Юрій Чаборай: відверто про все

Юрій Чаборай: відверто про все
51
Юрій Чаборай: відверто про все

Ім’я Юрія Чаборая для рівнян давно асоціюється зі спортом та компанією «ІНТЕР-БЕТОН». З чого починався ваш бізнес і кар’єра?

– Спочатку я працював на атомній електростанції в Кузнецовську, майже п’ять років. Але зрозумів, що ця робота — не моє. Ніколи не любив на когось працювати.

Все почалося в 1998 році, мені було 23. Моя кар’єра, яка привела до «ІНТЕР-БЕТОНУ», почалась з контракту з цементним заводом у Рівному. Я приїхав з Варашу сюди і почав з ними співпрацювати.

Кожен бізнес повинен мати потужний старт, певні інвестиції. Вам хтось допоміг у створенні власного підприємства чи ви підняли його своїми руками?


– Все вирішилось під час співпраці з бетонним заводом. Я їм продавав цемент, потім серйозно зайнявся їхнім просуванням. На той час у них була лише назва. Ми ж зробили з неї бренд. І створили підприємство таким, яким ви його бачите зараз. В результаті такої співпраці я отримав завод.

Як ви розвинулись далі?


– Бетонний завод розвинувся у велику компанію «ІНТЕР-БЕТОН», яка пізніше створила дочірню, будівельну – «ІНТЕР-БЕТОН-БУД».

Якими проектами забудови ви пишаєтесь?


– Взагалі наш профіль більш промисловий: ми побудували та будуємо найбільші елеватори та заводи  Західної України. Також маємо досвід будівництва житла у Рівному. Були підрядниками в «Реноме», «Стоград», житлового комплексу «На Щасливому». Справді крутим проектом стало будівництво житлового комплексу «Luxury Square». Загалом пишаємось кожним проектом, до якого долучились.

Скільки років ви проживаєте у Рівному, що вам подобається в цьому місті?

– У Рівному проживаю з 1999 року. Вже майже 21 рік. Взагалі я з Кузнецовська, нині Вараш.

За що люблю Рівне? Це дуже довга історія мого життя. Тут гарні люди, справжні патріоти, вони позитивні та добрі. Це приємне, зелене місто, дуже комфортне та привітне. Для мене Рівне – це як свій дім, де я почуваюсь безпечно та затишно. Ти по ньому можеш ходити навіть із заплющеними очима, знаючи кожен куточок і через кожних декілька кроків зустрічаєш знайомих. Тут не буває сумно.

Ви любите місто і дбаєте про його благоустрій. Також відомо, що ви сприяєте розвитку спорту у Рівному та області. Давайте поговоримо про це детальніше. Скільки років ви присвятили розвитку спорту?

– Моя історія зі спортом давня, я і сам займався. Спочатку боксом, потім греко-римською боротьбою, пізніше займався дзюдо.

Історія зі спонсорством – це, швидше, хобі. Вона почалась з появою «ІНТЕР-БЕТОНУ», 10 років тому. Спочатку вирішив допомогти знайомим, важкоатлетам з Кузнецовська, потім до них долучились березнівські важкоатлети.

Пізніше почали сприяти проведенню дитячих і підліткових змагань в області. В нас велика проблема з дитячим спортом. На це виділяють критично мало коштів. Дуже прикро, що не всі діти мають можливість займатися.

У 2015 році ми почали розвивати проект «Верес». Ми зайшли в клуб, як одні зі спонсорів, і через два роки вивели його наверх, у вищу лігу. Після цього клуб вже вийшов на свою власну орбіту. Це був 2017 рік. Зараз з футболом нас пов’язує клуб «Кардинал Рівне».

Взагалі перспектив по спорту у Рівному вдосталь. Окрім футболу ми фінансували багато проектів, зокрема і бразильське джиу-джитсу, греко-римську боротьбу, тайський бокс, кікбоксинг, велоспорт, важку та легку атлетику та інші.

Є таке поняття, як «створити» спортсмена. Тобто, побачити в людині потенціал і допомогти їй досягнути висот. Можливо, ви також зробили свій вклад в розвиток спортсмена, який згодом став відомою, брендовою особистістю?

– Справді, наша компанія сприяла створенню таких спортсменів. Це, зокрема, наш пауерліфтер Володимир Бірук, який увійшов в трійку ліфтерів світу, і його чудовий тренер Сергій Якубишин.

Також на сьогодні це бренд «Верес», який був реанімований. Впізнаваність бренду «ІНТЕР-БЕТОН» і досі повністю асоціюється у рівнян саме з цим клубом. Ми одна з компаній, які його підняли. Серед рівненських ми перші уклали спонсорський контракт.

Маєте улюбленців серед команд? Є такі, за кого постійно «тримаєте кулаки»?

– Я і до сьогоднішнього дня вболіваю за «Верес». Хоч історія спонсорства закінчилась, але історія життя – ні. Ми спілкуємось, обмінюємось інформацією, зустрічаємось. Якщо в них є якісь проблеми – ми ніколи не залишаємось осторонь. 

Останні роки ми сконцентрувались на футзальному клубі «Кардинал Рівне», який грає у вищій лізі. Думаю, цьогоріч ми точно вийдемо в трійку найкращих, як мінімум.

Відомо, що ви також сприяли створенню та реконструкції різних спортивних закладів і комплексів.

– Так, ми фінансуємо регіональний центр «Інваспорт». Тільки у Рівному реконструювали декілька спортзалів. Як правило, до нас приходять, пропонують ідеї і ми допомагаємо розвинути якийсь проект. Робимо це безкоштовно, можемо гроші виділити, будматеріали та інше.

Ви займаєтесь спонсорством спорту понад десять років. Скільки в середньому витрачаєте на це «хобі»?

– Тяжко назвати точну суму. В рік це сотні тисяч гривень. Мені шкода тих дітей. Шкода, що не вистачає в держави коштів, щоб розвивати спорт. Спорт – це ж обличчя країни. Згадайте історію Олімпіади, яка проходила в Давній Греції. Люди приїжджали з усіх куточків світу, щоб показати велич і силу свого краю. Саме тоді почалась історія Олімпіади, вона ставала більшою і більшою. Чия країна сильніша – це вирішувалося не війною, а в спортивному поєдинку.

Зараз у Рівному зводять величезний спорткомплекс і новий стадіон. Як ви вважаєте, чи зможе коли-небудь Рівне прийняти в себе щось таке ж масштабне, як Олімпіада? Ми зможемо проводити такі ж потужні змагання на власній арені?

– Принаймні, я дуже на це сподіваюсь. Мені подобається, що в нас будуються стадіони та спорткомплекс. Думаю, щось таке повинне бути в майбутньому. Це був би чудовий результат для розвитку інфраструктури.

До речі, про інфраструктуру. Серед рівнян вже ширяться жартівливі ідеї, щоб зробити «канали Венеції» на вулиці Чорновола, а на місці стадіону – Колізей.

– Колізей у нас вже майже був. Ще трішки «Авангард» би постояв і точно став би «Колізеєм», адже він на 70% був аварійним. У 2015 році, коли «Верес» почав грати на своєму стадіоні – переживав за ті трибуни, щоб вони не звалились. Хоча це було неймовірне шоу.

Відносно підтоплень, в нас справді є дуже велика проблема у в місті – це, перш за все, застаріла інфраструктура, проблема інженерних мереж. Тільки дощову каналізацію потрібно реставрувати з нуля. Зараз на це не дадуть гроші, основне навантаження впаде на місцевий бюджет. Але можливо отримати під це субвенцію від держави.

Як розв’язати цю проблему?


– Скажу так. В нас є такий популярний грузин в Україні – Міхо Саакашвілі. Він може комусь подобатись чи не подобатись, але одне із того, що він правильно зробив – він прийшов і почав запускати кредитні кошти на відновлення інфраструктури Грузії. Це були колосальні гроші, мільярди доларів. Вони замінили мережі у всіх великих містах. Вони повністю замінили каналізацію, трубопроводи та електромережі. Всі мережі провели до місць, куди залучали підприємців. Тобто, якби б приїхав до Рівного інвестор і він мав би змогу отримати ділянку з усіма необхідними комунікаціями, то наше місто було б дуже привабливим для нього. Але 99% інвесторів роблять це за власні кошти. То який інвестор захоче до нас їхати? Ми втрачаємо інвестиції, робочі місця та податки. Я вважаю, що ми маємо інтенсивно працювати у цьому напрямку.

Це проблематика не тільки керівництва нашого міста, а структурно на рівні держави. В такі умови вона ставить наших потенційних інвесторів. Треба підіймати інфраструктуру. Буде інфраструктура – буде все.

Взагалі заміна мережі повинно стати структурним проектом років на 10-15. Оскільки зараз в місті функціонують мережі, які зводили 50 років тому. Вони вже не можуть справлятися зі своїми функціями. В багатьох місцях взагалі немає дощових каналізацій – звідси й підтопи вулиць.

З дорогами в нас взагалі цікава історія. Асфальт у нас кладуть навіть в сніг. Минулого року ми писали про «нову європейську технологію холодної укладки асфальту» – яму просто засипали щебенем, залили все водою, воно за ніч замерзло і все – можна їхати.


– Головна проблема в тому, що дороги в нас починають ремонтувати наприкінці року – саме тоді приходять кошти. Ця «традиція» прийшла до нас ще з Радянського Союзу – гроші на капремонти завжди виділяли восени, десь в жовтні. Чому це не можна робити у квітні-травні?

Зараз тяжкий період для всієї країни – світ охоплений пандемією Сovid-19. Вагома підтримка медиків відбувається саме завдяки бізнесу. Ви долучились до допомоги лікарням?

– Звичайно. Для початку, Рівненська центральна міська лікарня – саме там зараз найбільше навантаження. Ми туди завезли 5-7 вантажів з ліками, халатами, засобами індивідуального захисту: масками, окулярами, рукавицями. Вони надали нам список, що їм потрібно.

Також перераховували гроші волонтерам та працівникам швидкої допомоги. Дитячій обласній пульмонології, Чорнобильській лікарні на вулиці Чорновола. По можливості намагаємося допомогти всім, хто звертається. Деяким медзакладам, як ось в Дядьковичах, допомогли з ремонтом – надали будматеріали. Зараз там будується онковідділення.

Це все виключно благодійництво?


– Ми не працюємо з бюджетом, не маємо жодних контрактів з державою, це виключно благодійність. Так, ми бізнес, але це не заважає допомагати державним закладам.

Відомо, що ваша компанія також вкладає чималі кошти в розвиток культури в місті та області – різні шоу та фестивалі.


– З першого дня 2010 року постійно перераховуємо. Культурні програми, «Лігу сміху», пісенні та творчі та різні шоу. Щороку спонсоруємо «Трансильванію», це потужний фестиваль. Там збираються молоді, талановиті та цікаві люди.

В «Лізі сміху», КВН та розважальних заходах ми з 2016 року, виступаємо, як генеральний спонсор. Всі гучні фінали проходили саме за нашої участі. Також, як правило, ми спонсоруємо дитячі та підліткові конкурси, фестивалі.

Як забудовник, що ви скажете про відсутність старовинної частини міста в Рівному? Коли я приїжджала в якесь місто, там обов’язково була якась стара його частина – і давня архітектура, і бруківка, і стометрівки. Навіть в сусідньому Луцьку, який максимально схожий до Рівного, все це є. У Рівному щось подібне до старого міста є якраз на вулиці Соборній – від органного залу до парку. Чи можна її якось стилістично вдосконалити? Рівняни хочуть мати свою власну історію.


– Мені дуже подобається наша Театральна площа, наш органний зал. Подобається вуличка, яка веде до греко-католицької церкви Святого Миколая. У Рівному є гарні місця.

Але в нас потрібно сильно змінити підхід до забудови центральної частини міста. В нас є гарні будівлі – та сама Злата Плаза. Але зовнішній вигляд будинків поруч псують загальну картинку. Це все можна довести до ладу, лише виправивши деякі архітектурні нюанси. Зробити те саме утеплення, але в гарному стилі. Допомогти мешканцям будинків з фінансуванням, з «теплим кредитом». І зробити їх просто гарними. В нас не так багато старовинних районів у Рівному.

Погоджуюсь з тезою, що відрізок від Кооперативного коледжу до Будинку офіцерів на Пивзаводі потрібно зробити більш історичним. Необхідно просто вдало підібрати стиль й історична частина міста готова.

Перейдемо до самого гострого питання. В місцевому політикумі вас все частіше записують в ряди кандидатів на посаду мера міста Рівного. Ви справді маєте політичні амбіції? Розкрийте карти.


– Кожна людина, яка небайдужа до того, що відбувається в країні, місті чи районі, вже має політичні амбіції. Чи піду я на голову Рівного? Давайте поговоримо про це у серпні.

51
Політика Суспільство
Найцікавіші матеріали
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі
Україна відступить від зобов'язань у межах Європейської конвенції з прав людини
0
Читати далі
Коли застосовують зубний протез метелик і в чому його переваги: розбираємося в технології
0
Читати далі
У мережі вийшов новий трейлер гри S.T.A.L.K.E.R. 2 — у роковини катастрофи на ЧАЕС
0
Читати далі
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
0
Читати далі
Час Future Perfect Continuous в англійській мові: що потрібно про нього знати
Час Future Perfect Continuous в англійській мові: що потрібно про нього знати
0
Читати далі
Перепливли річку, щоб повернутися в Україну: прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону 
Перепливли річку, щоб повернутися в Україну: прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону 
0
Читати далі
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі