: Як відомо, 95% українців страждають на дефіцит вітаміну D. Чому такий високий показник?

Майкл Ф. Холік: Основним природним джерелом вітаміну D є сонце. Україна ж географічно знаходиться у тих широтах, де вітамін D не синтезується з жовтня по квітень.

Я сподіваюся, що у вас збалансоване харчування і ви отримуєте всі необхідні нутрієнти*, зокрема і вітамін D. Але, на жаль, серед тих продуктів, які ми вживаємо, досить мало вітаміну D. І навіть у США, де розроблено фортифіковані продукти, збагачені вітаміном D, жодна дитина, жодна доросла людина не може досягнути достатнього рівня вітаміну D лише за рахунок продуктів харчування.

ЕНЦИКЛОПЕДІЯ ВІТАМІНУ D: Вживання яких продуктів може частково збагатити організм вітаміном D?

Майкл Ф. Холік: Лише жирні сорти риби і риб'ячий жир — це ті природні джерела, де можна знайти вітамін D.

ЕНЦИКЛОПЕДІЯ ВІТАМІНУ D: Але така їжа недоступна для немовлят…

Майкл Ф. Холік: Так. На жаль, материнське молоко має дуже низький рівень вітаміну D. А дитина грудного віку має приймати 400 міжнародних одиниць (МО) вітаміну D протягом першого року життя.

ЕНЦИКЛОПЕДІЯ ВІТАМІНУ D: Що повинні робити українці, щоб знизити дефіцит вітаміну D?

Майкл Ф. Холік: По-перше, не забувати про сонце. Розумна сонячна інсоляція, без сонячних опіків. По-друге, як я вже зазначав, це вживання жирних сортів риби та риб’ячого жиру.

Однак, ще раз наголошую, що з харчуванням та від сонця людина не отримує достатньої кількості вітаміну D. Тому я раджу всім українцям додатково приймати вітамін D.

Дітки до року мають приймати 400 МО щодня, діти до 10 років — 600 МО на день, підлітки та дорослі — 2 000 МО щодня. Люди з ожирінням мають приймати вдвічі чи втричі більшу дозу вітаміну D, порівняно з людьми, у яких нормальна маса тіла.

Коментар Енциклопедії вітаміну D

Рекомендовані дози вітаміну D в Україні: діти до року — 400–1 000 МО/день; діти від 1–18 років — 600–1 000 МО/день; дорослі — 1 500–2 000 МО/день; люди з надлишковою масою тіла мають приймати дози, вищі вдвічі або втричі.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Правильне дозування та доцільність профілактичного лікування може призначити тільки лікар.

*Нутрієнти — складові натуральних харчових продуктів, які організм використовує для побудови, оновлення та нормального функціонування органів, тканин і клітин, а також як джерело енергії для виконання роботи і забезпечення життєдіяльності організму у період спокою.

 Результати клінічних досліджень: вагітним жінкам слід підвищувати рівень вітаміну D в організмі

У результаті нещодавніх досліджень було виявлено, що вагітним жінкам потрібно підтримувати оптимальний рівень вітаміну D в крові, оскільки це може сприяти зниженню ризику розвитку розсіяного склерозу і аутизму у їхніх майбутніх дітей.

На основі досліджень у фокус-групах датські науковці виявили, що діти, народжені у матерів з найнижчим рівнем вітаміну D, удвічі більше ризикували захворіти на розсіяний склероз, ніж немовлята, народжені у матерів з найвищим рівнем вітаміну D у крові. Отож дослідники дійшли висновку, що низька концентрація вітаміну D у новонароджених прямо пов’язана з високим ризиком розвитку розсіяного склерозу.

Раніше, цього року, Фінська когорта з питань материнства (Finnish Maternity Cohort) провела подібні дослідження, результати яких теж підтвердили той факт, що дефіцит вітаміну D у майбутніх матерів на ранніх термінах вагітності вдвічі збільшує ризик виникнення розсіяного склерозу у немовлят порівняно з матерями, які не мали дефіциту вітаміну D у крові.

Крім того, необхідність додаткового вживання вітаміну D вагітними жінками підтверджено й у наукових працях, присвячених аутизму та нещодавно опублікованих у журналі «Молекулярна психологія». Було виявлено, що дефіцит вітаміну D прямо пов’язаний з появою ознак аутизму у шестирічних дітей. Автори дослідження дійшли висновку, що прийом жінками вітаміну D під час вагітності може зменшити ризик захворювання на аутизм у їхніх дітей.

На думку доктора Рейнольда Віта, наукового консультанта Товариства вітаміну D та колишнього професора Університету Торонто, додаткові дози вітаміну D зменшують не лише ризик виникнення розсіяного склерозу та аутизму, а й ризик передчасних пологів.

Вчені вважають, що оптимальний рівень вітаміну D в організмі людини, зокрема і у вагітної жінки, має становити 28,8–43,2 нг/мл. Канадським вагітним жінкам, особливо взимку, рекомендують уживати 4 000 МО вітаміну D на добу. Через три місяці вживання вітаміну потрібно проконтролювати рівень 25-гідроксівітаміну D у крові та виявити, чи було досягнуто позначки 28,8 нг/мл. Якщо ні — дозу коригують.

2015 року Медичний університет Південної Кароліни спільно з організацією Grassroots Health започаткували проект «Наші діти ЗАРАЗ!». Ця програма спрямована на те, щоб сприяти вагітним жінкам досягти оптимального рівня вітаміну D у крові: 28,8 нг/мл і вище. За основу програми було взято дослідження доктора Холіка та доктора Вагнера. Програма має на меті започаткувати методику, яку б застосовували у клініках по всьому світі.

Згідно з дослідженнями та порадами Інституту медицини та охорони здоров’я Канади, максимально допустима добова доза вітаміну D для вагітних жінок становить 4 000 МО. Ця доза вважається оптимальною та не викликає жодних негативних наслідків для здоров’я. Попередні дослідження довели ефективність та безпечність уживання саме 4 000 МО вітаміну D3на добу.

Товариство вітаміну D закликає медичних працівників призначати вагітним жінкам уживання 4 000 МО вітаміну D3 на добу. Це безпечний, простий та недорогий спосіб, який може гарантувати новонародженим шанс на здорове та щасливе життя.

Довідка від Енциклопедії вітаміну D

Основна перевага нормального рівня вітаміну D3 для вагітних — у першому триместрі вагітності попереджає виникнення ускладнень (токсикози, прееклампсія, гестаційний діабет тощо). На пізніх термінах вагітності це переваги як для мами (попередження передчасних пологів, кесаревого розтину, інших ускладнень), так і для дитини (передусім — профілактика рахіту).

В Україні рекомендована доза вітаміну D3 у період вагітності та лактації становить 500 МО/добу. Але, як засвідчують результати останніх досліджень, ці норми є застарілими й потребують перегляду.

 Для вагітних у групі ризику (гестоз, ревматизм, артеріальна гіпертензія, хронічні захворювання печінки, нирок; клінічні ознаки гіпокальціємії та порушень мінералізації кісткової тканини) добова доза, згідно з Протоколом МОЗ, становить 1 000–2 000 МО, починаючи з 28-го тижня вагітності.

Найприйнятнішою формою застосування вітаміну D3 у терапевтичній практиці з метою профілактики є водний розчин «Аквадетрим». Його переваги: всмоктування зі шлункового каналу у 5 разів швидше; швидкий початок клінічного ефекту вітаміну D3, що починається вже на 5–7-й день; ефект при застосуванні водного розчину зберігається до 3 місяців; зручність і безпека лікарської форми.

Дорослим лікарі радять обирати вітамін D3 у капсулах «Олідетрим».

 Вітамін D та профілактика виникнення розсіяного склерозу

Чи може дефіцит вітаміну D збільшити вірогідність виникнення розсіяного склерозу? Як виявляється, вітамін D може значно зменшити кількість рецидивів та загострень у хворих на розсіяний склероз та є джерелом профілактики цього захворювання для тих, хто географічно чи генетично має схильність до його розвитку.

