Реорганізація НАУ може загрожувати призупиненням підготовки льотного складу в Україні

Реорганізація НАУ може загрожувати призупиненням підготовки льотного складу в Україні
0
Реорганізація НАУ може загрожувати призупиненням підготовки льотного складу в Україні
Національний авіаційний університет не отримував проєкт розпорядження Кабінету Міністрів про реорганізацію закладу вищої освіти, а також обґрунтування такого рішення. В університеті припускають, що заплановані зміни можуть загрожувати призупиненням подальшої підготовки льотного складу в Україні та передбачатимуть додаткові витрати.
 

Про це НАУ повідомив у відповіді на запит hromadske.

 

Заплановану реорганізацію університет назвав «знищенням 90- річної історії та надбань»НАУ. Зазначається, що в поданні Міністерства освіти і науки та проєкті розпорядження уряду не йдеться про доцільність позбавлення університету статусу національного та його перетворення на інший заклад вищої освіти.  


Відомо, що правонаступниками НАУ мають стати Київський авіаційний інститут та Українська державна льотна академія.

 

Окрім того, проєкт розпорядження не обговорили ні з НАУ, ні з Льотною академією НАУ, йдеться у відповіді на запит. Так, університет не має верифікованої інформації про підстави його ухвалення.

 

У НАУ припустили, які наслідки може мати це рішення:

— У розпорядженні не зазначено, який саме із новостворених ЗВО має стати правонаступником прав та обовʼязків Державної льотної академії України (наразі правонаступником є НАУ). Це може призвести до зловживання службовими обов'язками посадовцями МОН.

— Створення нових юридичних осіб призведе до анулювання усіх наявних ліцензій та дозволів, що зупинить роботу ЗВО. А з огляду на руйнування у Харківському авіаційному інституті це може зупинити підготовку льотного складу в Україні загалом. 

— Реалізація проєкту потребує додаткового фінансування з державного чи місцевого бюджету. Зокрема, нової акредитації щонайменше 220 освітніх програм. У цьому НАУ вбачає і корупційні загрози, оскільки замовлення на акредитацію коштуватимуть щонайменше 14 млн гривень. 

— Необхідно буде виготовити 994 нових паспорти обʼєктів нерухомого майна та зареєструвати їх, що також потребує додаткового фінансування.

— Сертифікація нових ЗВО в Державній авіаційній службі України передбачатиме виділення додаткових коштів.

— На території НАУ розташований науковий обʼєкт, що становить національне надбання та отримує державне фінансування. У пропозиціях МОН не зазначають подальшу долю обʼєкта, що також містить додаткові корупційні ризики.

 

«Реалізація розпорядження КМУ перетворить національний, відомий у всьому світі університет з підготовки льотного складу із 90-річною історією на регіональний, нікому не відомий заклад вищої освіти, не представлений у рейтингах й наукових виданнях України та світу», — йдеться у відповіді НАУ.

 

Що передувало? 

Міністерство освіти та науки України ухвалило рішення про реорганізацію Національного авіаційного університету, повідомляло LB.ua. 

З юридичної особи НАУ пропонується виділити та утворити два заклади вищої освіти: Київський авіаційний інститут і Державну льотну академію (м. Кропивницький).

 

Як зазначається, ці два заклади мають стати ключовими центрами розвитку авіаційної галузі в Україні, зокрема, щодо підготовки пілотів, розробки нових дизайнів і введення в експлуатацію інноваційних БпЛА, підтримки вітчизняної воєнної промисловості. 

 

У НАУ вирішили направити звернення до президента України, голови Верховної Ради, прем’єр-міністра та міністра освіти щодо недопущення «знищення шляхом реорганізації потужного авіаційного закладу освіти України».


Так, уряд проситимуть зупинити розгляд проєкту розпорядження.

 

 

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі
Україна відступить від зобов'язань у межах Європейської конвенції з прав людини
0
Читати далі
Коли застосовують зубний протез метелик і в чому його переваги: розбираємося в технології
0
Читати далі