«Попередні були з 1962 року»: у Рівному проведуть масштабне оновлення водоочисних споруд

«Попередні були з 1962 року»: у Рівному проведуть масштабне оновлення водоочисних споруд
0
«Попередні були з 1962 року»: у Рівному проведуть масштабне оновлення водоочисних споруд

Вже тривалий час однією з важливих проблем Рівного є застарілість та недостатня потужність наявних очисних споруд каналізації на вулиці Будівельників у Рівному, розповідають фахівці «Рівнеоблводоканалу».

Власні каналізаційні очисні споруди (КОС), що знаходяться на балансі РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал», забезпечують лише 40% потреб міста у очистці стічних вод.

Вони були введені в експлуатацію у далекому 1962 році, як очисні споруди каналізації Рівненського льонокомбінату. Остання масштабна модернізація відбулася у 1972 році, коли добова проектна потужність була збільшена з початкових 19 тис куб.м до 25 тис куб.м./добу.

По факту, технічний стан власних очисних дозволяє очищати 20-22 тис. куб.м. стоків. Інші 60% об’єму очистки забезпечує ПАТ «Рівнеазот». Кожну добу «Рівнеоблводоканал» перекачує до очисних споруд цього підприємства 25-30 тис. куб. м.

Перекачувати стічні води доводиться на відстань 11 км двома нитками трубопроводів та ще й піднімати їх на висоту 72 м. Це означає, що «Рівнеоблводоканал» вимушений додатково платити за електроенергію, яка витрачається на перекачку стічних вод, а також платити самому «Рівнеазоту» за очистку кожного куба стоків 3,012 грн./м.куб (з ПДВ). Питома вага витрат лише на очистку стоків в тарифі на водовідведення складає 14%.

Власні очисні споруди РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» технічно дуже застаріли. Їх ефективність незадовільна через фізичну зношеність обладнання і трубопроводів. Підприємство власними силами в 2012 році повністю замінило аераційну систему аеротенків, яка є основою біологічного процесу очистки стічних вод. Проте, старими, ще радянськими залишились повітродувки, які працюють, буквально, на знос. Трубопроводи мають пориви, що призводить до втрат повітря, регулювання старих повітродувок практично неможливе, через що нераціонально витрачається електроенергія на роботу повітродувок. Все разом це негативно відображається на структурі тарифу.

На жаль, «Рівнеоблводоканал» не має змоги звести нові очисні споруди власним коштом через велику вартість проекту. Модернізація системи водовідведення міста потребує настільки значних інвестицій, що її фінансування виходить за межі можливостей міста і навіть області. Але вихід є.

З 2016 року «Рівнеоблводоканал» працює над проектом під назвою «Комплексна модернізація систем централізованого водопостачання та водовідведення міст Рівненської області в межах балансової належності РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал». Цей проект розроблено у рамках Програми розвитку муніципальної інфраструктури України спільно із Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Міністерством фінансів України. Він передбачає залучення кредиту у сумі 26,5 млн євро від Європейського інвестиційного банку.

Умови кредиту від Європейського інвестиційного банку на реалізацію цього проекту суттєво привабливіші від тих, які надають вітчизняні фінансові установи. Відсоткова ставка складає всього 3% з пільговим періодом на вісім років. За цей час мають бути побудовані і введені в експлуатацію нові очисні споруди. Строк повернення кредиту становить 30 років, а сума на його погашення буде закладена в інвестиційну складову тарифів.

Проектом передбачена реалізація 8 нагальних заходів, що призведе до появи у Рівному ефективної системи водовідведення і очищення стічних вод. Насамперед, це будівництво нових очисних споруд каналізації Рівного повної потужності 60 тис. м.куб/ добу, реконструкція трьох каналізаційних насосних станцій, реконструкція Квасилівських та Гощанських очисних споруд каналізації з обладнанням, яке забезпечить повний цикл очистки стічних вод. Реконструкцію двох водогонів у Рівному та придбання сучасного обладнання: телеінспекційної системи, яка дозволяє спеціальним роботом із камерою обстежувати всі підземні мережі та установки для повірки витратомірів.

Згідно з чинним законодавством, щодо проекту була проведена процедура оцінки впливу можливих факторів на довкілля. В оціночному звіті детально прописано можливий вплив реалізації кожного заходу на довкілля — зокрема, на атмосферне повітря, ґрунти та водойми. Зараз процедура ОВД знаходиться на етапі громадських слухань, впродовж яких кожен житель міста має змогу подати свої пропозиції та зауваження.

Головний результат реалізації цього важливого і масштабного проекту — покращення екологічної ситуації у місті. Також отримаємо значний економічний ефект. Збільшення потужності власних КОС дозволить  РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» відмовитися від перекачки стічних вод на очисні споруди ПАТ «Рівнеазот», що призведе до значної економії електроенергії. У свою чергу, це дозволить покращити якість послуг і частково компенсувати зростання тарифу через залучення кредиту.

Зараз проект «Комплексна модернізація систем централізованого водопостачання та водовідведення міст Рівненської області в межах балансової належності РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» дійшов завершального етапу. Вся документація, включаючи техніко-економічне обґрунтування, знаходиться на розгляді Групи управління проектом Міністерства розвитку громад, куди входять представники Європейського інвестиційного банку. Крім того, ми отримали підтвердження фінансової спроможності обслуговувати даний кредит від Міністерства фінансів України. Зараз на підприємстві очікують на схвалення та підписання першої субкредитної угоди з Банком.

І, схоже, після чотирьох років кропіткої праці спеціалістів «Рівнеоблводоканалу» і залучених експертів фінансових інституцій проект зведення у місті сучасної і ефективної системи очистки стічних вод нарешті перейде до стадії реалізації.

Читайте також: З дна річки на Березнівщині підняли стародавнього човна (ФОТО, ВІДЕО)

Читайте також: З жовтня в Україні зникнуть 25-ти копійкові монети

Читайте також: У Рівному відновлять безкоштовне перевезення для учнів-пільговиків

0
Економіка
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі