Страхування відповідальності: що це таке і як це працює

 Страхування відповідальності: що це таке і як це працює
0
 Страхування відповідальності: що це таке і як це працює

Від помилок не застрахований ніхто. Однак часто вони коштують нам надто дорого. Уникнути фінансових проблем через форс-мажорні обставини допоможе страхування. Завдяки страхуванню відповідальності можна компенсувати збитки, які ви завдали комусь.

Збитки можуть бути спричинені нанесенням шкоди здоров’ю, життю, рухомому та нерухомому майну. Одним словом, якщо ви щось зламали, затопили, зруйнували, спалили, хтось отримав травму через ваші ненавмисні дії, усі збитки постраждалій особі за вас відшкодує страхова компанія.

Що таке страхування відповідальності?

Страхування відповідальності поєднує в собі різні види страхування, у яких об’єктом страхування є майновий інтерес страхувальника, який завдав шкоду третім особам.

Страхові ризики, які покриває страхування відповідальності:

  • відповідальність за завдану шкоду здоров’ю, майну фізичних осіб — підходить людям, які бояться необережними діями завдати таку шкоду;
  • відповідальність за неналежне виконання угоди (перед юридичними особами) — використовується в бізнесі.

Для фізичних осіб, наприклад, страховий поліс стане в пригоді в результаті затоплення сусідів, раптової пожежі, або якщо ваш собака напав на перехожого. У такому випадку доречно придбати страховий поліс громадянської відповідальності перед третіми особами. Проте шкоду можуть завдати й представники різних професій під час виконання професійних обов’язків. Тому страхові компанії пропонують укласти страхову угоду:

  • власникам автотранспортних підприємств, транспортно-експедиторських компаній;
  • перевізникам небезпечних вантажів;
  • орендодавцям;
  • фахівцям, що проводять клінічні досліди;
  • товаровиробникам;
  • юридичним компаніям, нотаріусам, адвокатам;
  • архітекторам, інженерам, проектувальникам тощо.

Чи обов’язково страхувати відповідальність?

Страхування відповідальності буває добровільним та обов’язковим. Наприклад, водіння автомобіля без страхового поліса протизаконне. В обов’язковому порядку страхові угоди укладають транспортні компанії, що займаються перевезенням вантажів.

Інші випадки належать до добровільного страхування. Це означає, що ви самостійно оцінюєте можливість ризику здійснити щось таке, за що доведеться розплачуватися. Наразі послуга страхування відповідальності сама собою популярністю не користується. Однако можна придбати поліс у пакеті разом з іншими страховками.

Наприклад, ви застрахували квартиру від нещасного випадку, і разом із нею — свою громадянську відповідальність перед сусідами на випадок можливого затоплення чи пожежі. Так само можна застрахувати домашню тварину та свою відповідальність перед іншими, якщо ваш улюбленець раптом комусь завдасть шкоди.

Таким чином, застрахувати відповідальність рекомендується, якщо ви боїтеся затопити сусідів чи влаштувати ненавмисну пожежу, у результаті яких може постраждати їхнє майно. Варто подбати про страховку і власникам:

  • домашніх тварин — вони можуть напасти на інших людей;
  • приватних літаків, морських чи річкових суден, мисливської зброї — ці предмети також можуть завдати шкоду іншим.

Щоб придбати поліс страхування відповідальності, достатньо звернутися до страхової компанії, що спеціалізується на наданні цієї послуги. Детальнішу інформацію можна знайти на офіційному сайті.

0
i-серфінг
Найцікавіші матеріали
Чоловічі кеди для активного міського життя
0
Читати далі
На Рівненщині планують створити інфекційну лікарню
0
Читати далі
У Рівненському районі водій злетів у кювет і загинув
0
Читати далі
Понад 5,5 тисяч школярів Рівненщини взяли участь у другому етапі «Шкільних ліг»
0
Читати далі
На Рівненщині формують фонд житла для вимушених переселенців
0
Читати далі
На Рівненщині двоє чоловіків, перебуваючи у СІЗО, вчиняли шахрайські дії
0
Читати далі
Зеленський підписав закон про лобізм
0
Читати далі
Українці почали читати суттєво більше
0
Читати далі
У Рівненській ОДА вивчали доцільність публічних закупівель
0
Читати далі