Безальтернативне оздоровлення: чому на Рівненщині батьків змушують відправляти дітей в табір "Горинь"?

Безальтернативне оздоровлення: чому на Рівненщині батьків змушують відправляти дітей в табір
0
Безальтернативне оздоровлення: чому на Рівненщині батьків змушують відправляти дітей в табір "Горинь"?

Вже другий рік поспіль діти Рівненщини будуть оздоровлюватись за новим порядком, який придумали чиновники області. Тепер гроші відшкодовують батькам, як компенсацію на оздоровлення дітей. Саме їм надали право вибору самотужки знайти кращий заклад для відпочинку дитини. Проте, наскільки їм про це відомо і що вони обирають "прозорим" шляхом - розбирались "ВСЕ".

Обласні депутати підтримали "порядок надання грошової допомоги для компенсації вартості путівок на оздоровлення дітей"відповідно до якого забезпечуються послугами оздоровлення діти, що потребують особливої соціальної уваги та підтримки. Саме за ним діти області можуть відпочити в одному з 8 оздоровчих закладів. Як запевняли чиновники обравши кращий з кращих для малечі. Процедуру тендеру, в якому змагалися заклади запропонувавши найнижчу ціну - було скасовано. Начебто тому, що перемагали зазвичай всього 2-3 заклади. Проте, не так сталось як гадалось і в районних відділах освіти, очевидно, самі знають який санаторій кращий.

"Нам сказали у відділі освіти, що дитина може поїхати лише в "Горинь". Про альтернативу чи можливість вибору взагалі не йшлося. Ніби то інших взагалі не було путівок. Я так зрозуміла, що інші санаторії не брали участі, тому й вибору не було. Санаторій в занедбаному стані. Гірших умов я не бачила" - коментує мама дитини, що оздоровлювалась, пані Світлана.

Проаналізувавши виконання Програми оздоровлення у 2018 році виявилось, що всі діти Сарненського району (121 дитина) "обрали" саме "Горинь". Також ще у кількох районах та ОТГ помітно, що вибору у батьків, очевидно не було. Відтак у Клесівській ОТГ, Немовицькій та Радивилівському районі усі діти відпочивали в однакових закладах. 

 

Одна із розробниць програми, заступниця голови ОДА Світлана Богатирчук-Кривко говорить про те, що в районах, можливо, забрали право вибору у батьків, аби заклади працювали і наповнювали казну. Проте, визнає, що це грубе порушення:

 

"Як варіант можемо розглядати що це сприяння місцевої влади в тому, щоб розвивалось щось на території району. Це робочі місця, сплата ПДФО і цим можна збільшити надходження до місцевого бюджету. Та це 100 відсотків порушення конкуренції і батькам повинні були запропонувати увесь вибір таборів й санаторіїв, які є у нас на території області, - коментує Світлана Богатирчук - Кривко.

За словами керівника громадської ініціативи «За чесний тендер» Святослава Клічука у 2017 році обласні чиновники придумали варіант уникнення тендерів. Називали вони це гарно, «батьки самі обирають собі заклад», натомість, із прозорої та конкурентної процедури відкритих торгів, в якій усі в рівних умовах, створили ще одну «схему», згідно з якою рішення про те, хто де і скільки отримає коштів платників податків перемістилося у закриті чиновницькі кабінети. Це призвело до здорожчання путівок, за яке доплачує як бюджет, так і самі батьки. А хто виграв? І коли почали вилазити факти зловживань, то придумали нове обгрунтування – турбота про місцевий бюджет. Ці нові аргументи чиновники завжди зможуть придумати, але потрібно просто закрити цю схему і повернути процес закупівлі путівок в Прозорро. Тим паче, тоді ціни на путівки будуть меншими. На думку активіста цією справою повинні займатися Антимонопольний комітет України на Національне антикорупційне бюро. Повинні, але не займаються.

Тендер

Головною ідеєю відмови від тендерної процедури в ОДА називають можливість батькам обрати з більшої кількості закладів. Начебто раніше на тендерах перемагало не більше трьох закладів:

 


Відео Рівне 1

 

Проте, дані слова абсолютно не відповідають дійсності, адже проаналізувавши офіційну відповідь від ОДА чітко видно, що перемагала велика кількість оздоровчих закладів... окрім "Горині". Відтак, без цієї програми санаторій "Горинь" раніше не мав можливості оздоровлювати саме дітей, проте цього річ став одним із найбажаніших таборів області

Варто зазначити, тендерна процедура також убезпечувала, аби недобросовісні керівники закладів не могли оздоровлювати діток, адже чіткий перелік документів, що перевірялись та контролювались не дозволяли їм перемагати у тендерах.

Це вагомий аргумент, адже цьогоріч Служба безпеки України зацікавились оздоровленням діток у вищезгаданому санаторії "Горинь". Як виявилось зміну у червні в закладі прийняли без дозвільних документів підтверджених належним чином. Для того, аби діти почали оздоровлюватись важливо отримати "Акт приймання дитячого оздоровчого закладу у поточному році завіреного печаткою "Держпродспоживслужби". Ця структура завіряє документ лише в тому випадку, якщо санаторій є придатним для поселення. "Горинь" отримав його з суттєвим запізненням, тому правоохоронці вимагали пояснень в ОДА, адже це може свідчити про неналежні умови в закладі, що можливо усував недоліки паралельно поселивши дітей. На що, безумовно, не мав права.

 

 

 

Сама по собі ідея, коли батькам дають право вибору табору непогана. Але коли йдеться про бюджетні кошти, коли право розпоряджатися цими коштами отримують українські чиновники в своїх кабінетах, замість прозорих і зрозумілих усім процедур, тоді рано чи пізно починаються схеми, маніпуляції та зловживання. Мало хто може утриматися від спокуси долучитися розподілу бюджетних коштів, особливо коли мова йде про мільйони гривень.

 Матеріал підготовлено у рамках проекту «Сприяння прозорості влади у Західній Україні» що реалізовується громадською організацією «Рівненський центр «Соціальне партнерство» за фінансової підтримки NED.

 

0
Політика Наука і технології # діти # оздоровлення # Світлана Богатирчук-Кривко # табори
Найцікавіші матеріали
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі