Рівнянам на замітку: як обрати «безпечну» гірлянду

Рівнянам на замітку: як обрати «безпечну» гірлянду
0
Рівнянам на замітку: як обрати «безпечну» гірлянду

Вперше електричну гірлянду запалили перед Білим домом у 1895 році. З тих пір ця новорічна прикраса стала не тільки набагато безпечнішою, але і красивішою. Палаючі вогні на ялинці – одне з найбільш романтичних вражень новорічного таїнства. Мало хто готовий відмовитися від них із міркувань безпеки, особливо якщо в будинку є діти або очікується прихід гостей.Щоб прикраса не завдала лиха та святковий настрій не було зіпсовано перегорілою у самий невідповідний момент гірляндою або якоюсь більш небезпечною ситуацією, до її вибору треба підійти з усією відповідальністю.

Варто запитати у продавця наявність декларації про відповідність на товар, перевірити, чи є на коробці інструкція українською мовою, чи зазначено виробника та імпортера та нанесено знак відповідності технічним регламентам.

Відповідно до вимог технічних регламентів виробники та імпортери повинні зазначати своє найменування, зареєстроване комерційне найменування чи зареєстровану торговельну марку (знак для товарів і послуг) та контактну поштову адресу на електрообладнанні, а якщо це неможливо, – на його пакуванні чи в документі, що супроводжує таке електрообладнання. В адресі повинно зазначатися єдине місце, за яким можна зв’язатися з виробником. Контактні дані наводяться згідно з вимогами закону щодо порядку застосування мов. Виробники та імпортери забезпечують супроводження електрообладнання інструкціями та інформацією про безпечність, складеними згідно з вимогами закону щодо порядку застосування мов. Зазначені інструкції та інформація про безпечність, а також будь-яке маркування повинні бути чіткими, зрозумілими та дохідливими.

Також необхідно власноруч включити в мережу виріб, перевірити різні режими. Виріб після його включення в електромережу не повинен помітно нагріватися, розповсюджувати різкий неприємний запах горілого чи хімічної речовини, штепсельна вилка повинна бути без сколів, подряпин (із цього може виникнути коротке замикання), штепсельна вилка і провід мають бути поєднані гнучким перехідником (найчастіше провід ламається саме там). Треба обов’язково перевірити цілісність самого дроту і з’єднання лампочок з дротом, оглянути лампочки, щоб на них не було тріщин і подряпин. Обов’язково перевірити гірлянди на справність на місті, а не вдома! А от, прийшовши додому, не слід одразу вмикати: гірлянда має «зігрітися» після морозу.

Якщо недоліки ви розгледіли лише вдома, то знайте, що відповідно до статті 8 Закону України «Про захист прав споживачів», споживач має право обміняти непродовольчий товар невідповідної якості на аналогічний у продавця, у якого було його куплено. Якщо покупка не влаштовує споживача за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром чи ще з якоїсь причини не може бути ним використана, товар також підлягає обміну чи поверненню. Відповідно до статті 9 Закону України «Про захист прав споживачів» покупець має право повернути витрачені кошти чи обміняти такий товар протягом 14 днів, не враховуючи день покупки. Проте обмін товару відбувається лише тоді, якщо він не використовувався і за умови збереження його товарного вигляду, споживчих властивостей, пломб, ярликів і товарного чеку, що підтверджує факт покупки.

Новорічні вуличні та кімнатні гірлянди купити в Україні можна без проблем, тільки обов’язково стежити за якістю покупки, адже відомі постачальники пропонують безпечний товар, а китайські підробки можуть стати причиною пожежі або удару струмом.

В чеку має бути вказано:

– Дата продажу;

– Назва суб’єкта господарювання, який продав гірлянду;

– Обсяг господарської операції із зазначеними маркою, моделлю та артикулом товару, що проданий;

– Ціна товару.

Насамкінець, у новорічну ніч намагайтеся не залишати електричні прикраси без нагляду, адже від перепадів напруги в мережі, оплавлення ізоляції й загорання нагрітої паперової мішури від лампочок, на жаль, ніхто не застрахований.

Будьте уважні та обережні! І хай новорічні свята принесуть лише радість!

0
Найцікавіші матеріали
У Рівному затримали наркозбувача
0
Читати далі
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі
Україна відступить від зобов'язань у межах Європейської конвенції з прав людини
0
Читати далі