Як стверджують спеціалісти, імунна система людей, хворих на розсіяний склероз, не відрізняє здорові клітини від хвороботворних організмів, тому вона завжди працює у режимі підвищеної безпеки та атакує захисну мієлінову оболонку нервових клітин головного та спинного мозку. Цей процес призводить до різноманітних, часто прогресуючих, захворювань у інших частинах тіла / органах. Усе більше досліджень доводять той факт, що наявність в організмі достатнього рівня вітаміну D діє як регулятор імунної системи, що запобігає знищенню здорових клітин.

Три паралельні дослідження у Норвегії, Англії та США зробили спільний висновок про те, що медикаментозна підтримка оптимального рівня вітаміну D не лише зменшує ризик розвитку розсіяного склерозу, але й знижує вірогідність його рецидиву у хворих.

Прямий зв'язок між рівнем вітаміну D в організмі та розсіяним склерозом також доводить загальновідома взаємозалежність між кількістю сонячного світлового опромінення та вірогідністю розвитку цього захворювання. «Крім медикаментів найкращим джерелом вітаміну D (зокрема D3) є сонячне світло», — говорить доктор Крістофер Лок, спеціаліст із розсіяного склерозу Стенфордського центру охорони здоров’я у Каліфорнії.

За його словами, вчені довели зв’язок між географічною відстанню від екватора та ризиком розвитку розсіяного склерозу. Чим далі люди проживають від екватора, тим вища ймовірність захворювання на розсіяний склероз.

Крім того, фінські дослідники виявили, що діти, народжені навесні, мають значно вищі шанси захворіти на розсіяний склероз. Найбільшому ризику піддаються діти, які народилися у квітні, шанс захворювання на розсіяний склероз у них — на 9,4% вищий від середнього показника. Для прикладу, ризик захворіти на розсіяний склероз у дітей, народжених у листопаді, на 11,1% нижчий, ніж у решти. Це пояснює той факт, що матері немовлят, народжених навесні, виношують їх під час найтемніших місяців у році.

Люди все більше часу проводять у приміщеннях, а коли все-таки виходять на вулицю, наносять сонцезахисний крем. Тому не дивно, що відсоток населення з дефіцитом вітаміну D в організмі досяг свого апогею.

Сонячне світло та медикаментозні добавки — це не єдиний спосіб збагатити організм вітаміном D. Цей вітамін є й у продуктах харчування: жирна риба, як-от лосось, тунець, макрель та сардини, є додатковим джерелом вітаміну D. Також він міститься у телячій печінці, сирі та яєчних жовтках. Але потрібно розуміти, що необхідно з’їсти чималу кількість продуктів, щоб отримати добову дозу вітаміну D: наприклад, щодня треба споживати понад 4 кг сиру або випивати понад 1 літр вершків, 100 літрів коров’ячого молока або 3 літри рослинної олії. У такий спосіб неможливо отримати достатню норму вітаміну D тільки з продуктів харчування, навіть якщо свідомо обирати продукти з високим його вмістом. Саме тому лікарі й рекомендують приймати його медикаментозно.

Медикаментозне вживання вітаміну D є важливим тому, що він не лише корисний для профілактики розсіяного склерозу, а й допомагає при інших аутоімунних розладах, як-от вовчак, ревматоїдний артрит, та захворюваннях кишкового тракту, зокрема при хворобі Крона та різних формах колітів. Окрім того, вітамін D знижує ризик виникнення колоректального раку та загалом забезпечує профілактику близько шістдесяти видів раку.

Порада від Енциклопедії вітаміну D

Найкращою формою застосування вітаміну D3 у педіатричній практиці з метою профілактики є водний розчин «Аквадетрим», тоді як для дорослих лікарі радять обирати вітамін D3 у капсулах «Олідетрим».

 Вітамін D зменшує ризик захворювання на грип та застуду

Вітамін D може знизити ризик захворювання на грип, застуду та, навіть, пневмонію.

Багато клінічних досліджень проведено для того, щоб з’ясувати, чи справді зростання рівня застудних захворювань та грипу у зимовий період частково спричинене нестачею вітаміну D в організмі людей. Ці дослідження мали дуже неоднозначні результати. Однак команда Університету королеви Марії стверджує, що їм нарешті вдалося поставити крапку у цьому питанні.

Вони ще раз проаналізували та об’єднали дані 25-ти попередньо проведених клінічних досліджень, в яких взяли участь близько 11 тисяч пацієнтів із 14 країн світу. Їм вдалося спростувати результати досліджень, в яких стверджувалося, що вітамін D не впливає на рівень застудних захворювань, бо їхні автори давали піддослідним велику одноразову дозу вітаміну замість призначення необхідного регулярного курсу.

Учені стверджують, що найкращі результати у запобіганні респіраторних захворювань завдяки штучному збільшенню вживання вітаміну D було продемонстровано серед тих, у кого спостерігався низький його рівень в організмі. Це, переважно, ті люди, які мало перебувають на сонці, прикривають своє тіло, щоб вберегтися від сонця чи з релігійних міркувань, або мають темну шкіру, яка поглинає менше сонячного світла. Отримати додаткові дози вітаміну D з їжі дуже важко, адже він міститься здебільшого лише у жирній рибі, і, щоб отримати достатню дозу вітаміну, такої риби потрібно з’їсти надзвичайно велику кількість.

Наприклад, щоб отримати денну норму вітаміну D, треба з’їсти або випити: 3 літри рослинної олії, 133 літри коров’ячого молока, 1,6 кг жовтків курячих яєць, кілограм свинячої печінки, 1,1 кг вершкового масла або майже 500 грамів тріски.

Для того, щоб отримати денну норму вітаміну D від сонця, необхідна так звана еритемна доза, яка формується лише під час перебування під прямими сонячними променями до почервоніння шкіри. При цьому неабияке значення має період року. Для України це час з травня по вересень. З жовтня по квітень вітамін D у шкірі українців взагалі не синтезується, що пов’язано з географічним розташуванням країни.

До того ж застосування сонцезахисного крему, навіть SPF-8, практично повністю блокує синтез вітаміну D у шкірі.

Утім, повернемося до результатів дослідження команди Університету королеви Марії, які довели, що вживання регулярних додаткових доз вітаміну D удвічі знизило частоту виникнення респіраторних захворювань у пацієнтів, які мали найнижчий природний рівень його у крові: менше, ніж 7,2 нг/мл. Проте ризик виникнення таких інфекційних захворювань знизився на 10% і серед тих, у кого природний рівень вітаміну D був вищий.

До слова, слід також згадати досвід вчених з Японії, які протягом 2-х місяців, напередодні епідемії грипу А, щодня давали школярам вітамін D у дозуванні 1 200 міжнародних одиниць (МО), що знизило частоту захворювання на грип на 42%.

Варто також зазначити, що інфекції дихальних шляхів, як-от грип, бронхіт та пневмонія, надзвичайно негативно впливають на здоров’я населення. Саме ці захворювання стають найчастішою причиною звернення до медиків та лікарняних відпусток на роботі. Понад половина пацієнтів, урешті-решт, призначають прийом антибіотиків, що насправді є недоречним, бо причиною цих захворювань є вірус. За приблизними оцінками, лише у 2013 році інфекції дихальних шляхів призвели до смерті 2,65 мільйона людей у всьому світі.

 

0
Суспільство # Вітамін D
Читайте також
2435
Поради Рівнянам: Вітамін D рятує від застуди та грипу
0
Читати далі
1593
Рівнянам радять приймати більше вітаміну D
Підвищення рівня вітаміну D в організмі людини до норми 36 нг/мл може вплинути на покращення здоров’я.
0
Читати далі
Найцікавіші матеріали
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі