Що таке правець: розповідь мами хворої дівчинки

Що таке правець: розповідь мами хворої дівчинки
0
Що таке правець: розповідь мами хворої дівчинки

Фото ілюстративне 


У 2017 році в Україні зареєстровано 8 випадків захворювання дітей на правець. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України. Що ж таке правець, які його наслідки, чи варто робити прививку і що переживають родичі хворої дитини- у спец. репортажі сайту "ВСЕ".

Правець – це гостре інфекційне захворювання, що вражає нервову систему і проявляється сильними судомами. Інфікуватися правцем можна при потраплянні бруду у рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. Ризики смерті від цього захворювання дуже високі - при перших симптомах негайно звертайтеся до лікаря. Єдиний спосіб захистися від правцю – вакцинація. Таку загальну інформацію можна отримати з будь-якого джерела інформації медичного спрямування.

Та що таке правець може знати тільки хворий на правець. На щастя, на Рівненщині в цьому році не було зареєстровано випадків захворювання на цю страшну та підступну хворобу. Та чи Рівненщина готова до неї? 

ВСЕ вдалось поспілкуватися з мамою дівчинки з сусідньої області, хворої на правець. На щастя, хвороба вже відступає, але місяць тому правець перетворив життя рідних дівчинки на пекло.

Вікуся - це 7річна дівчинка з Хмельниччини. Дівчинка поранилась 31 серпня, рану мама обробила за всіма правилами, адже вона фельдшер. Протягом наступних днів поведінка і стан здоров'я дитини ніяк не змінювався. І лише 4 вересня дитина прокинулася сама не своя, тоді дівчинку повезли до лікарні.

Мама розповідає, що в обласній лікарні не виявилося нічого з необхідного для лікування.

«Хвороба розвивалась надзвичайно стрімко. Потрібно було близько 30 тис доз. Імуноглобулін надав МОЗ, його привезли для нас з Києва, а сиворотку самі шукали по всім областям України - Львівській, Рівненській, Хмельницькій, Одеській, Київській та інших. Ніде її не було, окрім Києва і Одеси. В ту саму першу ніч частину ліків передавали з Києва. Частину ампул допомогла знайти Ольга Богомолець, на яку вийшла одна із волонтерок. На жаль, імені її не скажу, бо це був величезний ланцюг людей.  Спочатку на лікування пішло дуже багато грошей, хоча б через те, що купували вакцину не за 200 грн за ампулу, як мало би бути, а за 1000 грн. Після того, як прокололи антитоксин, лікування полягало у постійному введенні антибіотиків».

Крім того, що саме лікування правцю є таким, у Вікусі почалося ускладнення -  запалення легенів. Антибіотики спочатку надавала реанімація, купувати сім'я їх почала 2 тижні тому, в середньому на один тиждень іде близько 5-7 тисяч гривень, але є сподівання, що наступного тижня їх вже відмінять.

«Нам допомагали в пошуках всі - рідні, знайомі і навіть не знайомі. За що я дуже вдячна, і ще дуже вдячна лікарям, які лікують мою доньку. Кошти на лікування так само давали всі - вся Україна, що звісно допомогло, адже лікування надзвичайно недешеве як для середньостатистичної української родини. Хочу додати, щоб люди ставилися уважніше до своїх дітей і особливо до ран, які швидко затягуються, адже вони можуть стати місцем для розвитку правця.»

Сьогодні Вікуся повільно, але впевнено одужує. Після 3-х тижнів медикаментозного сну, вона прокинулася дуже слабенькою, вона не могла розмовляти, дихала за допомогою апарату штучного дихання, їла через зонд, не бачила, та й крім цього всього в шиї в неї була трубка, як нагадування про запалення легень. Зараз Вікуся трішки розмовляє, вона вже сама дихає, заново вчиться рухати ручками і ніжками, їсти і сідати. Її чекає ще досить довгий період реабілітації. Найближчий місяць вона ще проведе в лікарні, а потім її чекає реабілітація в реабілітаційному центрі в Хмельницькому.

Piccy.info - Free Image Hosting

0
Суспільство # правець # прививка # хвора дитина
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі